Endnu en ung mand er blevet anholdt i sagen om fangeflugt på retspsykiatrisk afdelingen i Slagelse tirsdag. Han er mistænkt for aktivt at have deltaget i befrielsesaktionen af det ledende bandemedlem Hemin Dilshad Saleh.
Manden er blevet anholdt i forbindelse med en anden politiforretning i Hamborg i Tyskland.
Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
- Vi vil begære den anholdte udleveret til Danmark for at afhøre ham nærmere og fremstille ham i grundlovsforhør, siger politiinspektør Kim Kliver.
To mænd på 20 og 25 år blev anholdt onsdag, og der er dermed nu tre anholdte i sagen.
Det er de tre anholdte sigtet for:
- I forening med andre identificerede og uidentificerede medgerningsmænd og under forudgående aftale at have befriet Hemin Dilshad Saleh.
- At være i besiddelse af skydevåben med de skærpende omstændigheder, at de var i besiddelse af skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted, og at der var isat patroner i våbenet.
- At have peget på personalet med våben og have truet personalet på sygehuset.
- Under trusler med pistol at have tvunget personalet til at lukke Hemin Dilshad Saleh ud af de sikrede udgange.
De to, der blev anholdt onsdag, er 20 og 25 år gamle og nægter sig skyldige. Der er navneforbud i sagen. Dørene til grundlovsforhøret blev lukket af hensyn til efterforskningen, da anklager og politi mener, at der er medgerningsmænd på fri fod.
Fremstillet in absentia
Manden, der blev anholdt i Hamborg, er torsdag blevet fremstillet i grundlovsforhør in absentia ved Retten i Næstved. Han var altså ikke selv til stede.
De tre anholdte er alle sigtet for fire forhold, blandt andet at true personalet på psykiatrisygehuset med et våben. Den anholdte blev varetægtsfængslet i fire uger.
VIDEO: Politiet var også til stede ved Retten i Næstved i dag.
Den 24-årige befriede fange, Hemin Dilshad Saleh, er fortsat på fri fod. Han er et ledende medlem af banden Nord-Nordvest (NNV), der er en aktiv del af bandekrigen i København. Gruppen ligger i konflikt med banden Brothas.
Hemin Dilshad Saleh er 183 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, har sort, kort hår og formentlig fuldskæg.
BILLEDE: Det er denne mand, der flygtede fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse.
Han sad varetægtsfængslet for en sag fra den 16. september 2018, hvor han er sigtet for at have udøvet særlig rå, brutal og farlig vold mod en rivaliserende bandeleder i en frisørsalon i København.
Efter episoden var Hemin Dilshad Saleh på flugt fra politiet i et år, før han blev anholdt den 10. oktober i år.
Tirsdag eftermiddag klokken 16.52 flygtede den 24-årige bandeleder fra den retspsykiatriske afdeling i Slagelse.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i tæt samarbejde med andre politikredse efterforsket sagen lige siden, og onsdag eftermiddag blev de første unge mænd anholdt i det storkøbenhavnske område.
VIDEO: Sådan her så det ud ved Psykiatrisygehuset efter fangeflugten.
Smuglede pistoler ind i kageæske
Flugten foregik på den måde, at Saleh tirsdag eftermiddag fik besøg af personer, der angiveligt havde købt kage med til kaffen. Men i kageæsken lå to pistoler, som personerne brugte til af befrie bandelederen.
Mændene truede personalet med pistolerne, og for at understrege alvoren i truslerne affyrede de et skud ned i gulvet. Derefter lykkedes det dem at slippe ud fra sygehuset. Efter flugten var politiet talstærkt til stede ved Psykiatrisygehuset i Slagelse - blandt andet med betjente bevæbnet med maskinpistoler, med hunde og og med kriminalteknikere.
Flugten skete fra den almindelige psykiatri, som blandt andet huser retspsykiatrien, og altså ikke fra sikringafdelingen, der huser de mest behandlingskrævende og farlige psykisk syge. Saleh var på afsnittet SL10, som er et lukket intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit.
Efterfølgende har patienter og personale fået krisehjælp.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har efterfølgende forlanget en redegørelse fra de relevante myndigheder om, hvordan fangen kunne slippe fri. Han kalder fangeflugten 'mærkværdig'.
- Tirsdagens fangeflugt i Slagelse er en meget alvorlig sag. Det virker helt mærkværdigt, at det kan ske. Jeg vil bede de relevante myndigheder om en redegørelse, så vi kan få afklaret, hvad der er op og ned, sagde han onsdag i en mail til Ritzau.