Ursula Nielsen, der bor i Hejninge ved Slagelse, har levet med sclerose i 40 år.
For fem år siden blev hendes symptomer med balancebesvær og stive muskler værre, og hun blev henvist til vederlagsfri fysioterapi to gange om ugen, som hun uden videre er blevet bevilliget gennem flere år derefter.
Situationen er lige så alvorlig, som vi frygtede
- Jeg har mange smerter, det går virkelig ned ad bakke, men fysioterapien hjælper til at løsne mine muskler op og dæmpe smerterne, fortæller hun.
Men fra januar i år fik hun besked om at hun fremover kun kunne tilbydes vederlagsfri fysioterapi en gang om ugen. I stedet for individuel behandling blev hun tilbudt at komme på et hold.
- Men holdtræning kan jeg slet ikke, det er jeg alt for dårlig til, siger hun.
Ursula Nielsen er langt fra den eneste, der har fået forringet sit tilbud om vederlagsfri fysioterapi.
Fra årsskiftet har Kommunernes Landsforening på vegne af alle kommuner indgået en ny aftale om vederlagsfri fysioterapi med Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).
Den nye ordning indebærer en ny måde at honorere de praktiserende fysioterapeuter på. Tidligere fik de honorar pr. udført behandling.
Nu modtager de i stedet et månedshonorar for hver sclerosepatient, som modtager vederlagsfri fysioterapi.
Den nye afregningsmetode betyder, at sclerosepatienterne oplever forringelser.
Siden den nye ordning er blevet indført, har 32 procent oplevet en generel forringelse af deres vederlagsfri fysioterapi.
Det viser en ny undersøgelse, som Scleroseforeningen har lavet blandt deres medlemmer.
- Situationen er lige så alvorlig, som vi frygtede. Undersøgelsen viser omfattende ændringer af behandlingen for mange, siger Nadia Buchard, rådgivningschef i Scleroseforeningen, og tilføjer:
- Og den viser samtidig, at halvdelen af patienterne ikke er blevet præsenteret for deres lovpligtige behandlingsplan, der skal beskrive mål og indhold for behandlingen, og hvor ændringer skal have en grund.
Undersøgelsen er lavet på baggrund af besvarelser fra 1.199 svarpersoner.
Den viser også, at seks procent af svarpersonerne, der modtog vederlagsfri fysioterapi i 2023, ikke længere modtager nogen behandling vederlagsfrit.
40 procent oplever, at de ikke får nok vederlagsfri fysioterapi til at dække deres behov.
- De risikerer at miste funktioner, der kan være afgørende for, om de kan bevare et aktivt liv og være selvhjulpne.
- Fysioterapeutisk behandling og træning er en afgørende del af behandlingen af sclerosepatienter, og det er den eneste behandlingsform og lindring for halvdelen af patienterne, fordi der ingen medicinske behandlingsmuligheder findes for deres sclerose, siger Nadia Buchard.
Udover Scleroseforeningens medlemmer er mange andre patientgrupper også ramt.
I maj fortalte formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, til TV2 ØST, at flere af deres medlemsforeninger bliver bombarderet med henvendelser fra borgere i samme situation.
- Det er jo mennesker, der er desperate, fordi de bliver dårligere, hvis de ikke får den her træning. De kommer fysisk til at fungere dårligere, siger Thorkild Olesen.
Han mener, at den vederlagsfrie fysioterapi bør reguleres præcis som alle andre sundhedsydelser.
- Her er der en ramme, og når den er brugt, er der ikke mere fysioterapi. Sådanne rammer er der jo ikke for eksempelvis kræftbehandling og andre former for behandling, så jeg forstår ikke, hvorfor det skal foregå på den her måde, siger Thorkild Olesen.
De patientgrupper, der er ramt, er udover medlemmerne af Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Muskelsvindfonden og CP Danmark (Landsforeningen for cerebral parese). Det viser en rundringning, som TV2 ØST har lavet.
CP Danmark oplever for eksempel, at medlemmer, der har fået fysioterapi gennem mange år, pludselig blot bliver afvist.
Læs hele svaret fra KL på kritikken her
Direktør i KL, Christian Harsløf, har sendt dette skriftlige svar til TV2 ØST:
Mange mennesker oplever forringelser (bliver henvist til hold, bliver skåret i antal gange, får afslag selv om henvist fra læge). Virker den nye overenskomst efter hensigten?
”Man skal huske, at der er en grund til, at vi og Danske Fysioterapi har aftalt de her ændringer. Ordningen for vederlagsfri fysioterapi har generelt været præget af alt for stor forskel fra klinik til klinik på, hvilke og hvor mange ydelser borgerne får. Det kan ingen være tjent med.
Derfor er jeg også glad for, at, at vi har lavet en aftale, hvor vi med de nye strukturerede forløb øger kvaliteten af behandlingen, sikrer mere lighed i sundhed og giver borgere i hele landet en ensartet og evidensbaseret behandling på tværs af fysioterapiklinikker.
Overordnet set har aftalen virket, men vi har også set, at det har taget lidt tid for klinikkerne at blive fortrolige med den nye aftale. Al begyndelse er svær, og jeg kan godt forstå, at det har været frustrerende for de borgere, der har oplevet at få mindre individuel behandling uden at forstå bevæggrundene bag.
Men nu kender vi til de potentielle udfordringer, og vi har et rigtig godt samarbejde med Danske Fysioterapeuter om at tage dem i opløbet. På samme måde er vi også løbende i tæt dialog med patientforeningerne om, hvordan deres medlemmer oplever den nye ordning.”
Mennesker, der i årevis har fået vederlagsfri individuel fysioterapi, får afslag eller bliver skåret ned i antal gange. Er det rimeligt?
”Nogle borgere vil opleve at få mindre behandling, end de har været vant til tidligere, men det sker, fordi fysioterapeuten fagligt vurderer, at de kan mere selv. Andre får omvendt mere behandling end tidligere.
Pointen er, at hver enkelt patient får nu en individuel, målrettet og evidensbaseret indsats, så vi bruger vores ressourcer til størst mulig samlet gavn for borgerne.”
Hvad vil I gøre fremadrettet for at løse de problemer, der er?
”Vi står heldigvis allerede et langt bedre sted end i maj, hvor overenskomsten stadig var helt ny for fysioterapeuterne.
Det gør vi ikke mindst, fordi vi og Danske Fysioterapeuter har sat omfattende ind for at få informeret grundigt om den nye overenskomst og få rettet op på de misforståelser og fejltolkninger af aftalen, som vi oplevede ude i klinikkerne i starten af året.”
- De fleste er sat ned i behandling, for eksempel fra to behandlinger til én, eller de er blevet rykket fra individuel behandling til holdtræning én gang om ugen eller selvtræning med supervision.
- Enkelte, som har fået vederlagsfri fysioterapi i over 10 år, er pludselig vurderet uden for målgruppen og har helt fået afslag, fortæller Line McMonagle, socialfaglig rådgiver i CP Danmark.
Omkring 500.000 danskere indenfor mange forskellige patientgrupper har hvert år behov for vederlagsfri fysioterapi.
Betaler selv
Kommunernes Landsforening (KL), fastholder, at der altid ligger en faglig begrundelse til baggrund for, hvor meget den enkelte borger får bevilliget.
I et skriftligt svar til TV2 ØST skriver direktør, Christian Harsløf, dette:
Nogle borgere vil opleve at få mindre behandling, end de har været vant til tidligere, men det sker, fordi fysioterapeuten fagligt vurderer, at de kan mere selv.
Andre får omvendt mere behandling end tidligere. Pointen er, at hver enkelt patient får nu en individuel, målrettet og evidensbaseret indsats, så vi bruger vores ressourcer til størst mulig samlet gavn for borgerne.
Sådanne rammer er der jo ikke for eksempelvis kræftbehandling, så jeg forstår ikke, hvorfor det skal foregå på den her måde
Scleroseforeningen er dog langt fra tilfredse og havde forventet sig mere af den nye aftale.
Man vil nu lægge pres på Danske Fysioterapeuter, KL og Danske Regioner, der har ansvaret for, at de vederlagsfri fysioterapiforløb fungerer.
- Det er deres ansvar at sikre, at det alene er en faglig vurdering, der afgør, hvilken behandling den enkelte patient modtager, ligesom de skal sikre, at alle patienter modtager og forstår deres behandlingsplan. Vi bidrager meget gerne med vores input og løsninger til, hvordan det kan foregå, siger Nadia Buchard.
I Hejninge sidder Ursula Nielsen tilbage og er skuffet over nedskæringerne på den fysioterapi, som hun har så hårdt brug for.
- Jeg har besluttet mig for selv at betale de 600 kroner, det koster. Jeg har ikke råd til det, men jeg prioriterer det. Men det kan jeg ikke blive ved med, fortæller hun.