Zouher fra Motalavej var med i folketingssalen: - Jeg er tilhænger af konsekvenser

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil slå hårdere ned på kriminelle i udsatte boligområder. Beboer fra Motalavej er positivt stemt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Motalavej blev nævnt flere gange i Mette Frederiksens (S) tale ved åbningen af Folketinget i dag.

Statsministeren besøgte det uroplagede boligområde i Korsør sidste måned, og i dag brugte hun det så som løftestang for en række forslag, der skal gøre det muligt at slå hårdere ned på kriminelle og sætte ind over for uromagere i områder som Motalavej.

quote Nu håber vi så, der er noget handling bag

Zouher Abdullatif, beboer, Motalavej

- Politiet skal fremover kunne indføre et opholdsforbud for alle personer bestemte steder i en afgrænset periode. Hvis opholdsforbuddet ikke overholdes, skal straffen være tydelig. Første gang er bøden på 10.000 kroner, og anden gang er det 30 dage i fængsel, lød det blandt andet fra statsministeren på talerstolen.

Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer
Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer

En af dem, der oplevede talen på allernærmeste hold var Zouher Abdullatif. Han bor på Motalavej og er bestyrelsesmedlem i områdets boligselskab BoligKorsør. Han var inviteret ind i Folketinget af Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) for at overvære åbningen.

- Lige her kort efter tænker jeg, at det er nogle stramninger, der vil noget. Men jeg har også efterlyst klare og tydlige spilleregler. Nu håber vi så, der er noget handling bag, lyder det fra en positivt stemt Zouher Abdullatif.

Statsministeren foreslog samtidigt, at hvis man bryder opholdsforbuddet og har gæld til det offentlige, så skal politiet kunne konfiskere værdigenstande som ”guldure og dynejakker”.

- Jeg er ikke interesseret i, at man skal rippe folk for deres jakker og ure. Og jeg kan også være lidt skeptisk over for, hvordan man lige finder værdien på de her ting. Men der skal være en konsekvens, og hvordan man lige finder en balance, det er jeg meget nysgerrig på, siger Zouher Abdullatif til det forslag.

VIDEO: Hør hvordan regeringen vil slå ned på uro i boligområder som Motalavej. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Nemmere at smide kriminelle ud af boliger

Mette Frederiksen gjorde det også klart, at hun ønsker at gøre det nemmere at smide kriminelle beboere ud af lejelejligheder. Et forslag, der er direkte affødt af BoligKorsørs formand Ebbe Jens Ahlgren, som tidligere på året efterspurgte netop dette.

- I nogle tilfælde går der flere år, fordi sagen om udsættelsen først kan behandles, efter at selve lovovertrædelsen er behandlet i det strafferetslige system. Det vil vi lave om. Fremover skal det være muligt at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejlighed i umiddelbart forlængelse af, at de bliver dømt for en lovovertrædelse, forklarede statsministeren i åbningstalen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var stort fremmåde af både pressefolk og lokale beboere, da statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte Motalavej i september.
Der var stort fremmåde af både pressefolk og lokale beboere, da statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte Motalavej i september. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Også dette forslag er Zouher Abdullatif glad for, men han er opsat på at skelne mellem lovovertrædelserne.

- Jeg er tilhænger af konsekvenser. Jeg vil så sige, at vi skal stadig lige passe på, hvad det er for noget kriminalitet, de laver. Sådan så vi ikke bare smider folk ud for små bagateller.

Boligminister Kaare Dybvad (S) forsikrer, at retssikkerheden stadig vil holdes i hævd.

quote Den situation, der er nu for eksempel på Motalavej, hvor der går fire år, før man bliver smidt ud, det er simpelthen for lang tid

Kaare Dybvad (S), boligminister

- Folk skal selvfølgelig have en dom, før man smider folk ud af deres lejligheder. Men omvendt må vi også sige, at den situation, der er nu for eksempel på Motalavej, hvor der går fire år, før man bliver smidt ud, det er simpelthen for lang tid. Og det er altså ikke at stjæle en pakke tyggegummi. Det er alvorlig kriminalitet som at stikke folk ned eller store slagsmål, forklarer han.

Forslag fremlægges i denne uge

Indtil videre er forslagene blot – ja – forslag fra regeringens side. Men allerede i denne uge bliver forslagene fremlagt i Folketinget.

- Og så kommer vi til at tage diskussionen med folketingspartierne, og så håber vi på at få dem vedtaget i Folketinget så hurtigt som muligt, så folk på Motalavej og andre steder kan leve i fred fra de her kriminelle, fortæller Kaare Dybvad (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Boligminister Kaare Dybvad (S) fortæller, at forslagene allerede fremlægges i denne uge.
Boligminister Kaare Dybvad (S) fortæller, at forslagene allerede fremlægges i denne uge. Foto: TV2 ØST

Zouher Abdullatif håber, at korsoranere på Motalavej fremover kan leve i fred fra kriminelle og uro i boligområdet.

- Jeg er glad for at bo, hvor jeg gør. Jeg håber, at det her kan være et skridt på vejen til, at endnu flere kan føle sig lige så trygge, som jeg selv gør, siger han.

quote Jeg håber, at det her kan være et skridt på vejen til, at endnu flere kan føle sig lige så trygge, som jeg selv gør

Zouher Abdullatif beboer, Motalavej

Slutteligt lød det også som forslag fra statsministeren, at personer, der begår vold i nattelivet og får en dom for det, skal kunne udelukkes helt fra at komme i nattelivet i op til 2 år.

Henover sommeren har boligområdet været plaget af store uroligheder som følge af en årelang stridighed mellem to familier, hvilket har fået beboere til at råbe op om at få bedre muligheder til at smide kriminelle familier ud af lejlighederne.

En hård rivalisering mellem to libanesiske familier har ført til flere episoder med masseslagsmål, skyderi og straf- og visitationszoner.

Grafik: Få overblik over sommerens uro på Motalavej 

Grafik Nick Abilgaard. 

Du kan læse mere om konflikten her.


Nyhedsoverblik