Det er nok et spørgsmål om “enten eller”, når talen falder på østers. Enten synes man, det er en gennemført lækker spise, topmålet af dekadence, og ellers synes man, det er en gang overvurderet havsnot i en bøvlet indpakning.
Personligt har jeg bevæget mig fra den sidste kategori til den første.
Den opfattelse blev cementeret, da naturvejleder Jens Hedevang stod klar til at vise os det køleskab af den værdifulde spise, der gemmer sig på bunden af Oddesund i Limfjorden.
Når man ved, hvad sådan en pseudosten med en minimal mundfuld kød koster hos fiskehandleren, er det næsten ikke til at fatte det syn, der mødte os ti skridt fra stranden.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fotograf Nicolai Reinhold spurgte mig på et tidspunkt, om jeg ikke kunne hjælpe ham med at finde et sted, hvor man tydeligt kunne se og fotografere de østers, vi var gået på jagt efter.
- Kan du se alle de lyse sten, spurgte jeg ham. Det er dem. De er overalt.
Det skal siges, at vi lod dem ligge der. Det er ikke østerssæson lige nu. Tommelfingerreglen er, at man kan plukke østers i de måneder, der har et “r” i sig. Altså fra september til april.
Jens Hedevang havde selvfølgelig snydt lidt hjemmefra for at give os en del af den oplevelse, der er hans metier: østerssafari efterfulgt af en gourmetoplevelse et stenkast fra naturens køleskab, et fascinerende område med bunkers fra 2. Verdenskrig der i dag er forvandlet til et oplevelsescenter med kunsthal og udsigtstårn på kanten af Oddesund.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det kræver hverken tilladelse eller registrering at plukke østers. Man har ikke brug for andet end et sæt waders og en spand.
Vil man krydre oplevelsen med fortællinger og viden kan naturvejleder Jens Hedevang kontaktes her.
Kom med på østerssafarien i indslaget herunder: