Egentlig var planen, at en gruppe borgere fra Tersløse ved Dianalund ville møde op til byrådsmødet i Sorø Kommune onsdag aften bevæbnet med en protestsang.
De ville demonstrere mod en række bebudede besparelser på budgettet i 2019, der blandt andet ville betyde, at en længe ventet omfartsvej ved Tersløse blev udskudt i to år.
Men mandag aften fortalte borgmester Gert Jørgensen (K) til TV ØST, at de forventede besparelser er droppet, og at arbejdet med at få etableret omfartsvejen kan gå i gang med det samme – såfremt budgettet for 2019 bliver vedtaget i aften.
Det er ikke trygt at færdes her. Vi springer for livet
Borgerne i Tersløse møder stadig op til byrådsmødet, men deres protestsang har fået en lidt anden klang.
- Vi vil gerne være der for at sige tak for, at vi bliver hørt og taget alvorligt, siger Lena Bau, der er en af dem, der har kæmpet for en omfartsvej.
Læserbreve og underskriftsindsamling
Omfartsvejen har været på tegnebrættet i mange år, fordi borgere i Tersløse føler sig utrygge ved vejen, der går gennem byen. Den bliver nemlig brugt af op mod 7.000 biler og lastbiler om dagen – og mange af dem i meget høj fart.
- Det handler om vores tryghed. Der er sket et hav af uheld, og dem har vi dokumenteret og sendt til både politikere og forvaltning. Forleden var der en fartkontrol ved skolen, hvor over halvdelen af dem, der blev tjekket, kørte for stærkt. Det er ikke trygt at færdes her. Vi springer for livet, siger Lena Bau.
Borgerne i Tersløse har forsøgt at gøre opmærksom på deres problem på mange forskellige måder. De har mange gange skrevet til kommunen, og de har skrevet læserbreve til den lokale avis. Men da politikerne pludselig udskød planerne om omfartsvejen, gik de også i gang med en underskriftsindsamling.
Og det store arbejde fra borgerne i forbindelse med besparelserne er også noget, politikerne har lagt mærke til. Foruden fortalerne for en omfartsvej har også kommunens forældre været på banen for at protestere mod en lang række besparelser på børne- og undervisningsområdet.
- Det er altid interessant, når borgerne deltager i debatten om de her ting, lød det fra borgmesteren mandag aften.
En lille smule bekymrede
Folkene bag omfartsvejprotesterne føler da også, at politikerne har lyttet til dem.
- I hvert fald dem, der står bag denne her beslutning. Omfartsvejen har været på tegnebrættet i mange år. Det er ikke et nyt problem, og vi løser det kun, hvis der bliver gjort noget. Så på den måde har de lyttet til os ved at tage beslutningen om at gennemføre omfartsvejen, siger Lena Bau.
Men når det så er sagt, så tør Lena Bau ikke at juble helt uforbeholdent endnu.
Selvom vi er glade, så tror vi simpelthen ikke på det, før det første spadestik er taget. Ikke helt i hvert fald
- Selvom vi er glade, så tror vi simpelthen ikke på det, før det første spadestik er taget. Ikke helt i hvert fald, siger hun.
- Vi har jo oplevet, at politikerne i maj på et borgermøde lovede os, at vejen ville være færdig i 2021, og at den er på budgettet. Alligevel blev den foreslået udskudt. Så det viser os, at en fast besluttet ting godt kan fejes af bordet, og derfor har vi kun armene hævet 99 procent. Der er også en budgetforhandling til næste år.
Ikke alle er glade
Sorø Kommune varslede besparelser, fordi de havde et hul i budgettet på små 40 millioner kroner. I starten af september stod det klart, at kommunen fik mulighed for at låne 30 millioner kroner af staten, og sidste torsdag kom det frem, at Sorø Kommune ville få 11,2 millioner kroner over to år på grund af en fejl i udligningsreformen.
Det er altså grunden til, at Sorø Kommune nu kan droppe besparelser og sætte gang i den kommende omfartsvej.
Planen er, at omfartsvejen skal gå øst om Tersløse. Det er dog ikke alle, der er tilfredse med den løsning. Blandt andet har bestyrelsesformanden på Tersløsegård, Flemming Pade, været ude at kalde den kommende omfartsvej for hærværk og vandalisme mod landskabet.
Omfartsvejen ved Tersløse omfatter også en cykelsti og trafiksanering. Det kommer efter planen til at koste 47,6 millioner kroner.
Bag flertallet for det nye budget for 2019 står Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet.