Voksne bruger lang tid på at tale med deres børn om, hvordan man skal færdes til fester med øl, vin og farverige drinks. Men vi glemmer at tale lige så meget med de unge om at ryge hash, spise små piller med bogstaver på og det at opløse pulver i sodavand.
Og når de voksne forsømmer at tale om stofferne, så mister vi også muligheden for at indlede en dialog med de unge, der måske kan påvirke dem til at træffe mere sikre valg end at tage stoffer.
Sådan sagde misbrugsekspert Henrik Rindom på et såkaldt dialogmøde i Dianalund tirsdag aften, arrangeret af foreningen Sejt at sige nej. Foreningen er dannet efter to dødsfald på grund af stoffet MDMA det seneste år.
- Der er brug for mere dialog. Jo bedre de voksne er orienteret om stofferne, jo bedre kan de påvirke børnene, siger Henrik Rindom til TV ØST.
Tal med dit barn om stoffer
Henrik Rindum oplever, at der er stor usikkerhed om, hvad det er for stoffer og rusmidler, som de unge møder, når de er til fest.
Han opfordrer derfor forældre til at tale meget mere med deres børn om, hvad de møder og oplever, når de er til fest eller besøger venner og bekendte.
Dialogmødet tirsdag aften i Dianalund blev indledt med et formøde, hvor det kun var de unge og Henrik Rindum, der var til stede. Og her oplevede Henrik Rindom en stor interesse fra de unge til at tale med nogen om stofferne, og hvordan man taler om det.
- De unge sagde, at det at tale med en upartisk voksen var noget, som de gerne ville opleve igen. Det synes jeg var meget positivt, sagde Henrik Rindom efter mødet.
Forælder: problemet er langt større, end jeg troede
I dialogmødet tirsdag deltog langt flere voksne end unge.
Og for nogle af forældrene var det en stor overraskelse, at problemet er så stort i området, som det er.
- Jeg havde ikke forestillet mig, at problemet er så stort, som det er, siger Annemette Yring fra Slagelse, der selv er mor.
Hun var rigtig glad for mødet, som hun synes indeholdt nogle gode ting.
- Jeg synes, at det var rigtig godt, at de unge fik mulighed for at tale med Henrik Rindum alene før mødet, hvor de kunne tale rent ud af posen. Og jeg synes også, at jeg som forældre har fået nogle værktøjer med hjem, som vi kan bruge, siger hun.