På biblioteket i Dianalund sidder en gruppe fra byen i dag og holder møde. Der er både forældre bosat i Sorø Kommune, der er SSP-konsulenter, og politiet sidder også med.
Emnet et meget alvorligt. Mødet er blevet stablet på benene, fordi 16-årige Marcus Christensen fra Dianalund i går omkom, efter han havde taget nogle stærke stoffer. Politiet formoder, der er tale om MDMA.
- Dette kunne være undgået, og jeg tror, vi er mange, der er dybt berørte, skriver Katja Kondas i Facebook-gruppen 4293 Dianalund.
Hun har selv et barn på 15 år, og så har hun mange års erfaring som sygeplejerske med speciale i unges forbrug og misbrug af stoffer.
Derfor har hun stablet dagens møde på benene, hvor planen er at ”skabe åbenhed, dialog og debat omkring stoffer, og hvordan vi som forældre kan støtte vores unge i at sige nej tak”, som Katja Kondas formulerer det.
Mange bekymrede forældre
Med til mødet er også SSP-konsulent i Sorø Kommune Rikke Thernøe. Hun har haft travlt, siden det i går kom frem, at Marcus Christensen var afgået ved døden.
- Vi blev meget kede af det, for det er enormt tragisk, når et ungt menneske dør, siger hun til TV ØST.
Det handler meget om at vide, hvor ens barn er, og hvem barnet er sammen med
- Siden i går har en kollega siddet med til politiets afhøringer af dem under 18 år, og vi andre har snakket med forældre og med de unge på gaden.
Rikke Thernøe har mødt mange forskellige bekymringer fra forældrene i kommunen siden i går.
- Der er mange forskellige bekymringer. For eksempel spørger nogle, hvordan de skal hjælpe deres børn med at håndtere, at en af deres venner er død. Og så snakker vi også en del om, hvad man som forældre kan gøre for at undgå, det sker for deres egne børn, siger hun.
Hvad kan man så gøre som forældre for at undgå sådan en tragisk situation?
- Det handler meget om at vide, hvor ens barn er, og hvem barnet er sammen med. Er de i rammer, hvor der er voksne tilstede, eller lever de et ungdomsliv uden voksne omkring sig? Vi ønsker for de fleste, at de er i omgivelser, hvor der er gode, voksne rollemodeller. Det, synes vi, er vigtigt, siger Rikke Thernøe.
Aldersgrænse har rykket sig
Hun har ikke indtryk af, at der florerer mere narko i Sorø Kommune end for fem-ti år siden. Men måske har aldersgrænsen rykket sig, siger hun.
- MDMA er jo ecstasy bare i renere form, og det har været der i mange år. Men det var måske få børn, der tog det tidligere. Nu er aldersgrænsen rykket lidt ned, siger hun.
- Vi oplever mange børn, der klarer sig så godt, at forældrene har stor tillid til dem. Derfor får de måske lov til nogle ting, som de ikke fik lov til for 30 år siden, og så er de måske lidt mere på egen hånd.
Artiklen fortsætter under billederne...
Derfor er det i høj grad også et samarbejde med forældrene at hjælpe de unge, der måske er mere risikovillige, når det kommer til for eksempel narkotika.
- Når vi ved, at der er unge, der er risikovillige, så kontakter vi forældrene. Vi har også en distriktsrådgiver, der kan lave tiltag, som kan hjælpe de unge, forældrene og skoletilbuddene om at støtte om at ændre den her risikovillighed, siger Rikke Thernøe.
Har arrangeret et fakkeltog
Har I godt nok fat i de unge?
- Vi har en ret god dialog med dem, synes vi. Vi ved godt, hvem de er, hvad de laver, og hvad de interesserer sig for. Men man kan trække hesten hen til truget, men ikke tvinge den til at drikke. Teenagere kan godt føle sig lidt usårlige, siger SSP-konsulenten.
- Derfor handler det også meget om at være tilstede for dem, når der er et vindue åbent for, at man kan hjælpe dem. Den her tragiske situation kan godt være sådan et vindue.
Foruden mødet mellem myndigheder og forældre på biblioteket søndag formiddag har en gruppe i byen også arrangeret et fakkeltog til ære for Marcus Christensen.
- Lad os gå gennem byen, så vi sammen viser vores kærlighed til Marcus og hans far, og at vi står sammen om at bekæmpe narkokriminaliteten, skriver arrangørerne i Facebook-begivenheden.
Fakkeltoget begynder klokken 18 foran biblioteket i Dianalund.