I snart fire måneder har Jan Ekstrøm og cirka 150 andre beboere fra 91 lejligheder i Smedeparken i Sorø været genhuset til deres store frustration.
- Det er et helvede, lyder det fra den 77-årige beboer.
Og han kommer til at vente længe endnu.
De fleste vil bare gerne tilbage til deres egne boliger
For ifølge en fornyligt rundsendt tidsplan vil beboerne i Smedeparken tidligst kunne vende tilbage til sommer næste år.
- Jeg har jo fået en møbleret pavillon, men der kan ikke komme noget op på væggene, for man må ikke bore huller – så væggene er helt hvide, og der er lysstofrør i loftet, som var det en garage, siger Jan Ekstrøm, der har boet i Smedeparken i 13 år.
- At opholde sig der er jo klaustrofobisk. Så det gælder om – så længe man kan – at åbne døren og sætte sig uden for.
Jan Ekstrøm er samtidig skeptisk overfor, om tidsplanen holder.
- Jeg har ikke oplevet nogen tidsplan for et byggeri, der har holdt.
Genhusningen sker efter, at Sorø Boligselskab, der ejer Smedeparken, i april 2024 blev pålagt af Sorø Kommune at genhuse ejendommens cirka 150 beboere, efter en række luftmålinger i flere lejligheder havde påvist asbest.
Vi kan leve her, og jeg prøver at finde glæden. Men det er ikke et hjem
Prøverne blev udtaget i forbindelse med en planlagt renovering af taget.
Siden har der været diskussion om, hvorvidt de pågældende asbestfund kan kategoriseres som sundhedsskadelige, men påbuddet består.
Prøver at finde glæden
Jan Ekstrøm er langt fra alene med frustrationen over de lange udsigter til at vende hjem.
- Vi kan leve her, og jeg prøver at finde glæden. Men det er ikke et hjem – det er en opbevaring, hvor der er lys og varme trods alt, og jeg kan have mine børnebørn på besøg igen, siger Susanne Svensson og tilføjer:
- Jeg resignerer og får det bedste ud af det. For det kan ikke nytte noget at være vred. Men man skal passe på sig selv, at man ikke ryger ned i et sort hul med det, vi har været igennem.
I en mail til TV2 ØST bakker formand for afdelingsbestyrelsen i Smedemarken, Pia Loop, op om de to beboeres kritik:
- Det er ikke den bedste nyhed at give de hårdt pressede beboere fra Afdeling Smedeparken. De fleste vil bare gerne tilbage til deres egne boliger.
Målinger viste asbest
Genhusningen af Smedeparkens 91 lejemål blev gennemført i starten af maj.
Forstå asbestsagen i Smedeparken
14. februar 2024: De første analyser viser forekomster af asbest i en række lejligheder i Smedeparken.
8. april 2024: Nye luftmålinger i en række lejligheder viser ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at "der er tale om en betydelig forurening med asbest i boligerne i Smedeparken" og at "forureningen udgør en nærliggende sundhedsfare for beboerne".
I en lejlighed måles op til 18.500 asbestfibre per kubikmeter i en af lejlighederne. Det er langt over WHO's grænseværdi på 1000.
19. april 2024: Sorø Kommune udsteder på anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed et påbud til DAB om at genhuse beboerne i Smedeparkens 91 lejligheder.
26. april 2024: På grund af store forskelle i analyserne fra februar 2024 og prøverne fra den 8. april 2024 får DAB lavet yderligere en række målinger i fire lejligheder.
Denne prøve viste i modsætning til de forudgående prøver, at "de aktuelle lave luftkoncentrationer" af asbest var "uproblematiske".
Sorø Kommune fastholder påbuddet, og stiller i den forbindelse ikke op til interview/svarer på spørgsmål om, hvorvidt påbuddet i lyset af de nye prøvesvar er nødvendigt.
3. maj 2024: Beboerne flytter fra deres lejligheder.
Det er boligadministrationsselskabet DAB, der forestår administrationen af Smedeparken på vegne af ejerne, Sorø Boligselskab.
- Vi har stadig et påbud fra Sorø Kommune, og derfor må beboerne ikke bo i Smedeparken, før vi har fjernet kilden til asbest. Og det er taget, forklarer Pia Jeppesen, der er afdelingschef i DAB's Administrationsafdeling 3.
- Og der er leveringstid på det nye tag, påpeger hun.
Nye retningslinjer for håndtering af asbest har medført, at der er stor efterspørgsel på netop den type tagplader, som skal bruges på Smedeparken.
DAB forventer således tidligst at kunne få leveret tagplader i uge 8 næste år.
Kan flytte hjem til næste sommer
Fordi tagrenoveringen er endt med genhusning, har DAB indstillet til beboerne at fremrykke en række renoveringer, som ifølge Pia Jeppesen på et senere tidspunkt kunne have medført et nyt behov for genhusning.
Hvis der skal betales huslejekompensation, er der kun lejerne til at betale
Dette arbejde omfatter faldstammer, stigestrenge og ventilationsskakte, hvor der i sidstnævnte tilfælde også er fundet asbest i byggematerialet.
Denne renovering blev godkendt af beboerne i Smedeparken på et møde den 23. maj 2024.
Ifølge den nuværende tidsplan vil renoveringen af Smedeparken stå på frem til uge 29 2025.
Det vil sige først fra den 21. juli 2025 kan Jan Ekstrøm og de andre beboere fra de 91 lejligheder i Smedeparken se frem til at flytte hjem.
Tidsplan for renovering af Smedeparken
Udbudsmateriale udarbejdes: frem til uge 37
Tilbud indhentes: uge 38-43
Licitation: uge 43
Kontrahering: uge 44-45
Byggeperiode: uge 45 i 2024 til uge 29 i 2025
Kilde: DAB
Selvom lejerne nu er henvist til en mindre bolig, end det, de betaler husleje for, skal lejerne ikke se frem mod en lavere husleje.
- Hvis der skal betales huslejekompensation, er der kun lejerne til at betale, fordi Smedeparken er et almennyttigt boligbyggeri, siger Pia Jeppesen.
- Grunden til, at de fortsat betaler fuld husleje, er, at der, hvor de bor nu, er dyrere.
- Det at leje møblerede boliger, det er dyrt.
Samlet forventer DAB, at regningen for genhusning løber op i 50 millioner kroner. Ifølge Pia Jeppesen forventes det dog, at Landsbyggefonden vil hjælpe med ekstraregningen til genhusning.
- Vi har haft møde med Landsbyggefonden, som har bedt os om at søge møde hos Landsbyggefonden om støtte.
Renoveringen af Smedeparken er godkendt af beboerne. I den forbindelse vil huslejen stige med 16 procent.