Mor faldt om i haven - men hun gav "noget liv videre" til tre andre

Brigitt Vinholdt Jensen faldt om i sin have med en hjerneblødning. Personalet på sygehuset kunne ikke redde hende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en helt almindelig dag som alle andre i februar 2023. 

Nikolaj Jensen kom hjem fra sit arbejde. Han bemærkede, at havedøren stod åben og gik ud fra, at hans hustru var ude med affaldsposen.

quote Det så rigtig alvorligt ud

Anne Øberg Lauritsen, overlæge og organdonationsansvarlig på Slagelse Sygehus

Men da han kiggede ud, opdagede han, at hun lå livløs på græsset i haven.

- Jeg røg ud og skubbede til hende, der skete ikke rigtig noget, der var ingen kontakt. Så ringede jeg 112, fortæller han.

Beslutningen om organdonation var ikke svær for Nikolaj Jensen, for hans hustru havde tydeligt sagt, at hun var for.
Beslutningen om organdonation var ikke svær for Nikolaj Jensen, for hans hustru havde tydeligt sagt, at hun var for. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Lægebilen og ambulancen ankom hurtigt, og Brigitt Vinholdt Jensen blev kørt til intensivafdelingen på Slagelse Sygehus.

- Det så rigtig alvorligt ud. Hendes hjerne blev scannet, og vi konsulterede neurokirurgerne, der fik billederne for at se, om der var noget, vi kunne gøre for at redde patienten. 

- I det her tilfælde var hjerneblødningen så stor, at det var der ikke, fortæller Anne Øberg Lauritsen, der er overlæge og organdonationsansvarlig på Slagelse Sygehus.

Læs også
Regeringen vil skaffe flere organer
Læs også
Regeringen vil skaffe flere organer

Brigitt Vinholdt Jensens tre børn blev kaldt til sygehuset, de skulle sige farvel på afdelingen. Blandt andet datteren Michelle Frostholm, der var på skiferie i Tjekkiet, og som kørte hjem med det samme. 

Om morgenen nåede hun frem til sin mor på afdelingen.

- Det er et syn, jeg aldrig kommer til at glemme. Hun er koblet til respirator og der er maskiner og slanger. Det er egentlig meget fint, hun ligger og sover, fortæller Michelle Frostholm.

Jeg føler, at hendes død ikke er forgæves, at hun i det mindste har kunne give noget liv videre til andre. Det er en fin ting, siger datteren Michelle Frostholm.
Jeg føler, at hendes død ikke er forgæves, at hun i det mindste har kunne give noget liv videre til andre. Det er en fin ting, siger datteren Michelle Frostholm. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Undervejs i forløbet bliver Nikolaj Jensen præsenteret for tanken om mulighed for organdonation. 

Heldigvis kender han sin hustrus holdning. 

De havde sammen tidligere set en udsendelse om organdonation i tv´et, og de havde talt om deres holdninger. 

quote Jeg føler, at hendes død ikke er forgæves

Michelle Frostholm, Brigitt Vinholdt Jensens datter

Brigitt Vinholdt Jensen havde sagt, at hun var for organdonation. Det betød, at Nikolaj Jensen ikke var i tvivl og sagde ja, da lægerne spurgte.

- Jeg havde det ikke svært med det. Der var talt om det, og børnene var med på det. 

- Hvis vi skulle have talt frem og tilbage om det og havde været uenige, kan det godt være, at vi havde trukket os. Men børnene var enige med mig, når hun nu havde sagt sådan, siger han.

Anne Øberg Lauritsen er organdonationsansvarlig på intensiv afdeling på Slagelse Sygehus.
Anne Øberg Lauritsen er organdonationsansvarlig på intensiv afdeling på Slagelse Sygehus. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Ifølge tal fra Sundhedsministeriet mistede 28 danskere sidste år livet, mens de ventede på et nyt, livgivende organ, og mere end 400 alvorligt syge står i øjeblikket på venteliste. 

For at forsøge at hjælpe de patienter, er det blandt andet på intensivafdelingerne, hvor en del patienter dør, at organdonation er en mulighed.

Personalet skal spørge

Derfor er det Anne Øberg Lauritsen og hendes kollegers ansvar at tale med de pårørende til døende familiemedlemmer og spørge ind til, om der i familien er taget stilling, og om de har et ønske om dette.

- Vi skal spørge, fortæller Anne Øberg Lauritsen og fortsætter:

- Vi gør rigtig meget for, at alle de pårørende til døende, der potentielt kan donere, bliver spurgt, og hvis der ikke er taget stilling eller givet tilsagn i organdonorregistret, så er det de nærmeste pårørende, som skal give en accept eller et fravalg.

Nikolaj Jensen og Michelle Frostholm opfordrer andre til at tage stilling til organdonation
Nikolaj Jensen og Michelle Frostholm opfordrer andre til at tage stilling til organdonation Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

På intensivafdelingen oplever de, at det kan være en kæmpe lettelse for de pårørende, hvis de på forhånd kender deres familiemedlemmers holdning til organdonation.

- Det hjælper dem. De kan med rent hjerte sige, at de er helt sikre, fordi de selv har hørt dem sige det, siger Anne Øberg Lauritsen og tilføjer:

- Men vi kan stå i situationer, hvor de pårørende kigger på hinanden og ikke aner, hvad holdningen er. Det kan jeg virkelig godt forstå er svært. Det er et yderligere stressmoment for dem, der kommer til at miste deres kære.

Brigitt Vinholdt Jensen fejrer nytårsaften. Billedet er taget for ca. 15 år siden.
Brigitt Vinholdt Jensen fejrer nytårsaften. Billedet er taget for ca. 15 år siden. Foto: Privat foto.

Brigitt Vinholdt Jensen havde ikke tilmeldt sig organdonorregisteret. 

Men dét, at hun og Nikolaj Jensen havde drøftet emnet tidligere, gjorde valget nemmere for familien. Brigitt Vinholdt Jensens lever og to nyrer blev doneret til tre forskellige mennesker.

- Det er tre personer, tre familier, tre vennekredse, der har fået et bedre liv og fået det nemmere, siger Nikolaj Jensen.

- Jeg føler, at hendes død ikke er forgæves. Det gør ikke nogen forskel for mig i hverdagen, men det at hun i det mindste har kunne give noget liv videre til andre. Det er en fin ting, siger Michelle Frostholm.

Hvordan tager man stilling til organdonation?

  • Man kan tilmelde sig organdonorregistret sundhed.dk med MitID

  • Man kan udfylde et donorkort, som man bærer på sig

  • Man kan mundtligt fortælle sine pårørende om sin holdning

  • Man kan vælge at give fuld tilladelse til donation

  • Man kan begrænse tilladelsen til visse organer

  • Du kan svare ”ved ikke”. Det betyder, at dine pårørende bestemmer, om dine organer må bruges til transplantation og forskning efter din død

  • Du kan nedlægge forbud mod donation af dine organer

  • Godt 1.3 millioner danskere er i øjeblikket tilmeldt Donorregistret, hvor de på den ene eller anden måde har taget stilling til at være donor

  • Regeringen arbejder i øjeblikket på en ny samtykkemodel for organdonation, hvor alle over 18 år automatisk er tilmeldt som donor, man skal dog stadig bekræfte sin tilmelding

Derfor opfordrer familien også andre mennesker til at tage stilling til organdonation.

- Man tænker, at nu skal man melde sig til. Men man får ikke gjort det, dagene går, men man skal tale om det og få det skrevet ned, siger Nikolaj Jensen.

Læs også
Løber 184 kilometer for organdonation – Helle tog stilling for sin hjernedøde bror
Læs også
Løber 184 kilometer for organdonation – Helle tog stilling for sin hjernedøde bror

Efter organdonationen modtog familien et brev fra Rigshospitalet med en tak. 

Michelle Frostholm og Nikolaj Jensen sidder i sofaen hjemme på gården udenfor Sorø og kigger på familiebilleder. De finder brevet frem og læser højt:

- Det er værdsat af alle her på hospitalet og selvfølgelig særligt af de mennesker, som får forlænget og forbedret deres liv. Vi håber, at denne viden kan være en hjælp og trøst i jeres sorg.

Og det er et brev, som trøstede midt i sorgen over at sige farvel til deres mor og hustru, Brigitt Vinholdt Jensen, der kun blev 63 år.

- Det betød faktisk ret meget at få det brev, det er en svær og sårbar situation at være i, siger Michelle Frostholm.


Nyhedsoverblik