Udvalgte butikker og idrætsudøvere må fra mandag genoptage deres vante aktiviteter oven på en lang corona-nedlukning. Det kom frem i den forgangne uge på et pressemøde onsdag – og i Dianalund Centret har butiksindehaverne lige siden løbet stærkt for at blive klar.
Det er kedeligt at være i en butik, hvor der ikke kommer kunder ind
- Det er dejligt, vi kan åbne igen i morgen, for nu har vi holdt lukket siden den 24. december, fortæller Christina Olufsen, der er bestyrer af tøjbutikken Frøken Finesse, som ligger i Dianalund Centret.
- Det glæder vi os meget til, tilføjer hun.
Egentlig er butikkerne i storcentrene, som eksempelvis Dianalund Centret, ikke omfattet af genåbningen, men hos Frøken Finesse har man fået lavet en ny bagindgang, og dermed kan kunderne – ifølge myndighedernes anvisninger – alligevel komme ind og handle nye klæder på corona-forsvarlig vis.
- Vi rydder op, inden vi åbner i morgen, forsikrer butiksbestyreren, der viser den nye indgang ud til parkeringspladsen, imens de sidste byggematerialer endnu står tilbage og blokerer.
Artiklen fortsætter under billedet.
Christina Olufsen har i de seneste måneder forsøgt sig med en webshob. Og selvom kunderne har været flinke til at handle der, har det ikke været det samme, fortæller hun:
- Det er kedeligt at være i en butik, hvor der ikke kommer kunder ind.
Det er super dejligt, vi igen kan komme i gang. Der er ingen tvivl om, at det har været økonomisk hårdt at være lukket ned
Foruden den nye indgang har Christina Olufsen også skulle opdatere sig på reglerne for, hvor mange kunder, der må være i butikken ad gangen:
- Der må være lidt færre kunder i butikken, end op til jul, men det har vi styr på, og ellers er det de samme (restriktioner, man skal overholde som før jul, red.).
Økonomisk hård nedlukning
Også i Skoringen har man taget bagindgangen i brug.
- Jeg kører nogle af mine gadevarer om på bagsiden, så folk kan gå og kigge på dem der, forklarer Charlotte Hjerpsted, der er ejer af Skoringen i Dianalund Centret.
Hun inviterer TV2 ØST på et smugkig ind ad den alternative indgang, imens kun forklarer:
- Det er lidt kringlet at komme ind, siger hun og lader forstå, at hun synes, det havde været mere corona-sikkert, hvis butikkerne måtte bruge den store brede hovedindgang.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men trods udfordringerne ved at skulle åbne igen indenfor retningslinjernes bestemmelser, så glæder Charlotte Hjerpsted sig til igen at kunne ekspedere kunderne i butikken:
- Det er super dejligt, vi igen kan komme i gang. Der er ingen tvivl om, at det har været økonomisk hårdt at være lukket ned.
I Skoringen står man tilbage med en del vinterfodtøj, som det ikke har været muligt at sælge i den to måneder lange nedlukningen. Til gengæld kommer genåbningen helt perfekt for næste sæson, fortæller Charlotte Hjerpsted:
- Fra at gå i vintersko, skal man have forårssko, og de er bare klar på hylderne nu.
Nedlagt sportsgren genopstår
Men det er ikke kun i butikkerne, at onsdagens pressemøde med planerne for første del af genåbningen har givet anledning til nytænkning.
På de udendørs sportsbaner i Dianalund vil man nemlig snart kunne gense en sportsdisciplin, som ifølge Morten Andersen ikke har været spillet i mere end ti år. Vi taler her om udendørs håndbold.
Selvfølgelig skal de ud og mærke bolden og have det sociale hygge igen
- Det bliver udfordrende og lidt sjovt – selvfølgelig bliver det sjovt at træde inde fra og udenfor, fordi det er ikke noget, man er vant til. Udendørs håndbold har været lagt ned i mange år, siger Morten Andersen, der er formand for Dianalund/Tersløse Håndboldklub, og tilføjer:
- Der kommer nogle grin på i hvert fald.
Nyheden om at udendørshåndblod kunne blive genoptaget har vakt begejstring:
- Da først forbundet (håndboldforbundet, red.) kom ud med, at der nok ville blive åbnet for udendørs håndbold, da begyndte de lidt mindre spillere at snakke om, at de glæder sig til, at der sker bare en lille form for håndbold, siger Morten Andersen og tilføjer:
- Selvfølgelig skal de ud og mærke bolden og have det sociale hygge igen, og derfor siger vi også som klub – selvfølgelig skal vi det.
Trods et comeback til håndbold på græs og under åben himmel, så er det dog ikke en vej, klubben agter at forfølge på den lange bane:
- Det er ikke den vej, vi vil gå fremadrettet – men når det er et alternativ, er det det, vi må gøre.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ind til videre mangler banen dog at blive gjort klar, fortæller håndboldformanden, der kun har haft et par dage til at blive klar:
- Jeg tænker, det bliver hernede. Da coronaen startede op fik vi en bane kridtet op hernede, siger håndboldformanden og henviser til et hjørne af den store græsbane uden for byens idrætshal.
Lige nu er der dog ingen håndboldbane at se, for stregerne er for længst vokset ud af græsset, og målets net trænger også til en kærlig hånd, før udendørs håndblod kan spilles problemfrit:
- Det er ikke så sjovt, hvis man endelig rammer målet, og bolden så flyver 30 meter væk. Så der er lige nogle ting, man skal i gang med, inden man kan benytte det herude, siger Morten Andersen.
Foruden butikker under 5.000 kvadratmeter, så er det udendørs idræt for op til 25 personer, der fra i morgen må genoptage aktiviteterne. Derudover må udvalgsbutikker på over 5.000 kvadratmeter åbne mod tidsbestilling, imens udendørs kulturinstitutioner må slå dørene op for gæster, der kan fremvise en negativ corona-test, der er højst 72 timer gammel.