Derfor rullede politikere gennem byen i kørestol

Lokalpolitikere fra Sorø var onsdag inviteret med på tur gennem byens gader i kørestol. Her oplevede de byens udfordringer på egen krop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skæve fortove, høje kantsten og tunge døre, der gør det umuligt at få adgang til offentlige toiletter. 

Det er blot nogle af de forhindringer, som mennesker med et fysisk handicap og gangbesvær møder, når de skal begå sig i bybilledet. 

Derfor inviterede Jane Mørskov Jensen onsdag formiddag flere medlemmer fra kommunalbestyrelsen i Sorø til at sætte sig i en kørestol og rulle en tur gennem bymidten i Sorø.

quote Det skal være en menneskeret at komme på toilettet

Lars Schmidt (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget, Sorø Kommune

- Jeg vil gerne vise politikerne, hvordan tilgængeligheden - eller mangel på samme - er her i Sorø. Jeg synes, at det kan være meget udfordrende at køre rundt her. Vi har en utrolig smuk og fin by, men den skal være sådan for alle, siger hun. 

En øjenåbner

Jane Mørskov Jensen fra Sorø lider af rygmarvsbrok og sidder selv i kørestol. 

Jane Mørskov Jensen fra Sorø lider af rygmarvsbrok og sidder i kørestol. Hun har derfor inviteret flere lokalpolitikere ud på en tur i kørestol, så de kan mærke udfordringerne på egen krop.
Jane Mørskov Jensen fra Sorø lider af rygmarvsbrok og sidder i kørestol. Hun har derfor inviteret flere lokalpolitikere ud på en tur i kørestol, så de kan mærke udfordringerne på egen krop. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

Hun oplever især problemer med byens fortove, overgangene fra vej til fortov, manglende parkeringspladser til handicappede, og et offentligt toilet i byen, som er nærmest umuligt at tilgå. 

- Det bliver en øjenåbner, lød det fra Jakob Spliid (V), medlem af af Natur, Teknik og Planudvalget, da han tog plads i kørestolen. 

Jakob Spliid (V) var en af de politikere fra kommunalbestyrelsen i Sorø, der onsdag havde taget plads i kørestolen.
Jakob Spliid (V) var en af de politikere fra kommunalbestyrelsen i Sorø, der onsdag havde taget plads i kørestolen. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

Politikeren forsøgte at komme ind på det offentlige toilet, men blev udfordret af den tunge dør, der gjorde det umuligt at komme ind i rummet. 

Et stykke inde i turen havde de mange prøvelser givet ham et nyt syn på sagen.

- Det er noget andet, når man kommer ned i sådan en kørestol og prøver det på egen krop, end når man går rundt på sine ben, siger han. 

Med på turen var flere politikere fra kommunalbestyrelsen i Sorø, herunder Jakob Spliid (V), Lars Schmidt (K), Ivan Hansen (S), Kasper Emde Nygaard (M) og Rene Nielsen fra Vej og Park i Sorø Kommune
Med på turen var flere politikere fra kommunalbestyrelsen i Sorø, herunder Jakob Spliid (V), Lars Schmidt (K), Ivan Hansen (S), Kasper Emde Nygaard (M) og Rene Nielsen fra Vej og Park i Sorø Kommune Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

- Jeg vil i hvert fald foreslå, at vi beder administrationen komme med nogle forslag til, hvordan vi får lavet en handicapvenlig adgang ind til vores toilet. Jeg havde i hvert fald meget svært ved at komme derind.

Kan have store konsekvenser

De skæve veje og høje kantsten er ikke kun et problem i Sorø.

Danske Handicaporganisationer lavede i 2023 en analyse, der viste, at 58 procent af respondenterne med handicap ikke kan bevæge sig rundt i den by, de bor i, uden besvær.

Det fortæller Thorkild Olesen, formand i Danske Handicaporganisationer:

- Det er et kæmpestort problem, siger han. 

Udfordringerne gælder også folk med synsnedsættelse og andre handicap. Og den dårlige tilgængelighed i bybilledet kan have store konsekvenser.

- Hvis man har et handicap og har svært ved at komme rundt, eller er ældre med en rollator, så betyder det her, at man kan blive nødt til at blive hjemme. Enten fordi man ikke tør eller ikke kan komme rundt. Og det betyder, at man kan blive isoleret og ensom.

Samtidig undrer det formanden, at der ikke er udsigt til større forbedringer på området.

- Skal være en menneskeret

Også Lars Schmidt (K), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget, stødte ind i problemer på de mange brostensbelagte gader.

Selvom han havde forudset, at der ville være udfordringer, kom det bag på formanden, hvor dårligt det står til med tilgængeligheden i byen. 

Lars Schmidt (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget brugte sin onsdag formiddag i en kørestol. Det kom bag på ham, hvor svært det er at bevæge sig rundt i byen uden hjælp.
Lars Schmidt (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget brugte sin onsdag formiddag i en kørestol. Det kom bag på ham, hvor svært det er at bevæge sig rundt i byen uden hjælp. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

- At det er så grælt i forhold til for eksempel at komme på toilettet i en offentlig bygning. For mit vedkommende ville det være fuldstændig umuligt, så længe jeg sidder i en kørestol, siger han. 

- Det skal være en menneskeret at komme på toilettet.

Lars Schmidt (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget, havde problemer med kantstene undervejs på turen.
Lars Schmidt (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget, havde problemer med kantstene undervejs på turen. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

Fokusset på problemerne med tilgængelighed er for småt i kommunen, mener han. 

- Helt konkret vil jeg tage det med tilbage til udvalget. Vi må tage en snak om, hvad vi gør, og så er spørgsmålet, om vi har midler til at gøre noget ved det her og nu. Det bør vi, og det skal vi. Men vi er også nødt til at tænke langsigtet, siger han. 

Kasper Nygaard, gruppeformand for Moderaterne og 1. viceborgmester i Sorø Kommune stemmer i. 

- Der er ingen tvivl om, at det her bliver et opmærksomhedspunkt fremadrettet, siger han.

Kasper Nygaard, gruppeformand hos Moderaterne i Sorø Kommune, bemærkede især, hvor svært det var, at komme hen til en hæveautomat i området siddende i kørestol. Det krævede, at man kørte over en meget høj kantsten.
Kasper Nygaard, gruppeformand hos Moderaterne i Sorø Kommune, bemærkede især, hvor svært det var, at komme hen til en hæveautomat i området siddende i kørestol. Det krævede, at man kørte over en meget høj kantsten. Foto: Simon Reiter - TV2 ØST

Han fortæller, at han vil få en dialog med administrationen og forvaltningen om, hvilke tiltag der kan laves for at forbedre handicapområdet i kommunen. 

- I øjeblikket er der nogle tiltag omkring Storegade og torvet i byen. Her skal vi finde ud af, om det indtænkt i de planer eller om det noget, vi kan komme med input til, siger Kasper Nygaard.

Håber på handling

Det er ikke første gang, Jane Mørskov Jensen råber op om forholdene for mennesker med handicap i Sorø. Hun håber dog, at hendes ord og initiativ denne gang vil føre til reel politisk handling.

- Jeg kunne godt tænke mig at blive hørt, siger hun. 

Læs også
Søren lever med handicap og får afslag på hjælp: - Jeg er ved at være modløs
Læs også
Søren lever med handicap og får afslag på hjælp: - Jeg er ved at være modløs

Blandt de fremmødte politikere, var der bred enighed om, at udfordringerne i Sorø kræver handling. Men de ord tager Jane Mørskov Jensen ikke for gode varer.

Derfor er hendes meddelelse til politikerne klar:

- Gør noget ved det, så alle kan være her. Sorø skal også være en by for handicappede. 


Nyhedsoverblik