Efter tvangsflytning - ny undersøgelse sår tvivl om asbest i lejligheder

Syv dage før beboerne i 91 lejligheder var tvunget til at flytte, viste en ny måling, at mængden af asbestfibre i Smedeparken er "uproblematiske".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I starten af maj blev beboere fra 91 lejligheder i Smedeparken i Sorø tvunget til at fraflytte deres hjem.

Det skete efter en række målinger, der viste forhøjede asbest-koncentrationer i boligområdets lejligheder.

quote Det var virkelig alvorligt og virkelig mange familier, så derfor havde vi brug for en second opinion

Steen Ejsing, byggechef, DAB

Nu viser en række nye målinger fra fire lejligheder, at mængden af asbest i lejlighederne ikke er sundhedsskadelig.

- Vi føler os sat i klemme her. Vi har jo spurgt eksperter på området. De siger nogle forskellige ting, og vi er selvfølgelig overraskede over, at vi er havnet i den her situation, siger Steen Ejsing, der er byggechef i DAB.

Det var Sorø Kommune, der den 19. april 2024 pålagde Sorø Boligselskab og DAB (Dansk almennyttigt Boligselskab) at foretage genhusning.

Påbuddet kom på anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Asbest-sagen i Sorø

  • 14. februar 2024: De første analyser viser forekomster af asbest i en række lejligheder i Smedeparken.

  • 8. april 2024: Nye luftmålinger i en række lejligheder viser ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at "der er tale om en betydelig forurening med asbest i boligerne i Smedeparken" og at "forureningen udgør en nærliggende sundhedsfare for beboerne".

  • I en lejlighed måles op til 18.500 asbestfibre per kubikmeter i en af lejlighederne. Det er langt over WHO's grænseværdi på 1000.

  • 19. april 2024: Sorø Kommune udsteder på anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed et påbud til DAB om at genhuse beboerne i Smedeparkens 91 lejligheder.

  • 26. april 2024: På grund af store forskelle i analyserne fra februar 2024 og prøverne fra den 8. april 2024 får DAB lavet yderligere en række målinger i fire lejligheder.

  • Den viser i modsætning til de forudgående prøver, at "de aktuelle lave luftkoncentrationer vurderes derfor at være uproblematiske."

  • 3. maj 2024: Beboerne flytter fra deres lejligheder.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed viste en række prøver fra lejlighederne, at "der er tale om en betydelig forurening med asbest i boligerne i Smedeparken" og at "forureningen udgør en nærliggende sundhedsfare for beboerne".

Det var den 19. april 2024.

DAB bad efterfølgende yderligere et firma om at måle for asbest i lejlighederne.

- Det var virkelig alvorligt og virkelig mange familier, så derfor havde vi brug for en second opinion, siger Steen Ejsing.

Steen Ejsing, byggechef i DAB.
Steen Ejsing, byggechef i DAB. Foto: DAB

Analysefirmaet, der er hyret ind for en andenhåndsvurdering af sagen, skriver således i sin konklusion, at "de aktuelle lave luftkoncentrationer vurderes derfor at være uproblematiske."

Sorø Kommune er blevet forelagt resultaterne, men ifølge DAB lader de sig ikke rokke.

- De siger, at påbuddet står ved magt. Derfor har vi bedt de to firmaer om at forholde sig til hinandens resultater, forklarer Steen Ejsing.

Det er i forbindelse med en planlagt udskiftning af taget, at der er fundet for høje mængder asbest i flere lejligheder.
Det er i forbindelse med en planlagt udskiftning af taget, at der er fundet for høje mængder asbest i flere lejligheder. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Kan det ende med, at I tilbageruller indsatsen?

- Det er svært at spå om. Det håber jeg virkelig ikke. Men det er da bekymrende, at prøverne fra et firma siger, at det er rigtig skidt, mens prøverne fra et andet firma siger noget andet. Enten er fibrene der, eller også er de ikke.

- Vi forventer at få et svar på, hvad der skal ske inden for få dage.

Jan Ekstrøm fortæller, at det vil være en katastrofe, hvis påbuddet om genhusning er sket på et forkert grundlag.  Han håber nu, at beboerne i Smedeparken kan komme tilbage hurtigst muligt.
Jan Ekstrøm fortæller, at det vil være en katastrofe, hvis påbuddet om genhusning er sket på et forkert grundlag. Han håber nu, at beboerne i Smedeparken kan komme tilbage hurtigst muligt. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Jan Ekstrøm er en af dem, der har været nødt til at flytte på hotel som følge af asbestsagen.

- Det er langt fra optimalt. Det er altid sjovt i begyndelsen, når man prøver noget nyt. Det er næsten som at komme på ferie, men det her jo en hverdag, jeg skal leve, og jeg er frataget alle mulige daglige gøremål.

- Jeg bor i en kuffert. Det er mit hjem.

Nyheden om, at der er forskellige prøvesvar, som måske endda viser, at der slet ikke er asbest, bekymrer ham.

- Det forfærdelige er, hvis nu man har taget fejl og placeret os og faktisk kommet til at skade rigtig mange mennesker, for det har været traumatisk for nogen, siger han og tilføjer:

- Det er en katastrofe, hvis vi ikke havde behøvet at flytte, for så er vi blevet påført nogle udgifter, som vi ikke havde behøvet.

Hvad er asbest?

  • Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering.

  • Det blev forbudt at bruge i 1986.

  • Asbest har været brugt i en lang række bygningsmaterialer til især gulv-, væg-, loft- og tagplader.

  • Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.

  • Det er skønnet, at over 300 personer i Danmark hvert år får kræft, fordi de har indåndet asbeststøv.

  • Det er dokumenteret, at lungehindekræft alene skyldes asbest, hvor der har været en stigning over årene.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Det har ikke været muligt at få svar fra Sorø Kommune. Vi ville gerne have spurgt, om der er blevet handlet overilet, og hvorfor påbuddet blev fastholdt, selvom der kom nye prøvesvar, som ikke viste problemer med asbest.

TV2 ØST har også spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om de nye prøvesvar giver anledning til en ændring i styrelsens anbefaling.

- I den konkrete sag om asbest i Smedeparken har Sorø Kommune vurderet, hvorvidt de udførte miljømålinger kunne anvendes. Vi har foretaget vores rådgivning og vurdering af sundhedsrisikoen på baggrund af de analyseresultater, vi har fået fra kommunen. Her er det vores vurdering, at der i boligerne i Smedeparken er tale om en betydelig forurening med asbest, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en mail.

- Hvis Sorø Kommune kommer i besiddelse af nye data, som de ønsker vores rådgivning om, er de til enhver tid velkomne til at kontakte os igen, og så vil vi foretage en ny vurdering.


Nyhedsoverblik