I dag kan TV2 ØST fortælle, at der har vist sig store forskelle i de prøvesvar, som er blevet foretaget i sagen om fund af asbest i en række lejligheder i Smedeparken i Sorø.
Det kan ikke være meningen, at vi som lægfolk skal kunne finde ud af det
Det er DAB, der som administrator for Sorø Boligselskab har fået foretaget asbestprøver af to forskellige parter.
De første prøver viste meget høje værdier, hvor en efterfølgende andenhåndsvurdering har vist det stik modsatte.
Alligevel har Sorø Kommune fastholdt, at beboerne i 91 lejligheder skal genhuses.
- Det er forvirrende. Det kan ikke være meningen, at vi som lægfolk skal kunne finde ud af det, siger Steen Ejsing, der er byggechef i DAB.
Asbest-sagen i Sorø
14. februar 2024: De første analyser viser forekomster af asbest i en række lejligheder i Smedeparken.
8. april 2024: Nye luftmålinger i en række lejligheder viser ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at "der er tale om en betydelig forurening med asbest i boligerne i Smedeparken" og at "forureningen udgør en nærliggende sundhedsfare for beboerne".
I en lejlighed måles op til 18.500 asbestfibre per kubikmeter i en af lejlighederne. Det er langt over WHO's grænseværdi på 1.000.
19. april 2024: Sorø Kommune udsteder på anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed et påbud til DAB om at genhuse beboerne i Smedeparkens 91 lejligheder.
26. april 2024: På grund af store forskelle i analyserne fra februar 2024 og prøverne fra den 8. april 2024 får DAB lavet yderligere en række målinger i fire lejligheder.
Den viser i modsætning til de forudgående prøver, at "de aktuelle lave luftkoncentrationer vurderes derfor at være uproblematiske."
3. maj 2024: Beboerne flytter fra deres lejligheder.
Forvirringen omkring, hvor meget asbest der er, kan muligvis skyldes forskellige målemetoder. Det får nu DAB til at efterlyse klare retningslinjer.
- Vi kan ikke stille spørgsmålstegn ved kommunens afgørelse, siger Steen Ejsing med henvisning til det påbud, boligselskabet fik fra Sorø Kommune.
- Når myndighederne sætter nogle grænseværdier, bør der jo være en standard for, hvordan man tester det.
Helt konkret vil DAB gerne vide, hvordan der skal måles for asbest og hvilke grænseværdier, der bør gælde.
- Der kan jo være en masse mellemregninger, som vi selvfølgelig ikke kender, men det ser jo i hvert fald mærkeligt ud, at resultaterne er så forskellige, siger Steen Ejsing og tilføjer:
- Vi har derfor henvendt os til Landsbyggefonden og bedt dem om at gå ind i sagen.
DAB har derudover også orienteret brancheorganisation BL-Danmarks Almene Boliger om sagen for en vurdering af, om der er grundlag for at rejse sagen på landsplan.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sorø Kommune.