Når pomfritter, fiskefilter og andre panerede herligheder, skal have den helt rigtige sprødhed, er det godt at have en gryde med fritureolie eller en frituregryde.
Men sådan et husholdningsapparat kan blive farligt, hvis ikke man holder øje med den varme olie.
Det måtte en mand fra Dianalund sande, da han fredag aften var ved at lave aftensmad. Her gik der ild i en gryde med fritureolie, som hurtigt fyldte huset med røg.
Fruen i huset havde fået en lettere røgforgiftning
Heldigvis havde manden en spraydåse til slukning af brandbare væsker stående i køkkenet, og derfor fik han hurtigt slukket ilden, inden den kom ud af kontrol.
Manden kontaktede Slagelse Brand og Redning, der ankom til rækkehuset på Skyttevej i Dianalund klokken 20.22.
- Situationen var helt under kontrol, da vi ankom. Fruen i huset havde dog fået en lettere røgforgiftning, så vi tilkaldte en ambulance, så hun for en sikkerheds skyld kunne blive observeret for det, siger indsatsleder Søren Hückelkamp fra Slagelse Brand og Redning, Station Sorø.
Brandvæsnet valgte at fjerne emhætten i køkkenet, for at sikre, at der ikke var ild i den, inden de forlod adressen efter cirka en time.
- Det kan gå rasende stærkt op igennem sådan en emhætte, så længe sådan en også kører, for der sidder fedt op igennem rørene, og det kan der også gå ild i, siger Søren Hückelkamp.
Lad for guds skyld vær med at komme vand på, for så kommer der en lille eksplosion
Hæld aldrig vand på brændende olie
I mandags kunne vi på TV2 ØST fortælle om en lignende brand i en frituregryde i en lejlighed på Ærøvej i Slagelse. Her var beboeren ikke ligeså heldig. Branden kom ud af kontrol og spredte sig til hele lejligheden, der udbrændte.
- Når der opstår ild i fritureolie, så er det ofte fordi, at folk har været uopmærksomme i et kort øjeblik, og så kan det gå stærkt, siger indsatsleder Søren Hückelkamp.
Derfor har indsatslederen også en række gode råd for at undgå brand i den varme olie.
- Det vigtigste er, at man aldrig går fra gryden, for man kan lynhurtigt selv slukke ilden, hvis man har et låg liggende ved siden af eller noget andet, man kan lægge over gryden. På den måde bliver flammerne kvalt, siger indsatslederen og fortsætter:
- Lad for guds skyld vær med at komme vand på, for så kommer der en lille eksplosion, der vil sprede olien til hele køkkenet, og så er det svært at gøre noget.
Mange gange opstår ilden ved, at man kommer frosne ting i frituren, som har en høj fugtighed, og så risikerer olien at bruse over. Derfor understreger Søren Hückelkamp vigtigheden af at have et brandtæppe eller noget andet, man kan lægge over gryden ved sin side.
Derudover råder han til, at man ikke bærer den varme gryde ud før den er kommet ned i temperatur, så man ikke risikerer at få den varme olie over sig.