Knap 100 kalkuner i en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby nær Sorø er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza.
Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1. Derfor skal hele besætningen nu aflives.
både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt og gøre, hvad de kan for at begrænse risikoen for smittespredning
Meldingen kommer samme dag, som Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen begyndte at aflive 36.000 kalkuner ved Keldernæs på Lolland.
- I dag påbegyndte vi aflivningen af mere end 30.000 dyr på en kalkunfarm på Lolland, og tirsdag morgen rykker vi ud igen, for at aflive 60.000 dyr nær Sorø. Af hensyn til dyrevelfærden og for at mindske risikoen for smittespredning.
- Med allerede to udbrud i år og tilsammen syv udbrud siden november, er der ikke tvivl om at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt og gøre, hvad de kan for at begrænse risikoen for smittespredning", siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.
Opretter restriktionszoner
Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen allerede mandag oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm ved Ruds Vedby.
I restriktionszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
I en tre-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du se, om du bor i en af zonerne.
VIDEO: Mandag begyndte Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen at aflive 36.000 kalkuner på en farm ved Keldernæs på Lolland efter flere fugle var døde af fugleinfluenza.