Epilepsihospital fejrer 125 års jubilæum: - Filadelfia har betydet alt

Det er 125 år siden, at landsbylægen i Tersløse, Adolph Sell, grundlagde sit livsværk på den plet på landkortet, der senere kom til at hedde Dianalund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinden bed hårdt i kinderne, men det lod de børn, der her til formiddag var kommet for at være med til at fejre Filadelfias 125 års jubilæum, sig ikke slå ud af. 

Anført af to klovne råbte de højt hurra og sang fødselsdagssang på græsplænen mellem kirken og kantinen.

I alt var 350 skolebørn fra Holbergskolen i Dianalund og fra Filadelfias egen skole med til at synge for dagens fødselar, og efterfølgende blev der serveret kakaomælk og muffins.

- Det er stort for mig at være med, det er anderledes, for det er ikke hver dag, man fylder 125, siger Rasmine Lindholm, der går i 5. klasse på Filadelfias egen skole, Børneskolen. 

Nellie Nicolaisen er enig. 

- Jeg har glædet mig, og der er kage, fortæller hun. 

Rasmine Lindholm og Nellie Nicolaisen går i 5. klasse på Filadelfias egen skole, Børneskolen.
Rasmine Lindholm og Nellie Nicolaisen går i 5. klasse på Filadelfias egen skole, Børneskolen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Filadelfia har haft stor betydning for mange mennesker med epilepsi. En af dem er 72-årige Niels Rosenkrands. Han var seks år, da han blev indlagt og var med, da Dronning Ingrid deltog i indvielsen af Filadelfias børneafdeling i 1955, fortæller han.

Anfaldene stoppede

Familien boede dengang i Gladsaxe, og på Gentofte Hospital vidste de ikke, hvad de skulle stille op med ham og hans anfald.

- Jeg var en livlig dreng, men man havde bare sat mig i en spændetrøje dengang på hospitalet og bedøvet mig med noget medicin. Mine forældre sagde: "Det er slet ikke vores dreng, det der", fortæller Niels Rosenkrands. 

Læs også
Plejepersonale fra sclerosehospital hjælper til på nødhospital
Læs også
Plejepersonale fra sclerosehospital hjælper til på nødhospital

Niels Rosenkrands var indlagt på Filadelfia i ni måneder, og med den rette behandling stoppede anfaldene, og han fik det bedre. 

-Det var det her med, at man siger: "Den her medicin fungerer du på, så piller vi ikke ved det. Det er der, du fungerer bedst". At man ikke hele tiden skruede op og ned, som de gjorde på Gentofte Hospital, fortæller han.

Berit Bergstedt har været på Filadelfia siden 1977.
Berit Bergstedt har været på Filadelfia siden 1977. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Filadelfia har også haft stor betydning for mange medarbejdere. En af dem er Berit Bergstedt, der blev diakon-elev i 1977. Hun har siden arbejdet på mange forskellige afdelinger og fulgt, hvordan virksomheden har udviklet sig gennem årene. 

- Det har udviklet sig til det førende hospital indenfor epilepsi. Det har været en spændende proces at være med i. Der er en faglig stolthed i at arbejde her, og der er en hel speciel ånd her, hvor der er stor respekt for det enkelte menneske, fortæller hun. 

Hvad er epilepsi?

  • Epilepsi er en hjernesygdom. 
  • Epilepsi er ikke én sygdom, men en fællesbetegnelse for en række tilstande med forskellige årsager og ytringsformer. 
  • Fællesnævneren er tilbagevendende epileptiske anfald.
  • Epileptiske anfald er en følge af, at signaltrafikken i et større eller mindre netværk af nervecellerne i hjernen ”løber løbsk”.

Kilde: Epilepsiforeningen

Filadelfia blev grundlagt i 1897 på en mark ved Tersløse af lægen Adolph Sell. Visionen var at skabe et hjemligt sted for mennesker med epilepsi og for psykisk syge. Dengang hed stedet "Anstalten for Epileptiske, Tersløse". Senere skiftede stedet navn til Kolonien Philadelpfia, og i dag hedder epilepsihospitalet slet og ret Filadelfia.

Kirken blev bygget i 1911, og det var søstre, der passede de syge. Adolph Sell lagde vægt på, at patienterne skulle føle sig hjemme, fordi de var indlagt gennem længere tid. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag er Filadelfia Danmarks eneste højt specialiserede hospital for patienter med epilepsi.  Hospitalet har også specialiseret sig i behandling af patienter med erhvervet hjerneskade i Center for Neurorehabilitering.

Filadelfia har i dag 800 medarbejdere og består foruden epilepsihospitalet også af en specialskole, døgninstitutioner og dagtilbud over hele landet.

- Vi er kommet langt i dag. Vi er blevet dygtige til udredning. Det er sundhedsteknologien, der har hjulpet os. Vi kan sætte elektroder på hjernen og afdække forskellige dele af hjernen, op til 250 forskellige steder, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, der er administrerende direktør på Filadelfia. 

Jens-Otto Skovgaard Jeppesen er administrerende direktør på Filadelfia.
Jens-Otto Skovgaard Jeppesen er administrerende direktør på Filadelfia. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

At Filadelfia blev grundlagt dengang for 125 år siden, er kommet tusindvis af patienter til gode. Niels Rosenkrands er en af dem, hvis liv ville have set anderledes ud uden Filadelfia. 

- Hvis jeg ikke var kommet herned, ville jeg have været ind og ud af hospitalet. Jeg har fået en god behandling, og Filadelfia har betydet alt. Jeg har det godt i dag. Dengang havde jeg over 100 anfald om året, men så kom jeg herned, og så fik jeg det godt igen, siger Niels Rosenkrands. 

Se de historiske billeder fra Filadelfia herunder:

Adolph Sell 1915
Adolph Sell 1915 Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Overlæge på stuegang. Ca. 1930
Overlæge på stuegang. Ca. 1930 Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Kaffepause. 1930.
Kaffepause. 1930. Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Forsamlingsbygningen 1911
Forsamlingsbygningen 1911 Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Indgang til børnehospitalet. 1955
Indgang til børnehospitalet. 1955 Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Dronning Ingrid indvier børnehospitalet på Filadelfia. 1955
Dronning Ingrid indvier børnehospitalet på Filadelfia. 1955 Foto: Lokalarkivet i Dianalund
Luftfoto Filadelfias kirke. 1950 - 1961
Luftfoto Filadelfias kirke. 1950 - 1961 Foto: Lokalarkivet i Dianalund



Nyhedsoverblik