Flere generationer kæmper for klimaet

Elsebeth Mortensen har kæmpet for de store dagsordner siden 60'erne. I dag gjorde hun det igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Sorø Station stimlede unge som ældre sammen søndag, inden de skulle tage toget til København for at deltage i klimamarchen forud for Europa-Parlamentsvalget.

Blandt tilhørerne var Elsebeth fra Broby. Hun kommer med egne ord, "når de store folkebevægelser kalder". Og det gør en af dem nu. 

Nemlig folkebevægelsen for klimahandling.

- De seneste dage har jeg hørt om kæmpe oversvømmelser i Bayern og en masse indere, der er døde af hedeslag. Det er en konstant påmindelse om, hvad der sker. Det mindste jeg kan gøre er at tage med til klimamarchen, siger Elsebeth Mortensen. 

Gik march mod atomvåben

Hun gik sin første march i 60'erne. Dengang var det mod atomvåben, og Elsebeth Mortensen var hjemmefra blevet ansporet til at give sin mening til kende. 

- Det var min far, der havde været militærnægter, som sagde til mig: "nu er det din tur til at kæmpe på gaden", fortæller hun og fortsætter:

- Det var en stor oplevelse for mig at være med dengang, og det har ligesom sat sig. Og klimamarchen er lige så vigtig.

I 1960'erne arrangerede mange vestlige fredsbevægelser årlige marcher mod atomvåben.
I 1960'erne arrangerede mange vestlige fredsbevægelser årlige marcher mod atomvåben. Foto: Pedersen Peer/Ritzau Scanpix

Udadtil kan det virke som om, at klimadagsordenen mest optager den yngre generation, men Elsebeth Mortensen oplever det som en fælles kamp på tværs af generationer. 

- Jeg møder alle mulige slags mennesker i alle aldre - flest unge, men også folk, der stemmer vældigt forskelligt, som kan følges ad i den her sag, siger hun og fortsætter:

- Det føles godt og værdifuldt, at vi er der fra alle aldre.

For Elsebeth Mortensen er klima den vigtigste dagsorden, når hun skal sætte sit kryds til Europa-Parlamentsvalget, som afholdes på søndag. 

Hvor meget ved du egentlig om EU-valget. Du kan tage vores valgquiz her:

1/12
Antal korrekte svar: 0/12
Quiz om eu-valget
Henter spørgsmål...
1958
1965
1972
Nulstil

Grafik og UI: Nick Abildgaard, Martin Hartmann

EU har stor betydning 

Det samme er det for Niels Hilker, der også kom for at bakke op om brandtalen på Sorø Station forud for klimamarchen i København. 

- Det er meget vigtigt, vi gør opmærksom på, hvor vigtigt det er, at EU-valget bliver et klimavalg. EU har kæmpestor indflydelse på de klimaindsatser og naturindsatser, der bliver lavet her i Danmark, siger han. 

Niels Hilker, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø, opfordrer til, at man stemmer grønt ved valget på søndag.
Niels Hilker, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø, opfordrer til, at man stemmer grønt ved valget på søndag. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Niels Hilker er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø, hvor han oplever, at EU gør en positiv forskel for den danske natur. 

- EUs rammebetingelser har stor betydning. Der er for eksempel initiativet omkring naturgenopretning, som vil få stor betydning for Danmark, siger han og fortsætter: 

- Vi har her i Sorø en hasselmus, som er et meget sjældent og truet dyr, som er beskyttet af EUs habitatdirektiv. Og jeg er ret sikker på, at havde vi ikke haft det, så havde beskyttelsesarbejdet haft sværere vilkår.

Læs også
Gods risikerer at få fredet privat skov på grund af hasselmus
Læs også
Gods risikerer at få fredet privat skov på grund af hasselmus

Derfor gør Niels Hilker også sit for, at andre vil stemme grønt ved Europa-Parlamentsvalget.

- Det har stor betydning, at vi mobiliserer så mange som muligt til valget. Og det har stor betydning, at vi får dem til at stemme grønt. Det er derfor, jeg bakker op om det her arrangement, siger han. 

- Der er ikke noget alternativ

Samme dagsorden har dagens brandtaler Clara Turms, der er kandidat til Europaparlamentet for Enhedslisten.

- Klimadagsordenen er altafgørende. Den skinner igennem på alle politiske områder, vi beskæftiger os med. Og vi skal simpelthen i mål med klimahandlingen. Der er ikke noget alternativ, siger hun. 

Clara Turms har arbejdet i EU-parlamentet for Enhedslistens EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen. Nu stiller hun selv op til parlamentet.
Clara Turms har arbejdet i EU-parlamentet for Enhedslistens EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen. Nu stiller hun selv op til parlamentet. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Ifølge Clara Turms har manglen på klimahandling betydet, at vi nu har en klimakrise, som også sætter sine spor her i regionen. 

- Jeg kommer selv fra en lille by på Sydsjælland, der ligger tæt på havet, og kender flere, der simpelthen er nødt til at flytte, fordi deres huse er blevet oversvømmet flere gange. Det er jo konkrete konsekvenser af klimakrisen, som vi kan mærke på egen krop, siger hun og tilføjer:

- Når man kender de her mennesker og ved, hvad det har af betydning for deres liv og deres hverdag, så giver det bare endnu mere lyst til at handle.

Læs også
Styr på EU? Test din viden her
Læs også
Styr på EU? Test din viden her

Det er især landbrugspolitikken i EU, Clara Turms ønsker at skubbe i en grønnere retning. 

Og så skal der, hvis det står til Enhedslisten, flere lyntog i hele Europa, så folk vælger de grønne, kollektive transporttilbud fremfor at rejse med fly eller i bil. 




Nyhedsoverblik