Midvinter, Kjørmes Knud, lysmesse – kært barn har mange navne.
Mange steder er Kyndelmisse gået lidt i glemmebogen, men ikke i Sorø. Her ”lever” Kyndelmisse i bedste velgående, og fejrer at midvinter er nået, og at vi går mod lysere tider.
Kyndelmisse Lysfesten er en af de største og flotteste endagsbegivenheder i Sorø, hvor arrangørerne forventer flere tusinde gæster på de fem timer, som lysfesten varer. Her mødes man og trodser kulden for at få en helt unik oplevelse.
Artiklen fortsætter under billedet.
Gammel kristen helligdag
Kyndelmisse er en gammel kristen helligdag, som falder 2. februar. Sorøs Kyndelmisse Lysfest ligger dog altid den sidste lørdag i januar. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: Kyndel = candelarum, lys og missa messe. Det er den dag, halvdelen af vinteren er gået, hvilket også ligger til grund for vendingen om at, kyndelmisse slår sin knude.
Kyndelmisse ligger 40 dage efter Jesu fødsel, og hans mor Jomfru Maria kunne fremstilles i templet, så hun kunne gennemgå den traditionelle renselse. Lysfesten er ikke helligdag i Danmark.
Frivillige kræfter står bag
Oplysning, lys, lyd og sanselige oplevelser fylder byen og i Akademihaven udfolder den ”forunderlige nattehave” sig. Ved søsportsområdet er der installationskunst tværs over Sorø Sø.
Lysfesten er ikke kommerciel, men båret af stor frivillighed og har aktører fra de kulturelle- og kommunale institutioner, foreningslivet, private firmaer, pengeinstitutter og fantastiske ildsjæle.