- Jeg kan godt være rigtig bekymret for, om der er fjernet nogen akter i min sag.
Det siger Heidi Bang Stoffberg, der sammen med Thomas Bang Stoffberg har fået deres børn tvangsfjernet af Sorø Kommune.
Det giver mig en følelse af, at vi bliver chikaneret
Når en kommune ønsker at fjerne et barn frivilligt eller med tvang, skal kommunen tilbyde forældrene en støtteperson.
Men tirsdag kunne TV2 ØST fortælle, at forældreparrets støtteperson Lotte Pedersen har oplevet, hvordan Sorø Kommune har sendt personfølsomme oplysninger videre til hendes arbejdsgiver, Kalundborg Kommune.
Da hun senere søgte aktindsigt i sagen, opdagede hun, at Sorø Kommune havde redigeret i indholdet af klagen.
Sorø Kommune har tilsyneladende prøvet at få afsat Lotte Pedersen fra det betroede hverv som støtteperson, da kommunen mener, at der er samarbejdsproblemer i forældreparrets tvangsanbringelsessag.
Forældre står frem
Men det er helt forkert, mener forældrene. For det er dem, der har bedt Lotte Pedersen om at være deres støtte, da de fik tvangsfjernet børnene i foråret. Nu står de frem og fortæller om deres oplevelser med Sorø Kommune.
- Vi er simpelthen så rystede over, at kommunen kan finde på, at sende personfølsomme og faktuelt forkerte oplysninger om vores støtte til hendes arbejdsgiver. At de så også sidder og redigerer i dokumenterne, efter de er blevet journalisteret, gør, at vi frygter, hvad Sorø Kommune så ellers kan finde på.
- Jeg må indrømme, at deres handlinger mod både os forældre - men også mod vores støtte - giver mig en følelse af, at vi bliver chikaneret, siger Heidi Bang Stoffberg.
Ujævn sagsbehandling
Ifølge både Heidi og Thomas Bang Stoffberg har der i hele forløbet været en ujævn sagsbehandling.
Det er min klare overbevisning, at Sorø Kommune har brudt forvaltningsloven her
På trods af at både psykolog- og forældrekompetenceundersøgelser viser, at begge er velfungerende forældre, så har det været svært at overbevise sagsbehandlerne i Sorø Kommune om at få mere samvær med deres børn.
- Vi oplever, at de møder uforberedte op, hvilket virker ret uprofessionelt, når både Heidi og jeg sørger for at være forberedt og har opfyldt de krav og punkter, som er blevet aftalt med kommunen. Referaterne fra møderne er ofte mangelfulde og aftaler bliver brudt, siger Thomas Bang Stoffberg.
- Derfor har vi brug for en stærk støtteperson - og det er Lotte. Når kommunen kan finde på at redigere i hendes akter - hvad kan de så finde på at gøre i vores? Det her handler jo om vores børn, tilføjer han.
Advokat: Brud på loven
Forældreparret står ikke alene. For nu vil en af landets førende advokater inden for børneområdet, Anders Brøndtved, have undersøgt sagen.
Han mener, at Sorø Kommune har brudt forvaltningsloven.
- Jeg er meget fortvivlet, og det er meget bekymrende, at Sorø Kommune redigerer i akter, de sender ud. Min næste tanke er, at hvis man sidder og redigerer i papirer om en støtteperson - hvad kan de så ikke finde på at redigere i?
- Det er min klare overbevisning, at Sorø Kommune har brudt forvaltningsloven her, siger Anders Brøndtved.
Anders Brøndtved er advokat for Heidi Bang Stoffberg, og afsløringen af Sorø Kommunes ageren i Lotte Pedersens sag, får ham nu til at undersøge, om kommunen også har handlet i strid mod loven, når det drejer sig om tvangsfjernelsen af parrets børn.
- Jeg vil helt sikkert kigge nærmere på, om Sorø Kommune også har gemt andre ting væk i sagen. Fremadrettet i de her sager, så vil jeg bede om aktindsigt, og gennemgå dokumenterne for at se, om der er noget, som er udeladt eller ikke kommet med i akterne.
- Men desværre kommer det ikke bag på mig. Jeg oplever, at der i mange kommuner foregår nogle ting - og bliver lavet nogle fejl - som kommunerne prøver at skjule, siger Anders Brøndtved.
Skal overholde loven
Leder af Familierådgivningen i Sorø Kommune, Sanne Thaaning, kan ikke kommentere på konkrete sager, men hun oplyser, at man er i gang med at undersøge sagen.
Men kan du forstå, at de forældre, som støttepersonen repræsenterer, frygter for deres retssikkerhed?
- Sorø Kommune skal overholde loven. Og hvis vi finder ud af, at vi har lavet fejl, så skal vi sige undskyld. Og så må vi tilbage til bordet og se, hvordan vi kommer videre, siger Sanne Thaaning.