- Det er lige groft nok og under bæltestedet.
Lotte Pedersen er rystet over Sorø Kommune, efter hun har opdaget, at en sagsbehandler i kommunen sendte personlige oplysninger om hendes børn og børnebørn til Lotte Pedersens arbejdsgiver.
Kommunens dagsorden er at få fjernet Lotte Pedersen som støtteperson for et par, der i foråret fik tvangsfjernet deres børn af Sorø Kommune. En ordning, der kaldes § 54 støtte.
Hvad er en § 54 støtte?
Når en kommune ønsker at anbringe et barn, skal kommunen tilbyde forældrene en støtteperson. Det kaldes en § 54 støtte. De skal tilbyde støttepersonen uanset om anbringelsen er frivillig eller med tvang.
En § 54 støtteperson er gratis for forældrene og betales af kommunen. Støttepersonen skal ikke informere kommunen om det, der tales om og arbejdes med.
Som støtteperson skal hun hjælpe forældre under en meget svær proces.
- Mit job er at varetage forældrenes interesser og ikke mindst sørge for, at de ikke bliver kørt over af lovtekster og paragraffer, mens de sidder i deres livs sværeste situation. Derfor er det af afgørende betydning, at forældrene har en støtteperson med, som kan bygge bro mellem forældrene og kommunen, fortæller Lotte Pedersen og fortsætter:
- Derfor er det yderst problematisk, at Sorø Kommune går bag min ryg, og sender en klage med personlige oplysninger om mig og min familie til min arbejdsgiver i denne sag - Kalundborg Kommune. Min familie har intet med mit professionelle virke at gøre, siger hun.
Redigerede i akter
Sorø Kommune nøjedes dog ikke med at sende personlige oplysninger om børn og børnebørn til Lotte Pedersens arbejdsgiver.
Kommunen gik meget længere. For da Lotte Pedersen søgte aktindsigt i klagen, opdagede hun, at Sorø Kommune havde redigeret i indholdet af klagen.
I den klage, som Sorø har sendt til Kalundborg Kommune, står der en masse linjer om Lottes familieforhold - men i den hun modtager fra Sorø Kommune, er det redigeret væk.
- Jeg blev meget overrasket. Kommunen har simpelthen aktivt været inde og redigere i dokumenter, som er journaliseret og sendt eksternt til ansættelseskommunen. En ting er, at de kan finde på at gøre det mod mig - men jeg kan da blive i tvivl om borgernes retssikkerhed, hvis man gør det her.
Lotte Pedersen har fem års erfaring som §54 støtte - og selv om hun har oplevet, at nogen kommuner ikke altid har helt styr på reglerne, så har hun aldrig før oplevet, at en kommune gik bag hendes ryg og sendte fortrolige oplysninger om hende.
Hvorfor tror du, de har gjort det?
- Jeg ved det virkelig ikke. Jeg har jo bare varetaget forældrenes tarv og gjort sagsbehandlerne løbende opmærksom på de ting og aftaler, der manglede i referater eller omkring forældrenes samvær med børnene. Jeg kan kun gisne - måske er de blevet irriteret på mig.
Ulovligt
Sorø Kommunes ageren i sagen er ganske problematisk - endda lovstridigt, mener Jøren Ullits, lektor og Ph.d. på juridisk institut under Syddansk Universitet.
- Det forekommer mig at være en meget lemfældig tilgang til reglerne, for myndighederne må jo ikke begynde at botanisere og redigere i oplysninger for at skjule noget over for borgeren. Borgeren ønsker jo egentligt bare at vide, hvad der er foregået.
- Det, man så gør fra myndighedernes side, er, at man fejer noget ind under gulvtæppet, som man ikke ønsker, at borgeren skal være bekendt med.
Er det lovligt?
- Nej. Det, man har gjort her, er ikke lovligt. Hvis man ikke ønskede, at borgeren skulle se indholdet om borgeren, så skulle kommunen have truffet en afgørelse over for borgeren om at udelade dele af indholdet ved overstregning, inden for de regler, der er om aktindsigt. Men det har man ikke gjort, siger Jøren Ullits.
Af hensyn til Lotte Pedersens familie, viser TV2 ØST ikke teksten i akterne. Men vi har fået en kopi af dem og har også fået tilladelse til at vise Jøren Ullits hele sagsakten.
Sorø Kommune skal følge loven
I Sorø Kommune ønsker man ikke at kommentere på den konkrete sag.
- Jeg kan ikke kommentere på konkrete sager, men jeg er i gang med at undersøge det her til bunds, siger leder af Familierådgivningen, Sanne Thaaning.
Så lad mig spørge generelt - må man redigere i akter?
- Sorø Kommune skal selvfølgelig overholde loven, lige som andre kommuner, så nej, det må man selvfølgelig ikke.
Når man sender en klage over problematisk samarbejde, hvilke regler skal man så følge? Må man komme med familiemæssige oplysninger?
- En klage skal tage udgangspunkt i et sagligt grundlag - og begrundes i samarbejdet og de problemer, der er opstået heri. Men det er yderst sjældent, at et samarbejde bliver så problematisk, at der bliver sendt en klage. Normalt løser man det ved dialog - og det er også det, vi helst vil. Men jeg kan som sagt ikke kommentere på konkrete sager, siger Sanne Thaaning.
Lotte Pedersen håber, at samarbejdet med Sorø Kommune kan komme tilbage på sporet.
- Lige nu er jeg rystet og uforstående over for det her. Men jeg håber da bestemt, at vi kan få et godt samarbejde op at stå igen - for det handler jo ikke om mig. Det handler om forældrene og deres børn.