Før i tiden røg frugt og grønt, der ikke blev solg til Hørkrams kunder før sidste salgsdag, ud som bioaffald.
Nu har Hørkram dog fået begejstrede aftagere af de ellers trætte grøntsager og frugter – nemlig 50 svin på en gård ved Sorø.
De her grøntsager og frugter ville jo blive smidt ud, hvis vi ikke gav det til grisene
Hørkram er totalleverandør til blandt andet en lang række restauranter og er en af de største catering-grossister i landet. Derfor har virksomheden i sagens natur en del spild af produkterne med kort holdbarhed som eksempelvis salat, radiser og bananer. Og nu ender disse så i maverne på de 50 svin på Rikke Haugaard og Niels Bjerregårds fritidslandbrug.
- Hvis der er noget, der er tæt på udløbsdato, sorterer vi det fra - det kan vi jo ikke sælge til vores kunder. Og så giver vi det til Niels og Rikke. Ellers ville det ryge til biobrændsel, siger Michael Hansen, der er driftsleder hos Hørkram.
Artiklen fortsætter under billedet.
Får kun økomad
Det er dog kun de økologiske varer, som svinene må få – alt andet er sorteret væk på forhånd, oplyser de.
Der er dog klart forskel på, hvad svinene helst vil æde, fortæller Rikke Haugaard.
- Det, som de har mindst lyst til at spise, får de først, når de er mest sultne. Så får de bananerne. Og til sidst får de korn, fortæller hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
De to landmænd er rigtig glade for aftalen med Hørkram.
- Vi vil gerne bruge så lidt kraftfoder som muligt. Kornet kan jo bruges til menneskeføde. De her grøntsager og frugter ville jo blive smidt ud, hvis vi ikke gav det til grisene, siger Niels Bjerregård.
Ordningen betød, at de sidste år kunne spare en fjerdedel af det almindelige foder.