Ved Stenlille i Sorø Kommune har man i mange år haft et hul i jorden fyldt med luft – nærmere bestemt naturgas og biogas. Om sommeren fyldes lagret med gas, for at man i vintermånederne kan pumpe gassen ud til opvarmning af de danske husstande.
Men i de kommende år kan det meget vel blive andre luftarter, som skal pumpes ned i den midtsjællandske undergrund. Denne gang for at opfylde regeringens klimaambitioner.
Det handler om CO2. Et restprodukt fra afbrænding af for eksempel olie eller affald og som i atmosfæren bidrager til global opvarmning.
Vi håber, vi kan være med til at sparke gang i den grønne omstilling
- En del af den danske klimastrategi er at lagre CO2 i undergrunden. Og det er det, vi mener, vi har en god chance for at hjælpe med herude, fortæller Martin Patrong, der er geofysiker ved Gas Storage Denmark.
- Vi håber, vi kan være med til at sparke gang i den grønne omstilling, tilføjer han.
Ifølge regeringen er det nødvendigt at sende CO2 ned i undergrunden, hvis ambitionerne om mindre CO2 i atmosfæren skal indfries.
147.000 danskeres CO2-udslip
Derfor er man gået i gang med at undersøge muligheden for at lagre CO2 mellem en til tre kilometer nede i undergrunden.
- Noget af det, vi mener, vi er gode til her i Stenlille, er at gøre det her hurtigt. Vi ved, at klimaforandringerne står og presser på, så vi skal hurtigt i gang, og der tror vi, at vi kan være med til at rykke rigtig hurtigt, pointer Martin Patrong.
Gas Storage Denmark har drevet gaslager ved Stenlille de seneste 30 år.
- Vi er i gang med at lave nogle seismiske undersøgelser, hvor vi kører ud i området, og sender nogle små vibrationer ned i undergrunden, og så lytter vi på det signal, der kommer tilbage, forklarer geofysikeren og tilføjer:
- Ud fra det kan vi sige noget om, hvordan de geologiske lag fordeler sig i undergrunden – og ud fra det kan vi sige noget om, hvorvidt det er muligt at lagre CO2 her i undergrunden ved Stenlille.
Undersøgelserne skal blandt andet kortlægge, hvor meget CO2, der kan lagres i undergrunden ved Stenlille.
Der er den fordel, at undergrunden under Stenlille er måske det mest gennemlyste og velkendte af den danske undergrund overhovedet
På baggrund af indledende undersøgelser forventer man ifølge Martin Patrong at kunne lagre omkring 2,5 millioner tons CO2 i undergrunden ved Stenlille.
Det svarer til, at lageret vil kunne lagre i omegnen af samme mængde CO2, som 147.000 danskere udleder på et år.
GRAFIK: Lagring af CO2 i undergrunden minder meget om den måde, hvorpå man lagrer gas:
Netop undergrunden ved Stenlille er særligt velegnet til formålet, fortæller Adam Elbæk, direktør i Gas Storage Denmark.
Virksomheden ejer og driver de to undergrunds-gaslagre i Danmark.
- Der er den fordel, at undergrunden under Stenlille måske er det mest gennemlyste og velkendte af den danske undergrund overhovedet, siger han og tilføjer:
- Vi overvåger området i forbindelse med vores gaslager aktivitet. Så det er et meget sikkert og kontrolleret sted at gå i jorden første gang.
Foruden lagret i Stenlille har virksomheden også et gaslager nord for Viborg. De to lagre kan tilsammen rumme omkring en tredjedel af Danmarks årsforbrug af natur- og biogas lagret i undergrunden.