I det fælles klædeskab kan man bytte sig til nyt tøj - og så er det til gavn for miljøet

Julie Bastholm fra Sorø har smidt sygeplejerskekitlen og kastet sig ind i et kollektivt klædeskab, hvor hun vil gøre sit til at gøre verden grønnere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der hænger mærker som Ganni og COS på bøjlerne. Tøjet er moderigtigt og pænt, og så har både trøjer, bukser og kjoler i butikken det tilfælles, at de har tilhørt andre.

Julie Bastholm fra Sorø har netop åbnet Det Kollektive Klædeskab - en lidt anderledes genbrugsbutik, hvor man kan blive medlem og bytte sig til nyt tøj.

- Jeg ville rigtig gerne gøre noget for bæredygtighed og passe på kloden, og tøjindustrien er bare en af de helt store syndere, så i stedet for at ønske, at andre åbnede noget i nærheden, tænkte jeg 'jeg gør det selv', siger Julie Bastholm.

Som sagt så gjort, og butikkens bøjler blev hurtigt fyldt med tøj.

- Jeg er vildt imponeret over, at der allerede er folk, som har meldt sig til, selv om jeg ikke har kunnet holde rigtigt åbent endnu. Det er nogle, jeg ikke kender, men som tror på, at det her er en fed måde at få tøj på og være en del af et fællesskab, så jeg er sikker på, det vokser, lyder det fra indehaveren af Det Kollektive Klædeskab.

Ekstra liv

Konceptet begyndte i København og tæller nu flere butikker rundt om i landet. I Sorø har Julie Bastholm allerede flere end 25 medlemmer, hvis tøj nu hænger i forretningen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Julie Bastholm er kvinden bag Det Kollektive Klædeskab i Sorø. Hun vil gerne være med til at komme overproduktion af tøj til livs.
Julie Bastholm er kvinden bag Det Kollektive Klædeskab i Sorø. Hun vil gerne være med til at komme overproduktion af tøj til livs. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Tøjet bedømmes ud fra stand og mærke, og ud fra antal point kan medlemmerne så hive andet tøj med hjem.

Læs også
Lonnies butik måtte ikke åbne - men så trillede hun varerne tværs gennem byen
Læs også
Lonnies butik måtte ikke åbne - men så trillede hun varerne tværs gennem byen

Et af de nye medlemmer, som har hentet tøj i det nye klædeskab flere gange, er Karen Plesner.

- Jeg er vild med tanken om genbrug og tanken om, at man kan komme den her overproduktion til livs. Selvom meget af tøjet derinde er noget, som er en del af overproduktionen, så får det lidt ekstra liv, siger hun.

Egentlig er kvinden bag Det Kollektive Klædeskab uddannet sygeplejerske, men hun trængte til et karriereskifte, som forhåbentlig kan gøre verden bare en smule mere grøn.

Julie Bastholm understreger, at man hverken får moraler eller vrede formaninger med ud af butikken. Hun vil bare gerne gøre sit til at gøre noget godt for miljøet.
Julie Bastholm understreger, at man hverken får moraler eller vrede formaninger med ud af butikken. Hun vil bare gerne gøre sit til at gøre noget godt for miljøet. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

- Det er bæredygtigt, men samtidig er det ikke, fordi man skal være miljøaktivist for at være her. Det er ikke moraliserende eller båret af vrede mod verdens forurening. Det er en 'hey, vi kan gøre en forskel ved at gøre sådan', lyder det fra Julie Bastholm.


Nyhedsoverblik