Kommune opfordrer til bekæmpelse af giftig plante

I et opslag på facebook opfordrer Sorø kommune deres borgere til at bekæmpe den invasive plante "kæmpebjørneklo". Det skal senest ske 1. juni.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Påsken er over os, og den har taget lunere temperaturer med sig.

Det lokker flere ud i haven og naturen, som byder på mere end blot kærkomne forårsbebudere og de første sommerfugle.

Det er nemlig også nu, at planten kæmpebjørneklo bevæger sig op og begynder at vokse sig stor.

Derfor opfordrer Sorø Kommune netop nu deres borgere til at bekæmpe den invasive art:

- Kæmpebjørnekloen er på vej op, bekæmp den nu, lyder det indledningsvist i et opslag, der er blevet delt på kommunens facebookside.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunen skriver videre, at man som grundejer i Sorø Kommune har pligt til effektivt at bekæmpe kæmpebjørnekloen, hvis den forekommer på ens grund. Det skal gøres første gang inden den 1. juni, og derefter skal planten bekæmpes løbende henover sommeren.

- Det er vigtigt, at planten ikke udvikler blomster eller frøstande. Hvis den ikke bekæmpes, vil den sprede sig hurtigt, da hver enkelt plante i gennemsnit sætter 20.000 frø på en sæson, skriver kommunen.

Ifølge Miljøstyrelsen er kæmpebjørneklo den eneste invasive planteart i Danmark, der er omfattet af lovgivning om bekæmpelse. Det betyder, at kommuner kan pålægge ejere eller brugere af arealer, hvor der findes kæmpebjørneklo, at bekæmpe planten ud fra den indsatsplan, som kommunen har vedtaget.

Har ingen naturlige fjender

En kæmpebjørneklo kan blive helt op til fem meter i højden, hvis den får lov at vokse upåvirket.

Kæmpebjørneklo betragtes ifølge Miljøstyrelsen som invasiv, fordi den fortrænger andre arter og derved påvirker biodiversiteten i negativ retning. Fortrængningen sker ved, at den skygger for sollyset til andre planter med sine store blade.

Læs også
Det vil din have elske dig for i påsken
Læs også
Det vil din have elske dig for i påsken

Der er behov for aktiv bekæmpelse af planten, fordi den ikke har nogen naturlige fjender, da den er giftig. Dens giftige plantesaft kan i øvrigt forårsage alvorlige forbrændinger på mennesker, hvis huden kommer i kontakt med plantesaften og samtidig bliver udsat for sollys.

I den forbindelse minder Sorø Kommune også om, at man klæder sig ordentligt på, inden man går i gang med bekæmpelsen, så man ikke kommer i kontakt med den giftige saft.

Kan bekæmpes på flere måder

Sorø Kommune skriver i opslaget, at man kan bekæmpe kæmpebjørneklo på forskellige måder:

- blandt andet ved rodstikning eller topskæring, skriver kommunen.

Ifølge Miljøstyrelsen er netop rodstikning lettest om foråret, hvor planterne stadig er små.

Læs også
Synker en centimeter om året - sådan bliver Lammefjorden holdt tør
Læs også
Synker en centimeter om året - sådan bliver Lammefjorden holdt tør

En komplet udryddelse af en kæmpebjørneklo kræver dog ofte en kombination af flere bekæmpelsesmetoder. Det kan man læse mere om på Sorø Kommunes hjemmeside.

Gennem kommunens hjemmeside kan man også tippe kommunen, hvis man ser en kæmpebjørneklo på andre steder end sin egen grund. 


Nyhedsoverblik