Men nu skal tabuerne og fordommene brydes.
Derfor afholder Sorø Kommune i forbindelse med FN’s internationale dag for læse- og skrivefærdigheder mandag den 9. september for første gang et stort arrangement for cirka 400 ordblinde elever og deres forældre i Sorø Hallen.
Her skal ordblindementor Christian Bock og komiker Christian Fuhlendorff, der begge selv er ordblinde, blandt andet motivere eleverne og deres forældre. Ligesom både Gyldendal, Nationalbiblioteket for personer med læsevanskeligheder (Nota) og repræsentanter fra videregående uddannelser vil være til stede.
Det er Sorø Kommunes læsevejledere, som har taget initiativ til den nye ordblindedag.
- Vi vil gerne nedbryde de tabuer, der er omkring ordblinde. Det er blandt andet, at man er mindre intelligent, hvis man er ordblind. Et andet tabu er, at man ikke har samme muligheder for valg af uddannelse, når man er ordblind. I dag kan man det hele som ordblind, hvis man får de rigtige redskaber som ordforslagsprogrammer og oplæsningsmuligheder for at tilegne sig den sammen viden, siger Bente Lauritsen, læsevejleder på Pedersborg Skole.
- Rigtig mange ordblinde får faktisk en højere boglig uddannelse, fordi de arbejder hårdt og mere end andre uden ordblindhed. Derfor vil vi rigtig gerne være med til at give dem et skulderklap og sige, at de gør et godt stykke arbejde, tilføjer hun.
Ordblinde klarer sig dog generelt dårligere i skolen end andre elever, og tre ud af ti ordblinde gennemfører ikke en ungdomsuddannelse, viser en rapport fra Egmont Fonden fra 2018. Det er dobbelt så mange som blandt deres ikke-ordblinde jævnaldrende.
Bente Lauritsen er heller ikke i tvivl om, det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke skoleelever med ordblindhed får den rette hjælp.
- De kan få en dårlig skoletid, og det kan få den konsekvens, at de ikke lærer det, som de skal. Hvis man ikke nedbryder tabuerne omkring ordblindhed, så kan de måske ikke være i et ligeværdigt valg, når de skal søge arbejde, og det kan påvirke deres selvværd, siger hun.