Der er varslet smertefulde besparelser i Sorø Kommune forud for aftenens kommunalbestyrelsesmøde. På dagsordenen er en handleplan, der skal rette op på budgettet for 2023.
Budgettet er nemlig ikke længere “robust”, som administrationen skriver, og der skal findes 43 millioner kroner. Det kommer ifølge handleplanen til at koste afskedigelser i kommunen og nedsættelse af serviceniveauet.
Vi fik at vide, at vi selvfølgelig kunne spise den sandwich, vi havde fået, men at vi ellers kunne forlade lokalet
Et borgerligt flertal bestående af Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og løsgænger Kasper Nygaard har nu forhandlet sig frem til de nødvendige besparelser. Det skriver Sorø Kommune i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.
Uden for flertallet står Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.
Uenige om prioritering
Ugen startede ellers med et budgetmøde, hvor målet var, at både røde og blå partier kunne nå til enighed. De var indbudt af borgmester Gert Jørgensen (K).
Men forhandlingerne på tværs af fløjene brød sammen, før de rigtigt begyndte, fortæller Anne Madsen (S), der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Sorø.
Efter en indledende snak, som hun ellers beskriver som god, og hvor Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF fremlagde deres forslag om at spare 10,5 millioner på kommunens administration, politiske udvalg og vederlag, blev de fire partier ifølge Anne Madsen sendt hjem igen.
- Vi fik at vide, at vi selvfølgelig kunne spise den sandwich, vi havde fået, men at vi ellers kunne forlade lokalet, og så ville de forhandle videre, fortæller hun og tilføjer:
- De kom ikke med et modbud. Det blev en afvisning.
Det ærgrer den socialdemokratiske gruppeformand.
- Det er megaærgerligt, fordi vi faktisk gerne vil være med til at løse det her. Men vi kan ikke blive enige om prioriteringen. Vi er for låste i, hvad vi ser som muligheder, siger hun.
Intet er fredet
Ifølge Anne Madsen var det første stridspunkt, hvordan de skulle starte med at finde besparelserne.
- De ville gerne have, at vi startede med de spareforslag, som udvalgene har sendt, som vi kunne blive enige om.
- Vi sagde, at der helt klart er ting, vi kan blive enige om, men vi synes, vi skal starte med at se, hvor meget vi kan finde, som ikke vedrører primærdriften i vores institutioner. For når vi har gjort det, så ved vi, hvor stort et beløb, vi har tilbage, som vi skal kigge på, forklarer hun.
Dernæst var parterne uenige om, hvorvidt der skulle spares mere på centraladministrationen og politikernes vederlag.
- Vi foreslog markante besparelser på centraladministrationen, og det handler ikke om, at vi ikke synes, de folk gør det godt, eller at de funktioner ikke er nyttige. Det handler om, at hvis vi skal spare på lønninger, og det skal vi, så vil vi hellere spare på konsulenter, rådgivere og udviklere, fremfor sygeplejersker, pædagoger og lærere, siger hun.
Hun anerkender dog, at Sorø Kommune står med et budget, der er så meget i ubalance, at besparelser på serviceniveauet ikke kan undgås, og at besparelser på administrationen og på politikernes vederlag ikke rækker til at finansiere underskuddet alene.
- Jo. Der er ikke nogen områder, der er fredet. Dét, der er afgørende, er, hvor meget vi kan friholde de omsorgsområder, der har med borgerne at gøre, siger hun.
Håber at kunne påvirke
Som medlem af Økonomiudvalget sidder Anne Madsen med ved bordet i eftermiddag, når handleplanen for budgettet godkendes og sende videre til kommunalbestyrelsen.
Det bliver uden hendes opbakning, men hun vil gøre et sidste forsøg på at påvirke de borgerlige partier.
- Hvis jeg skal være kynisk, så ja, så er det for sent at gøre så meget mere, men hvis jeg skal være håbefuld, vil jeg sige, at vi selvfølgelig vil spille ind i debatten for at se, om der er noget, vi kan nå at få med i 11. time, siger hun og uddyber:
- Det er, om der dog ikke kan findes flere penge på de ikke-borgernære lønninger, og så er det at bremse de forslag, der simpelthen er for horrible, siger hun.
Af kommunens pressemeddelelse fremgår det, at handleplanen for budgetoverholdelsen både indebærer en række besparelser på børne- og ungeområdet, social- og sundhedsområdet, herunder ældreplejeområdet, men også på kommunens administration, Økonomiudvalget, anlægsbudgettet og bygningsdrift.