En grusgrav i Munke Bjergby er blevet til et slaraffenland for strandtudsen, der er en af Danmarks mest sjældne padder.
Strandtudsen i grusgraven, der ligger tæt på Sorø, blev optaget for et par år siden af Danmarks Naturfredningsforening, efter den havde lagt æg og fået et kuld haletudser.
Derfor samarbejder foreningen nu med firmaet bag grusgraven, entreprenørvirksomheden NCC, om at optimere strandtudsens leveforhold.
Og her er et lavvandet område i en grusgrav noget nær et perfekt levested for tudsen, som har været her siden istiden, men som i dag er et sjældent bekendtskab.
- Det er en unik art, som måske kun er fire eller fem steder på Sjælland, hvor det her er det eneste sted inde i landet, siger Rolf Lehrmann, næstformand i Dansk Naturfredningsforenings lokalafdeling i Sorø.
Nordisk koncept skal fremme biodiversitet
NCC har udviklet et nordisk koncept, der skal være med til at fremme biodiversiteten i flere af virksomhedens mange graveområder. På den måde er der både plads til at grave råstoffer og til at tage vare på naturen.
- Normalt, når vi tager hul på et område, så er der kun en bar mark, hvor der ikke er så meget natur, men når vi er i gang med at grave, så er der et kæmpe potentiale for at skabe god natur til truede arter, siger chefgeolog i NCC, Nanna Swane Lund.