Skandalesag kan ramme borgmester midt i valgkampen

De to blokke ligger meget tæt hinanden i Sorø Kommune. og en enkelt møgsag kan få flertallet til at tippe til fordel for Anne Madsen (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Velkommen til forsiden. Endda både på lokal og landsdækkende medier.

Det har ikke været rigtig sjovt at være borgmester i Sorø Kommune i sidste halvdel af august i år. Historien om kommunaldirektøren, der brugte sine kommunale kreditkort til middag og koncert i USA er gået landet rundt.

quote En enkelt møgsag kan få flertallet til at tippe til fordel for Anne Madsen (S)

Nu er han blevet politianmeldt, og borgmester Gert Jørgensen (K) skal forsøge at overbevise sine borgere om, at det går godt med ham som borgmester. Det tager lige toppen af begejstringen.

Men det er formentlig de færreste, der mener, at borgmesteren har ansvaret for, hvilket kreditkort kommunaldirektøren svinger, når han er udenlands. Heller ikke selvom, at Gert Jørgensen er revisor og kan sine tal.

Den efterfølgende håndtering af sagen ser dog skæv ud.

Læs også
Det kan afgøre valget i Sorø Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Sorø Kommune

Det er besynderligt, at kommunaldirektør Søren S. Kjær i midten af august sender en pressemeddelelse ud, hvor han forklarer, at han har sagt sit job op, fordi han nu vil bruge sine kompetencer til grøn omstilling. 

Pressemeddelelsen kunne også læses på kommunens hjemmeside. Ikke et ord om kreditkortskandale. Det vil der givet blive talt en del om under valgkampen.

Valgets svage favorit

Gert Jørgensen er stadig svag favorit til borgmesterposten. Vælgerne kan lide ham. 

Det Konservative Folkeparti fik et fint valg i 2017 med en fremgang på 4,7 procent. Trods fremgangen blev Socialdemokratiet stadig det største ved det seneste valg. Der skal ikke meget til at tippe flertallet i kommunalbestyrelsen.

Derfor er Gert Jørgensen dybt afhængig af, hvordan det går de støttepartier, der hjalp ham til borgmesterposten sidste gang. Venstre fik et elendigt valg i 2017, men partiet håber på, at den nye spidskandidat Kasper Nygaard kan vende udviklingen.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

De folkevalgte har hoppet en del rundt mellem partierne i denne valgperiode. Niels Aalbæk Jensen har rekorden. Han blev valgt ind for Alternativet, skiftede til Radikale Venstre, og så etablere han Fritænkerne. Det gjorde han sammen med den anden radikale, Pia Hviid. Og så var der ikke flere radikale tilbage i byrådet.

Henrik Kjølby er en af de mange byrødder, der fik nok af Dansk Folkeparti. Han er nu venstremand. Endelig fik Anita Skjoldager nok af Socialdemokratiets udlændingepolitik og blev løsgænger.

Rolf Clausen blev aldrig det store hit som spidskandidat for Venstre. Nu forsøger partiet med Kasper Nygaard. Den konservative veteran, tidligere borgmester i Dianalund, Per Hovmand genopstiller ikke.

Til gengæld stiller socialdemokraterne fortsat op med den tidligere borgmester gennem 24 år i Sorø, Ivan Hansen. Han har dog lige meddelt TV2 ØST, at det bliver hans sidste periode.

Dansk Folkeparti gik en smule tilbage i 2017, og de går næppe frem denne gang. Måske skal Gert Jørgensen håbe på, at Nye Borgerlige kan samle stumperne op. Han er gået i valgforbund med partiet.

Det magiske tal er 13 ud af 25 mandater i kommunalbestyrelsen i Sorø. De to blokke ligger meget tæt hinanden. En enkelt møgsag kan få flertallet til at tippe til fordel for Anne Madsen (S).

Sorø rykker og topper

Gert Jørgensen styrke er økonomien. Han ved, hvad han taler om. Han vil givet fortælle historien om, at han overtog en nødlidende kommune, der var økonomisk på spanden efter en årrække under socialdemokratisk styre. Nu går det væsentlig bedre.

Sidste valgkamp var meget præget af økonomi og nedskæringer. Det har denne her ikke været. I hvert faldt ikke endnu. 

quote De mange borgere, især de yngste, giver dog kommunen udfordringer

Det er er også blevet lettere at få enderne til at mødes efter udligningsreformen, der gav 50 millioner kroner til Sorø Kommune. Øget beskæftigelse og tilflytning giver også et bedre skattegrundlag.

Kommunen rykker også, når Dansk Industri laver sine årlige erhvervsmålinger. Her er Sorø Kommune i top-10 og langt den bedst placerede kommune i vores område. Det går godt. Også med at tiltrække nye borgere. Sorø rundede sidste år 30.000 borgere. Det pynter også på borgmesterens CV.

Læs også
Tidligere bykonge og stemmesluger annoncerer sit farvel til politik
Læs også
Tidligere bykonge og stemmesluger annoncerer sit farvel til politik

De mange borgere, især de yngste, giver dog kommunen udfordringer i nogle områder. Der mangler pasning til de små. Forældre bliver i nogle tilfælde henvist til at køre mange kilometer for at få passet deres børn.

Derfor har kommunen været tvunget til at finde en midlertidig løsning med en pavillon i forbindelse med institutionen Grønnegården på Frederiksberg. Men Sjællandske skriver, at der stadig er en håndfuld forældre fra Frederiksberg, der må køre deres vuggestuebørn til Fjenneslev.

Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017

  • Gert Jørgensen (K) 2.284.
  • Anne Madsen (S) 1.184.
  • Ivan Hansen (S) 727.
  • Rolf Clausen (V) 437.

Kommunen har samtidig nogle meget energiske forældre i bevægelsen #hvorerderenvoksen, og de har i flere ombæringer kritiseret Sorø Kommune for dårlige normeringer i institutionerne. Et oplagt tema i valgkampen.

I en by som Sorø, der emmer af historie og kulturarv, er bevarelse af netop kulturarven et stridspunkt. Nedrivningen af et forfaldent baghus bag Storgade, der rummede Sorøs første skole, har givet masser af debat i både medier og kommunalbestyrelse.

Det endte med, at Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti sagde ja til nedrivningen, men Frigængerne, Enhedslisten og SF sagde nej.

En Berlinmur i kommunen

Der er et andet dominerende emne i den lokale debat. Det er striden mellem nord og syd.

Debatten har intet med den amerikanske borgerkrig at gøre, men der bliver virkelig fyret nogle verbale kanonader af. Det drejer sig om nord og syd for Vestmotorvejen.

quote Hun lover at prioritere udviklingen i Ruds Vedby, Dianalund og Stenlille

En debattør i Sjællandske sammenligner vejen med Berlinmuren. Intet mindre. Det er typisk borgere fra de tidligere kommuner Dianalund og Stenlille, der mener, at storkommunen Sorø alt for ensidigt bruger ressourcerne på at udvikle den del af kommunen, der ligger syd for motorvejen.

Et tilbagevendende eksempel er den omdiskuterede omfartsvej ved Tersløse, som et flertal med Det Konservative Folkeparti i spidsen besluttede skulle bygges til stor tilfredshed for mange beboere i den trafikplagede by. Det blev bare alt for dyr. Projektet blev sat på pause.

Det er i øvrigt en sag, hvor de to blokke i kommunalbestyrelsen står stejlt overfor hinanden. Socialdemokratiet vil hellere bruge pengene på vedligeholdelse af skolerne end på asfalt.

Hvem er i valgforbund med hinanden?

  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre.
  • Radikale Venstre, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.
  • Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Omfartsvejen er et stort valgkampstema for Anne Madsen og Socialdemokratiet. I den netop vedtagne budgetaftale mellem Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Frigængerne er der afsat yderligere 13,5 millioner til den omstridte omfartsvej, så projektet kan gennemføres i 2024-2025.

Netop omfartsvejen blokerede for et bredt budgetforlig.

Mens Anne Madsen altså ikke har omfartsvej på sit valgprogram, så har hun andre tilbud til det nordlige område. Hun lover at prioritere udviklingen i Ruds Vedby, Dianalund og Stenlille. Og så vil hun have gennemført en renovering af Holbergskolen i Dianalund.

Byrådet har taget nord-syd-snakken så alvorligt, at Sorø Byråd, som det tidligere hed, er blevet omdøbt til Sorø Kommunalbestyrelse for at vise, at politikerne tænker i hele kommunen og ikke bare i Sorø by. 


Nyhedsoverblik