Forældrene til treårige Valter, der er svært handicappet, har søgt om at få en handicapbil. Det kan de godt få, men de kan ikke få solfilter og klimaanlæg til bilen, da det er ekstraudstyr.
- De mener ikke, at vi har brug for aircondition i bilen, de mener bare, at vi kan rulle vinduet ned og lufte ud i bilen, og så kan vi give ham en panodil, hvis han får feber. Så er den potte ude, siger Valters mor, Anja Højte.
Afslaget er givet til trods for, at Valters læge har skrevet til kommunen, at Valter får epileptiske anfald, hvis han får sollys i øjnene eller får det for varmt. Anfald, han risikerer at dø af.
Valter er i risikogruppen for at dø af sine anfald, fordi han er så svær at behandle
Risikerer at dø af sine anfald
Valter er ramt af et sjældent syndrom, der giver ham svær epilepsi med op til 100 anfald om dagen.
- Vi har på skrift fra lægen og det palliative team, at han er i risikogruppen for at dø af sine anfald, fordi han er så svær at behandle, som han er, siger Valters mor, Anja Højte.
Artiklen fortsætter under billedet.
Epilepsianfaldene kan blandt andet blive fremprovokeret, når familien kører bil.
Vi andre sveder det ud, men det kan Valter ikke, så han reagerer ved at få feber
- Hvis han får det for varmt en sommerdag, hvor det er 25-30 grader, og der bliver for varmt inde i bilen, så stiger hans temperatur. Vi andre sveder det ud, men det kan Valter ikke, så han reagerer ved at få feber, og når han får feber, går han i anfald, siger Anja Højte.
Valter er både sensitiv overfor høje temperaturer og solens lys. Derfor har hans læge anbefalet til kommunen, at køretøj udstyres med tonede ruder, aircondition, foreneligt med hvad der normalt tilbydes andre børn med svære epilepsiformer.
Familie har selv måtte betale 15.000 for udstyr
Alligevel har kommunen bevilget en handicapbil uden solfilter og aircondition. Familien har derfor selv betalt de 15.000 kroner for udstyret.
- Jeg føler, de totalt negligerer, at Valter har de her behov. Det er jo småpenge for dem, men for os er det mange penge, siger Valters mor, Anja Højte.
Artiklen fortsætter under billedet.
Sorø Kommune har ikke villet stille op til inteview og har i stedet sendt dette skriftlige svar:
Som kommune kan vi ikke udtale os om personsager. Jeg kan derfor ikke kommentere på den konkrete sag. Jeg kan oplyse, at når kommunen træffer afgørelser i sager, så sker det altid ud fra en individuel vurdering i den enkelte sag med afsæt i de oplysninger, der er indhentet. Det kan f.eks. være speciallægeudtalelser og lignende.
Dansk Handicap Forbund: Lyder ikke som en god løsning
I Dansk Handicap Forbund er de ikke udpræget imponerede over udfaldet af Valters sag.
- Det lyder i hvert fald ikke som om, det er en god løsning, siger Susanne Olsen, der er landsformand for Dansk Handicap Forbund.
Vi ser da, at det sker i kommuner rundt omkring, at en bevilling måske bliver opfyldt halvt
Men ifølge formanden er tilfældet langt fra enestående.
- Vi ser da, at det sker i kommuner rundt omkring, at en bevilling måske bliver opfyldt halvt eller ¾ dele, men lige mangler det sidste, som gør det helt optimalt for den borger, der skal benytte det, siger Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund.
Artiklen fortsætter under billedet.
Susanne Olsen peger på, at kommunerne mangler ekspertise og er økonomisk trængte.
Det er ikke nogen trøst for Anja Højte. Hun har nu sendt sagen videre til Ankestyrelsen.
- Min forhåbning er, at Ankestyrelsen giver os medhold i, at Valter skal have de her ting på baggrund af, hvad lægerne siger, og hvad Valters behov er, siger Valters mor, Anja Højte.