Det er yderst sjældent, at dråbehvepsebien lufter sine vinger i den danske natur – og indtil i sommer havde man kun spottet den to gange inden for de seneste 50 år.
Men nu har man set den igen.
Fundet blev gjort i juni i forbindelse med et netop afsluttet projekt, som Danmarks Biavlerforening har gennemført det sidste år på Sorø Golfklubs baner.
Der var den, dråbehvepsebien. Det var helt vildt
Det skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse.
- Vi troede nærmest ikke vores egne øjne, da vi i juni var rundt for at registrere bier og blomster. Der var den, dråbehvepsebien. Det var helt vildt, siger Lise Hansted, konsulent i Danmarks Biavlerforening, og fortsætter:
- Dråbehvepsebien er kun fundet to gange tidligere de seneste 50 år, nemlig i Nordvestsjælland i 1971 og ved Køge i 2017. Og så finder vi den her på Sorø Golfklubs bane. Det var intet mindre end fantastisk.
Otte stationer til bier og blomster
Årsagen til, at fundet blev gjort på en golfbane, skyldes, at en række golfbaner har registreret sig i Danmarks Biavlerforening som bivenlige. Det indebærer, at golfbanerne skal tage hensyn til beskyttelse og fremme af bierne. I den forbindelse har Danmarks Biavlerforening i 2020 gennemført et projekt på Sorø Golfklubs baner, hvor der blev etableret otte stationer til bier og blomster rundt om på golfbanen, som blev registreret løbende igennem foråret og sommeren.
I løbet af året er der blevet fundet 46 biarter og registreret mere end 100 plantearter på Sorø Golfklubs baner. Ud af de 46 biarter var 27 af arterne ikke fundet i Sorø Kommune i nyere tid.
- Projektet viser, at vi ved at ændre vores praksis en smule, kan skabe endnu bedre forhold for bierne. Samtidig bliver der basis for flere oplevelser, når man bruger vores baner, siger Jens Christian Andersen, Chefgreenkeeper i Sorø Golfklub.
Dråbehvepsebien minder om gøgen
Dråbehvepsebien har altid været en sjælden art i Danmark, og den er oftest kun fundet enkeltvis. Disse forhold gør, at dråbehvepsebien er registreret som kritisk truet på Rødlisten, der er den liste, der vurderer plante- og dyrearters risiko for at uddø i Danmark.
Dråbehvepsebiens adfærd minder om gøgen, da den trænger ind i blodjordbiens rede og lægger æg i stedet for at bygge sin egen. Når æggene klækker, dræber dråbehvepsebiens larver blodjordbiens larver på samme måde, som gøgens unger har for vane at gøre i fugleverdenen.
Fandt anden sjælden art
Igennem projektet blev den sjældne art slåenjordbien også fundet. Denne bi er på Rødlisten registreret som nær truet.
- Projektets resultat understreger, at der i golfbanernes varierede landskab er gode levesteder for bier. Men projektet viser også, at alle kan være med til at skabe bedre betingelser for bierne, siger Lise Hansted.
Haveejere, virksomheder og andre interesserede kan finde inspiration til at blive bivenlige på www.bivenlig.dk, hvor man også kan hente den samlede rapport fra projektet.