Der er ikke nok plads mellem kunderne i butikker og på det lokale apotek i Korsør.
Det mener Diana Nielsen fra Korsør.
Der burde være mere opsyn med, hvordan de her regler om afstand mellem hinanden overholdes
- Hvorfor bliver der ikke kigget i butikkerne, om de overholder tingene? Tit når man er ude at handle og selv prøver at holde afstand, så kommer der lige en, der er lige glad, skriver hun i en besked, der er sendt til TV2 ØST's nye brevkasse "Spørg om corona".
Tirsdag kunne hun tælle 40 kunder på Korsør Apotek.
- Der burde være mere opsyn med, hvordan de her regler om afstand mellem hinanden overholdes, siger hun.
Det er en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, Diana Nielsen hentyder til. Den siger, at folk bør holde en til to meters afstand i det offentlige rum. Noget som sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S) også indskærpede på et pressemøde i sidste uge.
- Hvorfor er der intet politi, der kigger i butikkerne i de lidt større provinsbyer, spørger Diana Nielsen i sin besked til TV2 ØST.
Apoteker: Alle skal tage ansvar. Også kunderne
På Korsør Apotek fortæller apoteker, Peder Harboe, at coronakrisen har givet medarbejderne travlt. Forrige uge havde apoteket lige så travlt, som ugen før jul, som plejer at være den travleste på året.
Han har ikke prioriteret, at have en af de ansatte stående til at visitere kunderne og sikre sig, at de holder afstand til hinanden.
- Den medarbejder ville jo så også risikere at blive smittet eller selv smitte andre, siger apotekeren.
Det her er en fælles opgave, og kunderne skal selv tage ansvar.
- Det her er en fælles opgave, og kunderne skal selv tage ansvar. Diana må selv sørge for at holde afstand til andre, og oplever hun, at andre kunder går for tæt på hende, så skal hun sige det til dem, siger Peder Harboe.
Han har selv oplevet kunder være meget nærgående.
- Jeg har måtte bede dem gå lidt væk, og en kunde hostede mig sågar op i ansigtet, fortæller han.
Kunder stjal håndspritten
Korsør Apotek har foreløbig blandt andet sat adskillelsesbånd op, som man kender dem fra lufthavne. De er sat op ved apotekets syv skranker, og gør afstanden fra kunden og hen til skranken større.
Ved opslag ved indgangen og på Facebook har apoteket desuden opfordret kunderne til at holde afstand til hinanden, betale med kort istedet for kontanter og vaske hænder.
- Vi har også forsøgt at opsætte håndsprit, men opgav igen. Vi oplevede, at der kom nogen med egne beholdere, som de så fyldte op. Så vi sikrer os håndsprit til medarbejderne – og hver gang, der kommer et parti hjem, sætter vi det til salg med det samme, fortæller Peder Harboe.
Desuden har apotekeren bestilt skærme, som vi kender dem fra nogle supermarkeder, der skal hænges op foran personalet i skrankerne, samt afstandsmærker til gulvet.
Artiklen fortsætter under billedet.
I forbindelse med folketingets skærpede regler for færden i det offentlige rum, er der også blevet lavet regler for butikkerne.
De siger, at der skal være mindst fire kvadratmter tilgængeligt gulvareal pr. kunde. Apoteket i Korsør er stort, så der faktisk må være mere end 50 kunder ad gangen i butikken. Så mange har Peder Harboe aldrig oplevet, at der har været på en gang.
Butikker bør gøre mere
Diana Nielsen er enig med apotekeren i, at alle har et ansvar for at overholde myndighedernes anbefalinger og folketingets midlertidige love i forbindelse med coronavirussen.
- Men folk bliver ofte sure, hvis man siger det til dem. Jeg mener desuden stadigvæk, at både apoteket og butikkerne i byen kunne og burde gøre mere. Hvis I sendte en journalist til Korsør, ville I få et chok over, hvor lidt der gøres, siger hun.
Det er blandt andet de såkaldte afstandsstriber på gulvet, hun efterlyser.
- Jeg kunne godt tænke mig, at butikkerne fuldførte det, som Mette Frederiksen hele tiden siger om, at vi skal holde afstand til hinanden og ikke forsamle os i store grupper.
Politiet: Vi holder løbende tilsyn
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er de nye hastelove i forbindelse med coronaudbruddet noget, der tages alvorligt.
- Vi forsøger løbende at føre tilsyn med alle dele af vores politikreds – også i de mindre provinsbyer. Der er flere ting, vi ser på i forbindelse med den nye lovgivning, som er vedtaget for at mindske smitten med Coronavirus. Bl.a. holder vi øje med, at man ikke samles mere end 10 personer i det offentlige rum, men vi ser også på, om butikkerne lever op til de regler, der gælder for ophold og færden i butikker, siger politidirektør, Lars Harvest.
Vi forsøger løbende at føre tilsyn med alle dele af vores politikreds – også i de mindre provinsbyer
Politidirektørens indtryk er, at butikkerne generelt er gode til at efterleve de nye retningslinjer.
- Hvis der ind i mellem er nogle kritikpunkter fra os, så plejer det hurtigt at blive ændret. Vores opgave er at komme ud og påse, at den nye lovgivning og vores vejledning efterkommes. Hvis der er nogen, der ikke retter sig efter reglerne, så bliver vi selvfølgelig nødt til at håndhæve det med udstedelser af bøder og påbud, siger politidirektør Lars Harvest.
Artiklen er opdateret onsdag med citater fra politidirektør, Lars Harvest.
Opslag fra i fredags på Korsør Apoteks facebookside: