Stevns stikker markant ud på danmarkskortet.
For antallet af anmeldelser om indbrud i Stevns Kommune er steget med hele 80 procent fra 2017 til 2018. Faktisk er det den kommune, hvor antallet er steget allermest på landsplan.
Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Der har nemlig været en stigning fra 80 anmeldelser i 2017 til 144 i 2018, men årsagen er uvist, lyder det fra politikommissær, Michael Flemming Rasmussen, fra Midt- og Vestsjællands Politi.
- Det har vi faktisk ikke den store forklaring på, siger han og fortsætter:
- Det ser voldsomt ud. Vi har at gøre med et relativt lille område og dermed også relativt lille antal anmeldelser, men det er klart, når det ses i procentvis sammenhæng, så ser det voldsomt ud. Og det kan jeg godt forstå, at beboerne på Stevns bliver utrygge ved.
Nabohjælp er vejen frem
Politikommissæren kan dog fortælle, at der fra 1. januar til i går, 25. februar, ”kun” været seks indbrud i Stevns Kommune.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Og det er lavere end både sidste år og forrige år. Det er meget positivt. Det ser ud, som om tallene har rykket sig. Til gengæld går det så mere ud over de omkringliggende områder. Men set med Stevns’ perspektiv, så har udviklingen været rigtig positiv siden 1. januar, siger Michael Flemming Rasmussen.
Michael Flemming Rasmussen peger på, at nabohjælp er et succesfuldt koncept, hvis man vil holde de ubudne gæster væk. Det er sådan set det bedste våben, man som privatperson kan gøre for at undgå indbrud, fortæller han.
Når vi kigger på politikredsen generelt, har vi haft et faldende antal indbrud. Men det er stadig alt, alt for højt
- Den omstændighed, at folk slutter sig sammen i grupper og holder øje med hinandens boliger, og hvad der foregår på vejen, det har vist sig at være meget effektfuld. Det er en af de forebyggelsesformer, hvor der rent faktisk er evidens for, at det virker, siger Michael Flemming Rasmussen.
- Det har vi haft stor succes med at få udbredt. Det har virkelig flyttet noget, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er en af årsagerne til, at antallet af indbrud er faldet siden 2016, siger han.
En ny gruppe skal få bugt med tyvene
Midt- og Vestsjællands Politi har også selv oprustet for at fange indbrudstyvene. Politikredsen har derfor oprettet Indbrudsgruppen, som skal gå målrettet efter de indbrudstyve, som fra tid til anden plager forskellige lokalområder for at få dem retsforfulgt.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Når vi kigger på politikredsen generelt, har vi haft et faldende antal indbrud. Men det er stadig alt, alt for højt, siger Michael Flemming Rasmussen.
- Når vi kigger på den intimiderende effekt, det specielt har på private indbrud og de mennesker, det går ud over, så er antallet for højt, og vi fanger for få indbrudstyve. Derfor har vi fra 1. februar oprustet ret markant på indbrudsefterforskningen, og det er selvfølgelig vores håb, at vi i første omgang fanger nogle indbrudstyve, men også at vi får færre anmeldte indbrud, siger han.
Indbrudsgruppen er sammensat af erfarne politifolk, som udover indbrud også vil have et fokus på omrejsende kriminelle grupper og på hælere.