På Idrætshøjskolen Bosei slår de sig op på at kombinere japansk livsvisdom med dansk folkeoplysning, men for tiden brænder de også rust af udrangerede landbrugsmaskiner.
- Når det er groet så meget fast, at det ikke vil give slip, så kan varmen hjælpe, og så kan man simpelthen løsne det, så man ikke ødelægger skruerne, siger Stefan Preusche, der er pedel på højskolen.
Jeg kan ikke rigtigt vente, til vi kan få nogle ting op af jorden, og vi kan begynde at få det på tallerkenerne
Højskolen har ansat en gartner, der sammen med pedellen er ved at tage mål til det, der skal tegne højskolen i fremtiden.
Sammen med Michelin-restauranten på Hotel Frederiksminde er de nemlig i fuld gang med at få etableret en køkkenhave, der skal levere bæredygtigt dyrkede grøntsager til både restauranten og højskolens køkken.
- Jeg glæder mig. Det er jo lidt svært at forestille sig lige nu, men jeg kan ikke rigtigt vente, til vi kan få nogle ting op af jorden, og vi kan begynde at få det på tallerkenerne, siger køkkenchef Jonas Mikkelsen fra Frederiksminde.
Artiklen fortsætter under billedet.
Har mistet en fodboldbane
Også i skolens kantine er de begejstrede for det, der skal ske.
- Jeg glæder mig helt vildt til det her. Jeg har jo også været med til at snakke om, hvad er det der skal i jorden, siger Kaspar Schiøler Link, der er køkkenleder på idrætshøjskolen.
Der skal en del plads til, hvis et højskolekøkken og en restaurant skal fodres med nok grøntsager, og derfor har højskolens sportsglade forstander, Kenneth Retslov, måttet bringe et offer.
- Ja, jeg har mistet en fodboldbane, men det er jo i den grønne omstillings hellige lys, siger han.
Tilbage til de gamle dyder
Faktisk er højskolen ved at vende tilbage til de gamle dyder på stedet. Tilbage i 1907, da Faxine Sanatorium blev grundlagt, blev der dyrket grøntsager til patienterne fra en have, der ligger præcis der, hvor Boseis og Frederiksmindes nye have skal ligge.
- Vi er jo bare gået med i det historiske loop, hvis man kan sige det sådan, og er landet igen, og det synes jeg jo er superfedt, siger forstanderen.
Artiklen fortsææter under billedet.
Fiberdug havde de ikke i 1907, men højskolerne var der allerede, og med den genetablerede have vil Bosei være med til at sætte den nye dagsorden.
- Højskolernes profil er, at vi også går den bæredygtige vej, og den bevidsthed skal eleverne også have. Så det er en del af vores undervisning, og det er jo superfedt, at vi kan bidrage på den måde her.
Det er tanken, at bæredygtig grøntsagsdyrkning med tiden skal være et fag på Idrætshøjskolen.