Gods vil lave fabrik i gammel kostald

Virksomheden Dryk, der laver plantebaserede drikkevarer, vil rykke ind i tidligere kostald på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Stevns drømmer virksomheden Dryk, der producerer plantebaserede drikkevarer, om at lave et nyt, stort erhvervseventyr. Det skal ske i samarbejde med Gjorslev Gods, der ligger i Holtug Sogn.

For få måneder siden nedlagde godset sin mælkeproduktion, og nu skal den store kostald efter planen laves om til en mere moderne produktion, hvor komælken er skiftet ud med Dryks plantebaserede drikkevarer.

quote Man burde kunne producere en kvart milliard liter her

Christian Christensen, ejer af Dryk

- Det er sådan en rejse, landbruget skal på, lyder det fra Christian Christensen, der ejer Dryk. 

Carsten Ladegaard Jakobsen, der er forvalter på Gjorslev Gods, fortæller, at næste skridt er at ombygge den store, tidligere kostald. 

- Der skal graves ud, og al inventaret, noget af det er fjernet, og det sidste skal også ud. Og så bliver der så planeret og lagt nye gulve, siger han. 

Christian Christensen ejer virksomheden Dryk, der producerer plantedrik.
Christian Christensen ejer virksomheden Dryk, der producerer plantedrik. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Når det er gjort, skal der laves et nyt, stort anlæg, der skal producere Dryks plantedrik.

I dag bliver de plantebaserede drikkevarer produceret i Sverige, Norge og Finland, selvom virksomheden har base på Stevns. Men Dryk er vokset ud af de svenske produktionsfaciliteter, og derfor vil Christian Christensen nu rykke produktionen til netop Stevns.

Indtil for cirka et halvt år siden var den store stald på Gjorslev Gods fyldt med køer og mælkeproduktion.
Indtil for cirka et halvt år siden var den store stald på Gjorslev Gods fyldt med køer og mælkeproduktion. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Han fortæller, at virksomheden lige nu er i rivende udvikling.

- Vi er i eksplosiv vækst. Vi kommer til at omsætte for i nærheden af 30 millioner kroner i år. Vi har omsat for otte sidste år. 

Dryk sælger langt størstedelen af sine plantebaserede drikkevarer til cafeer. Eksempelvis til Lagkagehusets butikker i Danmark og England.   

Fra køer til planter

Spoler man tiden cirka et halvt år tilbage, var stalden på Gjorslev Gods fuld af malkekøer. Men efter en lang årrække med stolt tradition for mælkeproduktion blev det i december tid til at lukke produktionen.

- Vi har kigget ind i økonomien i mælkeproduktionen de sidste åringer, og der har vi ikke haft positiv økonomi, og det samtidig med, at vi skulle ud og lave en stor investering, gør, at vi så har valgt at stoppe driften med mælkeproduktion, fortæller Carsten Ladegaard Jakobsen. 

Godsforvalter Carsten Ladegaard Jakobsen mener, det er helt naturligt, at Gjorslev Gods nu involverer sig i plantebaseret produktion.
Godsforvalter Carsten Ladegaard Jakobsen mener, det er helt naturligt, at Gjorslev Gods nu involverer sig i plantebaseret produktion. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

De mange malkekøer har fået nye stalde. Tilbage er nu bare deres båse, som inden længe bliver revet ned og erstattet af Dryks anlæg. 

Ifølge Carsten Ladegaard Jakobsen passer det også godt med den udvikling, som samfundet generelt er i.

- Forbrugerne efterspørger mere og mere plantedrik, og så tænkte vi, jamen den produktion må vi også med ind i. Plantedrik er jo også en landbrugsproduktion. Og derfor synes vi, det kunne være meget interessant at gå med ind i den her virksomhed, siger han. 

Kommer med lokale arbejdspladser

Det vil tage omkring et halvt år at omdanne kostalden til en fabrik, der ifølge Christian Christensen bliver bygget efter alle kunstens regler. 

- Det bliver en supermoderne fabrik. Det bliver en fabrik, som er i absolut verdensklasse, siger han.

Christian Christensen mener, at man i det nye produktionsanlæg vil kunne producere en kvart milliard liter plantedrik.
Christian Christensen mener, at man i det nye produktionsanlæg vil kunne producere en kvart milliard liter plantedrik. Foto: Privatfoto

Men inden arbejdet for alvor kan gå i gang, skal en række tilladelser i hus. Christian Christensen håber og tror, det løser sig. 

- Der er en masse lovgivning. Vi har udvidet strandbeskyttelseslinje, hvor man ikke må bygge noget nærmere end tre kilometer fra kysten. Gjorslev ligger 2,5 kilometer fra kysten, så vi skal lige have flyttet godset 500 meter. Det gør vi jo nok ikke, så mon ikke, der er nogle politikere, der hjælper os med det, siger Christian Christensen. 

Læs også
Israelere vil bygge verdens største fabrik til særlig fermentering på Sjælland
Læs også
Israelere vil bygge verdens største fabrik til særlig fermentering på Sjælland

Det færdige anlæg vil koste cirka 150 millioner kroner at opføre. Det vil på sigt kunne give mellem 60 og 80 nye, lokale arbejdspladser. 

- Og så vil anlægget komme til at sprøjte plantedrik ud, siger Christian Christensen og tilføjer:

- Man burde kunne producere en kvart milliard liter her. Så det er ret meget. Det er lidt mere end da man lavede mælk her.


Nyhedsoverblik