Lokale specialiteter, lokale kunstnere, lokale foreninger og lokalt håndværk var på programmet, da Herregårdenes Dag søndag blev afholdt på Gjorslev Gods på Stevns.
- Det er simpelthen så fint. Stedet er fantastisk. Der er så meget historie her, siger Birger Davidsen fra Køge, der sammen med sin kone har taget turen sydpå.
Og hele kommunen kunne opleves på det gamle gods denne søndag, hvor alt fra historiske foredrag til folkedanseopvisninger blev afholdt på godset.
- Vi vil gerne give de besøgende lov til at opleve slottet og godset og hele den kulturarv, der er her. Men vi vil også gerne bruge dagen her til at åbne godset op, og vise både godset og slottet - og alt det gode fra vores lokalområde frem. Både med butikker, foreningsliv og kunstnere, siger godsforvalter Karsen Ladegård Jakobsen.
Sloganet for for Herregårdenes Dag på Stevns er Stevns, når det er bedst.
Hele parken er i dagens anledning blevet overtaget af de lokale foreninger, hvor både spejdere, idrætsforeninger og sågar et yogahold satser på at skabe bevægelse.
- Vi har de lokale med, fordi vi gerne vil samarbejde med dem. Både i dag, men også generelt i udviklingen af godset her og slottets drift, siger Karsten Ladegård Jakobsen.
Skal markere Stevns som turistmål
Karten Ladegård Jakobsen fortæller, at man på godset håber, at flere vil få øjnene op for Stevns som kulturdestination. Og det ser måske ud til at virke.
Mange benyttede i hvert fald dagen til at se godset for første gang.
- Vi er kommet af nysgerrighed. Jeg har aldrig set det, så det var en god anledning. Og så betyder det noget, at så mange fra byen kommer her ud også, siger Rikke From Møller fra Store Heddinge, der besøger godset med sin familie.
Der er dog også helt nye tilflyttere, der benytter sig af lejligheden til at lære godset bedre at kende.
- Vi er lige flyttet herover fra Vestjylland, så det gælder om at finde lokale arrangementer at komme ud at se. Der er mange lokale, og det er hyggeligt, siger Carsten Bache, der sammen med konen kom derud efter at have set et opslag på Facebook.
Herregårdenes Dag er blevet en tradition i Danmark. Den tredje søndag i august åbner slotte og herregårde over hele landet for publikum. Her er der mulighed for at høre om de gamle huses spændende historie, særlige rundvisninger, middage og arrangementer. De enkelte herregårde deltager med forskellige arrangementer ude og inde.
Det er fjerde år, at Herregårdenes Dag afholdes. Det er Gammel Estrup, som er Danmarks Herregårdsmuseum, som står bag traditionen med Herregårdenes Dag.