Kæmpe milliondonation til Stevns Klint: - Det er fantastisk

Stevns Kommune har fået tilsagn om et større millionbeløb fra Realdania til udviklingsprojekter med fokus på verdensarvsdestinationen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den store tørrelade i det gamle Boesdal Kalkbrud er gennem årene blevet et kendt trækplaster for Stevns Kommune, som lokale og turister kan besøge. 

Flere gange har der blandt andet om sommeren været afholdt koncerter i bygningen. Fundet af asbest i ladens tagplader satte dog en stopper for den aktivitet.

quote Stevns Klint er mere end ler og fossiler. Det er vores fælles historie og kulturarv

Nina Kovsted Helk, filantropidirektør ved Realdania

Men nu skal tørreladen, der også kaldes pyramiden, renoveres, så den atter kan bruges til lokale aktiviteter og indgå i et større udviklingsprojekt af Stevns Kommune som verdensarvsdestinationen. Her er målet bæredygtig turisme til gavn for lokalsamfundet.

Den drøm er netop rykket nærmere, efter kommunen har fået tilsagn fra den filantropiske forening Realdania om støtte på 25 millioner kroner til udviklingsprojekterne på Stevns.

Størstedelen af beløbet skal gå til tørreladen i kalkbruddet, men der er også penge til udvikling af andre projekter i Boesdal, Højerup og langs Stevns Klint.

Tørrelade i det gamle Boesdal kalkbrud skal renoveres, så bygningen kan bruges til lokale aktiviteter for både private, frivillige og professionelle.
Tørrelade i det gamle Boesdal kalkbrud skal renoveres, så bygningen kan bruges til lokale aktiviteter for både private, frivillige og professionelle. Foto: Stevns Kommune/Arkivfoto

- Det er en fantastisk julegave. Det var det, vi gik og drømte om og nærmest ikke turde håbe på kunne lade sig gøre. 

- Men nu kom det lige op til jul, og det er fantastisk, fordi det skal være med til at gøre området endnu mere fuldført, siger Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.

Fonden Stevns Klint Besøgscenter er i forvejen ved at bygge et besøgscenter for verdensarven i Boesdal Kalkbrud. 

Sådan kommer besøgscentret efter planen til at se ud.
Sådan kommer besøgscentret efter planen til at se ud. Foto: Praksis Arkitekter

Byggeriet er gjort mulig via en donation på 80 millioner kroner fra blandt andre A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Renoveres i respekt for området

Stevns Klint blev i 2014 optaget som UNESCO Verdensarv, fordi det er et af de meste optimale steder i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 Millioner år siden var medvirkende til at mere end halvdelen af alt liv på Jorden uddøde.

Nu skal de geologiske lag, der har gjort Stevns Klint til verdensarv, gøres tilgængelige for alle. 

Millionerne fra Realdania skal ligeledes gå til at etablere trapper ved Højerup Kirke og generet skabe en større formidling området langs Stevns Klint.
Millionerne fra Realdania skal ligeledes gå til at etablere trapper ved Højerup Kirke og generet skabe en større formidling området langs Stevns Klint. Foto: Stevns Kommune/Arkivfoto

Det sker netop ved at renovere den gamle tørrelade, så bygningen kan indgå i den samlede verdensarvsfortælling, ligesom der skal etableres nye stisystemer flere steder langs klinten.

- Ved tørreladen ligger der også en lille lade, som ligger lige i synsvinklen fra det nye besøgscenter. Derfor drømmer vi om at få sænket laden lidt og få den renoveret, så den ser lidt pænere ud – men stadig med respekt for området, siger Anette Mortensen.

- Laden er ikke bevaringsværdig, men den er alligevel vigtig, fordi du kan se, hvordan den har været brugt dengang, der var industri i området, tilføjer hun.

Fælles historie og kulturarv

De forskellige udviklingsprojekter indgår alle i et samlet projekt til cirka 58 millioner koner. Stevns Kommune har selv afsat knap 11 millioner kroner. 

Realdania er de første til at give en positiv tilbagemelding om økonomisk støtte.

- Stevns Klint er mere end ler og fossiler. Det er vores fælles historie og kulturarv koblet med et rigt natur- og dyreliv – et helt særligt sted med stor betydning for både lokalsamfund og besøgende, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Realdania i en pressemeddelelse og tilføjer:

Stevns Klint.
Stevns Klint. Foto: Cathrine Koppel

- Vi vil gerne være med til at skabe de bedst mulige rammer for fremtidens formidling af kulturarven, historien og naturen. Vi ser turisme som en løftestang for lokal udvikling, og det er vigtigt med en bred tilgang til bæredygtig turisme, som tager hensyn til klima, økonomi, kultur og social sammenhæng.

Det støtter Realdania

Det samlede projekt består af flere delprojekter med fælles fokus på:

  • Større oplevelsesværdi: Udvikling af fælles identitet og øget adgang til klinten.

  • Øget kendskab: Stærkere markedsføring via projektets initiativer.

  • Levende lokalsamfund og bæredygtig turisme gennem en styrket indsats for, at verdensarven virker som løftestang for positiv udvikling i lokalsamfundet.



Kilder: Realdania, Stevns Kommune.

Der mangler dog stadig cirka 22 millioner kroner for at realisere hele projektet, men borgmesteren håber, at der kommer økonomisk støtte fra andre fonde i begyndelsen af 2022.

- Vi har stadig nogle andre fondsansøgninger ude, som vi håber på at få landet. Det ved vi forventeligt i februar. Men vi har en stor forhåbning om at få de fondsmidler, siger Anette Mortensen.

Besøgscentret ved Stevns Klint skal efter planen stå færdigt i sommer 2022.


Nyhedsoverblik