Beredskaberne har i mange år haft problemer med at rekruttere deltidsbrandfolk.
Men nu har Østsjællands Beredskab knækket koden.
De uddanner krigsveteraner under et fem måneders forløb, så de efterfølgende kan fungere som brandfolk i hele landet. Og krigsveteranerne har nemlig nogle helt særlige kompetencer, som beredskabet nyder godt af.
- De har en voksen-erfaring modsat de unge i beredskabet, og de er vant til det her miljø med kæft-trit-og-uniform, siger Kenneth Erik Johansen, der er beredskabsassistent hos Østsjællands Beredskab, som blandt andet dækker Stevns Kommune.
- De har været ude i felten
Østsjællands Beredskab startede med det første hold af krigsveteraner i 2017.
De ved, hvad det vil sige at arbejde i en indsats i flere timer og uden mad og forplejning de første fire-fem timer
- Da vi startede projektet op, var der en masse snak om alt det, veteraner kunne, men at det var svært for dem at komme tilbage. Så blev vi enige om, at det kunne være, vi kunne hjælpe dem, siger Kenneth Erik Johansen fra Østsjællands Beredskab.
- Det kommunale beredskab er jo en del af forsvaret. Så hvorfor skulle vi ikke kunne give dem noget af den struktur, de er vant til, uden at det handler om krig og kugler, men hvor det stadig er action præget og af vigtig betydning for samfundet, siger Kenneth Erik Johansen fra Østsjællands Beredskab.
Nu har beredskabet haft tre hold igennem og uddannede lige knap 50 personer. Cirka 82 procent af dem, der har gennemført uddannelsen, er fortsat i beredskabet som frivillig eller på deltid.
- De har været ude i felten. De ved, hvad det vil sige at arbejde i en indsats i flere timer og uden mad og forplejning de første fire-fem timer.
Artiklen fortsætter under billedet.
- De er glade for at finde et fællesskab igen
Selvom uddannelsen varetages af Østsjællands Beredskab, er det krigsveteraner fra hele landet, der kan gennemføre uddannelsen.
Når vi kører et hold med veteraner, så får vi et hold, der klapper i som østers, når instruktøren begynder at tale
- Det er bestemt mit indtryk, at de er glade for at finde et fællesskab igen, som er noget andet, men hvor de stadig har noget at tale tilbage om. Nogle gange har vi været heldige, at nogle har fundet en gammel kammerat, siger Kenneth Erik Johansen fra Østsjællands Beredskab.
Ifølge Kenneth Erik Johansen fra Østsjællands Beredskab er det helt tydeligt at mærke forskel på de hold, de har i beredskabet, som består af andre frivillige med forskellige baggrunde og de hold, der består af krigsveteraner.
- Når vi kører et hold med veteraner, så får vi et hold, der klapper i som østers, når instruktøren begynder at tale. De tager imod det, der bliver sagt. Når der bliver sagt sæt i gang, er det hurtigt én der tager rollen og uddelegere. Det spiller bare, siger Kenneth Erik Johansen.
- Hos de civile frivillige kan man godt mærke, at vi lige skal træne det her med disciplin.
- Vi har ingen problemer med traumer eller lignende
Den 22. august starter det nye hold med veteraner op, som dermed bliver det fjerde hold af veteraner, er kommer igennem uddannelsesforløbet.
Det er en meget lille procentdel, der har PTSD
Men er det overhovedet smart at have krigsveteraner til at være brandmænd, som skal tænke skarpt i tilspidsede situationer, hvis de i forvejen har traumatiserende oplevelser med i bagagen?
- Det er en meget lille procentdel, der har PTSD (posttraumatisk stresslidelse). Vi har haft en del igennem, men kun en enkelt, der selv har sagt fra, fordi han kunne mærke, at han ikke var klar. Det har vi slet ikke haft problemer med, siger Kenneth Erik Johansen.
Hvordan sikrer I jer, at I ikke får nogle brandfolk, der lider af posttraumatisk stress?
- Her er alle velkommen. Programmet er bygget op, så vi starter helt basalt med noget teambuilding og militærbrandbekæmpelse. Efterhånden som forløbet skrider frem holder vi hele tiden øje med, hvordan folk skrider frem. Vi er ikke psykologer, vi er brandfolk. Det vigtige er, at folk selv siger fra.