Helt store velfærdsposter som børneområdet, ældreområdet og skoleområdet vil fremover blive forringet, hvis Stevns Kommune mister de syv millioner kroner, der er lagt op til i udspillet til en udligningsreform fra den socialdemokratiske regering.
Udover velfærdsforringelser vil kommunen blive nødt til tage endnu flere penge fra dens kassebeholdning end de 25 millioner, der allerede er taget, og dermed rykke nærmere mod at tømme kassen helt.
Jeg sætter min lid til, at der vil ske ændringer, inden den endelige aftale bliver vedtaget
Sådan lyder de dystre forudsigelser hos borgmester Anette Mortensen (V).
Sammen med kommunaldirektør Per Røner er hun afsender af et langt brev sendt til samtlige partier i Folketinget, der har som mål at give et grundigt indblik i de stevnske forhold. Derudover kommer kommunen med fire ændringsønsker til udspillet.
Blandt andet mener kommunen, at selskabsskatterne bør indgå fuldt ud i udligningen eller med højere vægt end i udspillet, mens boligkriterierne skal ændres.
Efterlyser beregninger
Kogt helt ned savner Stevns Kommune dog en, på papiret, simpel ting: En forklaring på, hvorfor kommunen mister en del af støtten og er havnet i gruppen med velstillede kommuner.
- Vi har ikke fået kriterierne og hele grundlaget for beregningerne, og det er rigtig uheldigt her halvanden uge efter, at udspillet blev lavet, siger Anette Mortensen.
Det er ikke første gang, at Stevns udtrykker undren over udligningslandkortet. Tidligere har kommunen sendt breve til og holdt møde med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).
Artiklen fortsætter under grafikken: Få overblikket over ændringerne i kroner og øre i regeringens udligningsudspil i din kommune her.
- Der må være sket en fejl. Det er fuldstændig uforklarligt, at vi er havnet ovre i den kategori, der kaldes velstillede kommuner.
Hvorfor er Stevns ikke en velstillet kommune?
- Fordi vi er en landkommune, som lige nu har et af de laveste serviceniveauer på landsplan. Vi er ikke engang i nærheden af at ramme et gennemsnit på områderne. Skal vi derop, skal vi bruge minimum 70 millioner kroner ekstra årligt. Derfor er vi helt nede og skrabe bunden på nogle af områderne, siger Anette Mortensen.
Stadig blot et udspil
Regeringen præsenterede sit udspil i slutningen af januar og har siden måtte lægge ører til store kritiske røster. Ikke bare fra kommuner som Stevns, der mister en del af tilskuddet, men også fra kommuner, der får tilskud.
Anette Mortensen hæfter sig ved, at der stadig er tale om et udspil.
- Jeg sætter min lid til, at der vil ske ændringer, inden den endelige aftale bliver vedtaget. Vi har brug for et sted mellem 30 og 40 millioner som minimum i øget tilskud, og så hænger vores nuværende serviceniveau lige sammen, siger hun.