72 havvindmøller, der kan producere el svarende til 600.000 hustandes årlige forbrug, bliver mandag indviet.
Det er Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og erhvervsminister Simon Kollerup, der står for indvielsen af Skandinaviens største havvindmøllepark, Kriegers Flak i Østersøen.
Indvielsen vil foregå ved Geocenter Møns Klint, hvorfra man kan se Kriegers Flak, der ligger 15 til 40 kilometer ude i havet.
- Vi er meget stolte af det bidrag, Kriegers Flak kommer til at give til vindenergiproduktionen i Danmark og til den grønne omstilling. Efter en succesfuld opførelse er Kriegers Flak nu klar til at levere grøn el til de danske husstande og til industrien, og vi glæder os til, at Kronprinsen og ministeren kommer for at markere den store begivenhed sammen med os, siger Vattenfalls CEO, Anna Borg, i en pressemeddelelse.
Med Vattenfalls opførelse af havvindmølleparken vil Danmarks produktion af el fra vindmøller stige med 16 procent.
Kriegers Flak gavner Klintholm
Den første mølle blev sat i vandet og samlet i januar i år. Otte måneder senere står de 72 vindmøller altså klar.
Havmølleparken er en del af en energipolitisk aftale fra 2012, som den daværende SRSF-regering indgik med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti for perioden 2012-2020.
Og det var været en stor gevinst for området. Det mener i hvert fald Michael Larsen (R), formand for Plan- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune.
- Samtidig med processen i det nedadgående fiskeri, så begyndte interessen for at lave vindmøller på Kriegers Flak. Der er vi så heldige, at de aktiviteter vi havde i forbindelse med fiskeriet, er allerede nu på niveau med arbejdspladser og aktiviteter på havnen i forhold til offshore, siger Michael Larsen.
Det er dog ikke kun for erhvervslivet, at vindmøllerne har gavnet.
- Huspriserne er steget, og vi ser priser, som vi aldrig havde forestillet os, vi skulle se på et hus i Klintholm Havn, siger Michael Larsen.
Det oplever flere borgere, der bor i nærheden af havnen, også. De håber, at endnu flere får øje på Klintholm Havn.
- Måske tager de hjem, hvor de kommer fra, og siger, 'I skal over og se, hvor vi arbejder'. Måske kan de blive lige så begejstrede for Klintholm Havn, som vi er. Måske siger de, at her kan vi godt etablere os for en periode, eller om ikke andet komme på ferie og være med til holde gang i vores øvrige erhvervsliv, siger Anne Marie Hørlyck, der er formand for Klintholm Havn Borger- og Grundejerforening.
Udviklingen stopper ikke her - i hvert fald ikke, hvis man spørger kommunen.
- Vi har fået lavet den her hvidbog, som åbner muligheden for, at endnu flere vindmøllefolk vil slå sig ned i Klintholm Havn i forbindelse med, at der kommer flere vindmølleparker. Vi har fået startet en snebold, og den bliver større og større, siger Michael Larsen.
Fakta om Kriegers Flak
- Kriegers Flak har en produktionskapacitet på 604 MW.
- Havmølleparken kan dække det årlige elforbrug i omkring 600.000 danske husstande.
- Kriegers Flak vil øge den danske vindenergiproduktion med omkring 16 procent.
- De 72 vindmøller har hver en samlet højde på 188 meter og vejer op til 907 tons.
- Vindmølleparken er placeret i Østersøen, 15-40 kilometer ud for kysten.
- Vindmølleparken dækker et areal på 132 km2 og er forsynet med omkring 170 kilometer undervandskabler
Kilde: Vattenfall