Hvis du skal sende et såkaldt quickbrev eller et brev til udlandet, kan du fra nytår pryde kuverten med et motiv af Stevns Klint.
Postnord lancerer 2. januar 2020 en ny serie frimærker med motiver af danske UNESCO Verdensarv-motiver. Frimærkerne får en værdi på 30 kroner, som blandt andet er prisen for post til udlandet.
Af de syv UNESCO Verdensarv-steder, som findes i Danmark, har Postnord valgt fem ud – en af dem Stevns Klint.
- Det er en anerkendelse af verdensarv, hvilket vi selvfølgelig er superglade for. Især når det bliver sendt ud i verden. Verdensarv er noget af det, vi er stolt af at vise frem ude i verden, siger Tove Damholt, direktør for Verdensarv Stevns.
Den symbolbetydning, der er i, at motiver sættes på frimærker, er der stadig
Hun tror ikke, det får den store betydning for antallet af besøgende, at Stevns Klint nu får plads på frimærker, men det er ikke betydningsløst, understreger hun:
- Frimærker har ikke den betydning, de havde en gang, men den symbolbetydning, der er i, at motiver sættes på frimærker, er der stadig, siger Tove Damholt.
Verdensarv og pattedyr på nye frimærker
Foruden Stevns Klint har Postnord valgt Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Kronborg, Jelling Monumenterne og Christiansfeld til deres næste 30 krone-frimærkeserie.
Foruden verdens arv udsender Postnord på årets første hverdag en frimærkeserie til en værdi af 10 kroner med pattedyr. Her er afbilledet rådyr, pindsvin, sort egern, hasselmus og lækat.
- Udgivelsen er en del af en fælles nordisk tradition, hvor de otte nordiske landes postvirksomheder hvert andet år står bag frimærker med et fælles tema – denne gang nationale pattedyr, skriver Postnord om frimærkerne.
Frimærket med Stevns Klint er kreeret af Mikkel Bigandt og Ella Clausen.
Få breve sendes med frimærke
Ifølge tal fra det danske Post og Tele Museum er andelen af post med frimærker i dag kun en skygge af sig selv.
I 1927 blev 97 procent af al post frankeret med frimærker.
Som følge af indførelse af alternative frankeringsformer var andelen faldet til 59 procent i 1967 og i dag skønnes under 15 procent post at bære frimærker:
- Men dets eksistens anses endnu ikke for at være ophørstruet, i og med at postmængden i mellemtiden er steget så meget, at de lavere procenter omregnet til styk langt overstiger tidligere tiders brevantal, skriver museet på sin hjemmeside.