Stevns kom for sent til at få fjernvarme

Stevns har ikke modtaget støtte fra fjernvarmepuljen til at udrulle fjernvarme. Projekterne risikerer nu at blive forsinket eller helt skrottet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne ligger klar, og byrådet har givet grønt lys til, at der kan etableres fjernvarme i Store Heddinge på Stevns.

Alligevel lader fjernvarmen vente på sig.

For projektet er afhængig af støtte fra den statslige fjernvarmepulje – en pulje der ikke er flere penge til i år.

- Det betyder umiddelbart, at projektet ikke kan gennemføres, fordi det er en forudsætning for den beslutning som kommunalbestyrelsen har truffet, at vi kan få støtte fra fjernvarmepuljen, så derfor er vi jo ærgerlige over, at den er tom i 2023, siger borgmester Henning Urban Dam (S).

Der kan endnu ikke blive lagt fjernvarmerør på Stevns, fordi projekterne ikke har fået støtte af den statslige fjernvarmepulje, der er løbet tør for penge.
Der kan endnu ikke blive lagt fjernvarmerør på Stevns, fordi projekterne ikke har fået støtte af den statslige fjernvarmepulje, der er løbet tør for penge. Foto: Dansk Fjernvarme

Kortvarig glæde

I over et år har Stevns Kommune arbejdet målrettet på at få fjernvarme til kommunen, så man kan udfase naturgassen i de tre største byer.

Da der ikke er fjernvarme i kommunen i forvejen, har kommunen skulle starte helt fra bunden med blandt andet at etablere et nyt fjernvarmeselskab, Stevns Energi A/S, som skal levere fjernvarmen til borgerne. Et arbejde der har krævet tid og ressourcer.

Læs også
Hæver prisen på vand og varme
Læs også
Hæver prisen på vand og varme

Derfor var glæden også stor, da byrådet i maj måned gav grønt lys til at etablere fjernvarme i Store Heddinge.

Men glæden var kort, for projektet har fået afslag på støtte fra fjernvarmepuljen, fordi der ikke er flere penge i puljen i år.

Penge brugt op

Fjernvarmepuljen har til formål at hjælpe fjernvarmeselskaberne med at sætte turbo på udrulningen af fjernvarme og har eksisteret siden 2021.

I år var der 380,8 mio. kr. i fjernvarmepuljen, men allerede i maj måned var pengene brugt op. I alt er der blevet søgt tilskud for 699 mio. kr. i år, og derfor er der nu 23 projekter, der ikke har fået støtte.

quote Der skal hurtigst muligt findes en politisk løsning, så der kommer flere penge i fjernvarmepuljen

Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme

Efter pres fra flere af landets borgmestre og branchen er der blevet afsat yderligere 150 millioner kroner til puljen næste år.

Efterlyser flere penge

Men det er langt fra nok til alle projekterne. En del projekter risikerer derfor at blive udsat eller helt droppet, lyder det fra interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, der efterlyser flere penge:

- Der skal hurtigst muligt findes en politisk løsning, så der kommer flere penge i fjernvarmepuljen, så de projekter, der er godkendt i kommunerne eller er på vej til godkendelse, kan regne med den nødvendige statslige støtte, der skal være, siger direktør Kim Mortensen.

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener, der er brug for flere penge til fjernvarmepuljen.
Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener, der er brug for flere penge til fjernvarmepuljen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det bakkes op af energiprofessor Brian vad Mathiesen

- Hvis man skal gøre sig forhåbninger om, at alle de mindre projekter på Sjælland, Fyn og Jylland skal blive til noget, så skal vi have tre gange så mange penge, og jeg mener sådan set også, at man er nødt til at have i udsigt, at man også i 2025 og måske endda i 2026 skal have sat midler af til det, fastslår han.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen fastslår at det er nødvendigt med flere penge til fjernvarmepuljen, hvis de mindre fjernvarmeprojekter rundt om i landet skal blive en realitet.
Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen fastslår at det er nødvendigt med flere penge til fjernvarmepuljen, hvis de mindre fjernvarmeprojekter rundt om i landet skal blive en realitet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Midlerne fra fjernvarmepuljen tildeles efter først til mølle-princippet. Og fordi Stevns Kommune først skulle oprette et fjernvarmeselskab, før de var klar til at søge midler, nåede de ikke at få fat i støttekronerne, inden de var afsat til anden side. 

Ny fordelingsmetode

Derfor efterlyser borgmester Henning Urban Dam også en anden fordelingsmetode:

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi her lidt uden for de større byer fik noget mere hjælp, det er svært at få udrullet fjernvarmen her, men det er vigtigt, så jeg kunne godt tænke mig, at man i højere grad tilgodeser de steder, der ikke har noget fjernvarme i forvejen.

Stevns vil nu ansøge fjernvarmepuljen støtte, når puljen genåbner i 2024. Men udsigten til at fjernvarmeprojekterne bliver en realitet er blevet væsentligt ringere.

- Jeg vil være ærlig og sige, at det nok bliver svært, men jeg tror stadig på, det er muligt, og jeg håber, borgerne vil være med, for det vil være den bedste løsning på den lange bane, siger Henning Urban Dam. 

Det er håbet, at de første borgere i Store Heddinge skal kobles på fjernvarmen i 2025.


Nyhedsoverblik