Stor kalkblok skal fortælle 66 millioner gammel historie til gæster i nyt besøgscenter

Det kommende besøgscenter ved Stevns Klint blev fredag en tonstung kalkblok og lidt fiskeler rigere. Det hele gemmer på en masse historie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byggeriet til Stevns Klint Besøgscenter i Boesdal Kalkbrud er i fuld gang. Råhuset til besøgscenteret står næsten færdigt, og fredag blev der taget et stort skridt med noget af det helt centrale indeni centeret.

En 37,5 tons tung kalkblok med fiskeler i midten blev nemlig sænket ned i det nye besøgscenter. Den tonstunge blok er taget fra Sigerslev Kalkbrud og doneret af virksomheden Omya. 

Læs også
Besøgscenter skal fortælle om massedød - nu er direktøren ansat
Læs også
Besøgscenter skal fortælle om massedød - nu er direktøren ansat

Planen er, at den fra en central plads i besøgscenteret skal være med til at fortælle Stevns Klints historie.

- Det her er jo et besøgscenter, som skal fortælle om Stevns Klint, og det skal fortælle om fiskeleret på Stevns Klint, men vi kan ikke vise det indeni bygningen, og man kan ikke umiddelbart se fiskeleret i Boesdal Kalkbrud. Så det her er et stykke af klinten taget fra Sigerslev Kalkbrud, og her kan vi vise fiskeleret, siger Steen Sørensen, direktør på Stevns Klint Besøgscenter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Steen Sørensen er direktør på Stevns Klint Besøgscenter.
Steen Sørensen er direktør på Stevns Klint Besøgscenter. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Da dinosaurerne døde

Blokken består af en helt masse kalk, men i midten er der også et lille mørkt lag af ler. Det er fiskeler, og det er især her klintens historie gemmer sig.

- Nede i bunden af det her ler har vi sporene efter den masseuddøen, der slog dinosaurerne ihjel. Det fortæller om livet for 66 millioner år siden, og hvordan næsten halvdelen af alle de arter, der var, pludselig blev udslettet. Den skal stå, så alle kan se det her fantastiske lag af ler. Se det tæt på, og virkelig få det her sug i maven over historien, siger Tove Damholt, chef for Verdensarvskontoret, Stevns Klint.

- Den skal stå, så alle kan se det her fantastiske lag af ler, siger Tove Damholt, chef for Verdensarvskontoret, Stevns Klint.
- Den skal stå, så alle kan se det her fantastiske lag af ler, siger Tove Damholt, chef for Verdensarvskontoret, Stevns Klint. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST
Læs også
55 lodsejere går i retten: Ønsker fredning af Stevns Klint fjernet
Læs også
55 lodsejere går i retten: Ønsker fredning af Stevns Klint fjernet

- Og så kan man i den se, hvordan livet rejser sig igen efter og blomstrer op og bliver til det liv, vi kender i dag, tilføjer Tove Damholt.

Det lykkedes at få placeret blokken ordentligt, men der ligger et stort benarbejde foran, for hvordan flytter med en 37,5 tons tung kalkblok?

Totalt specielt

Den opgave har Ole Palkjær Bak været med til at løse. Han har været en form for kridtbloks-koordinator på projektet. Med hans egne ord har det ikke ligefrem været en walk in the park.

- For mig er det jo totalt specielt at få sådan en blok ud af kridtbruddet og få den ned på et fundament hernede. Alt skal jo opfindes, siger han og tilføjer:

- Det var der ingen, der vidste, så det var jo et samarbejde mellem en masse folk, der gjorde, at vi fik det løst.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kalkblokkens lag gemmer på masser af historie.
Kalkblokkens lag gemmer på masser af historie. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Derfor var der også store smil hele vejen rundt, da missionen var lykkedes. Ifølge direktør Steen Sørensen er det en af de helt store milepæle i Stevns Klint Besøgscenters tilblivelse. Det næste bliver at få tag på. Det begynder man på i december, og så nærmer en åbning sig med hastige skridt.

Der er endnu ikke sat en åbningsdato, men forhåbningen er at kunne åbne besøgscenteret i sommeren 2022. 


Nyhedsoverblik