Udenlandsk firma udpeget - skal lave prestigefyldt udstilling på Stevns

Et hollandsk firma skal skabe udstillingen på det kommende center for verdensarv, der skal bygges i Boesdal Kalkbrud ved Stevns Klint.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle sanser skal i brug, når historien om dinosaurernes udslettelse skal formidles til de besøgende på det kommende besøgscenter i Boesdal Kalkbrud ved Stevns Klint.

Det er tanken om udstillingen i centeret, som det hollandske firma Tinker Imagineers nu skal lave frem mod åbningen af besøgscenteret i 2021.

- Tinker Imagineers har tidligere leveret løsninger i topklasse og har en lang erfaring med at udvikle formidling, siger formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner.

quote Vores designteam ser frem til at udfolde den spændende historie

Stan Boshouwers, grundlægger og leder af Tinker Imagineers

- De leverede den mest overbevisende løsning på, hvordan vi formidler fiskeleret i selve udstillingen, så gæsterne kan forbinde den historie, de får inde i udstillingen med det, de oplever, når de går langs klinten, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter.
Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter. Foto: Praksis Arkitekter

Selskabets bud vandt en formidlingskonkurrence, hvor tre selskaber kappedes om at lavere det bedste bud på udstillingen til det kommende besøgscenter for Stevns Klint Verdensarv.

Kalken kommer i centrum

Midtpunktet i udstillingen er en stor kalkblok, som viser fiskeleret. På den måde kan alle besøgende på allertætteste hold opleve fiskeleret og forstå dets betydning for selve livets udvikling.

Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Her er det nye besøgscenter til 90 millioner kroner ved Stevns Klint
Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Her er det nye besøgscenter til 90 millioner kroner ved Stevns Klint

- Vi har helt fra starten lagt en høj overligger, og ønsker at udvikle et besøgscenter i verdensklasse. I starten af sommerferien fik vi lagt den arkitektoniske ramme med valget af Praksis Arkitekter og vores ambitioner er ikke faldet med valget af Tinker Imagineers til at stå for den indvendige formidling, siger Per Røner og understreger samtidig, at alle formidlingskonkurrencens tre forslag havde et meget højt niveau.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter.
Her er de foreløbige tegninger fra Praksis Arkitekter. Foto: Praksis Arkitekter

Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade samt resterne af to skaktovne. Planen er, at centeret skal bygges omkring disse gamle bygninger, men sådan så udsigten bevares.

Glæde over ny opgave

Tinker Imagineers har herhjemme i Danmark tidligere lavet udstillingen på Tirpitz-museet ved Varde i Sydvestjylland og arbejder på en udstilling til Statens Naturhistoriske Museum.

Udstillingen i Tirpitz ved Varde blev indviet for to år siden, og her har udstillingen ligesom bygningen af anmeldere og besøgende ros for at være visuelt i en klasse for sig selv, men næsten for pæn.

Udstillingen har dog fået kritik for at spænde for vidt, ved både at dække historien om Anden Verdenskrig og gå helt tilbage til den tid, hvor områdets ravklumper blev dannet.

Stan Boshouwers, grundlægger og leder af Tinker Imagineers, er tilfreds med den nye opgave:

- Vores designteam ser frem til at udfolde den spændende historie ved hjælp af de to helt centrale elementer: Udforskning og Forundring. Disse to elementer bliver helt centrale i vores formidling af verdensarven, siger han.

Fiskeler
Læs også
40 tons kalk flyttet - indeholder spor fra det ydre rum
Fiskeler
Læs også
40 tons kalk flyttet - indeholder spor fra det ydre rum

Han oplyser, at kalkblokken med fiskeleret er i centrum for udstillingen, fordi det er hovedattraktionen ved klinten.

- Det er netop fiskeleret, som rummer beviserne, mysteriet og svaret på den massedød, der skete for 66 mio. år siden. Vores mål er, at gæsterne fuldt ud forstår og beundrer historien om Stevns Klint, når de har set udstillingen, siger han.

Første spadestik næste år

Opførelsen af et besøgscenter samt arkitekt- og formidlingskonkurrence er gjort mulig via en generøs donation på 80 mio kroner. fra fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

I juli 2019 valgte Fonden Stevns Klint Besøgscenters bedømmelsesudvalg Praksis Arkitekter som den tegnestue, der skal opføre det nye besøgscenter. Noget af det, bedømmelsesudvalget særligt lagde vægt på er bygningens beliggenhed, som passer godt ind i landskabet og giver en smuk udsigt over havet og pyramidens top.

Stevns_verdensarv.jpg
Læs også
Besøgscenter skal ligge i Boesdal
Stevns_verdensarv.jpg
Læs også
Besøgscenter skal ligge i Boesdal

Lige nu er arbejdet med at projektere opførelsen af besøgscentret i gang. Det første spadestik tages i 2020, mens besøgscentret forventes indviet i slutningen af 2021.

Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014


Nyhedsoverblik