Unge fra Stevns og Faxe i klemme: Får lang rejsevej til gymnasiet

39 unge fra Stevns og Faxe Kommuner har fået afvist deres ansøgning om at blive optaget på Køge Gymnasium. Afslaget har store konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er helt utilgiveligt, at vores unge bliver valgt fra og stilles ringere end andre unge.

Sådan lyder det fra borgmester i Stevns Kommune, Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), om de unge, der har fået afvist deres ansøgning om at blive optaget på Køge Gymnasium. 

Begrundelsen? De unge i både Stevns og Faxe Kommuner bor for langt væk fra gymnasiet i Køge, selvom Køge Gymnasium for nogle af eleverne er det gymnasium, der ligger tættest på dem. Det vil sige, de i stedet skal finde et andet gymnasium, som har plads til dem. 

Men al offentlig trafik på Stevns går fra Rødvig og St. Heddinge mod Køge. Så de unge skal altså tage bussen til Køge og derefter skifte til bus og tog for at komme til gymnasiet enten i Haslev eller Solrød.

quote Vi håber, at der er nogle, der vil hjælpe os med at ændre reglerne

Nicolai Bertram Kristensen, far til afvist elev

- Vi gør meget for at få tilflyttere her til kommunen, og der er børnefamilier, der flytter hertil. Men når de hører, at vores unge bliver valgt fra, så bliver vi som kommune også valgt fra, siger Mogens Haugaard Nielsen til TV ØST og tilføjer:

- Det skiller land og by endnu mere ad, og derfor reagerer vi kraftigt på det her.

Borgmesterkollegaen i Faxe Kommune støtter den holdning. 

- Folk skal have et krav på at blive optaget på det gymnasium, de bor tættest på - i stedet for at nogle, som for eksempel bor i Solrød, hvor de også har gymnasium, har fortrinsret, fordi det ligger tættere på Køge, siger Knud Erik Hansen (A), borgmester i Faxe Kommune.    

Politikere og embedsmænd op i det røde felt 

Sagen har fået politikere og embedsmænd på Stevns op i det røde felt og bliver nu taget op som et ekstraordinært punkt, når kommunalbestyrelsen holder møde torsdag den 27. april.

På mødet vil kommunalbestyrelsen tage stilling til, hvilke skridt Stevns Kommune skal tage for at hjælpe de unge. Administrationen forbereder i øjeblikket et forslag til et brev til, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til. 

quote Det skiller land og by endnu mere ad, og derfor reagerer vi kraftigt

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), borgmester i Stevns Kommune

- Vi finder det helt uacceptabelt, at unge fra Stevns forskelsbehandles ved at blive nægtet optagelse på nærmeste gymnasie til fordel for unge fra andre kommuner, som har en række andre muligheder for gymnasier tæt på deres bopæl. Der skal handles her og nu og findes en løsning for de unge mennesker, siger Anton Svendsen, der er Centerchef for økonomi, HR & IT i Stevns Kommune.

Mange søger mod Køge

Køge Gymnasium er populært og oplever en stigende søgning også fra unge i Ishøj, Greve og Solrød.

Og da de bor tættere på Køge end de unge på Stevns og i den østlige del af Faxe har de fortrinsret til at komme ind. De elever, der bor tættest på gymnasiet, har nemlig krav på at blive optaget.

Rektor Peter Schiødt er ked af situationen, men har ikke mulighed for at sortere i ansøgningerne. Reglerne er vedtaget af Folketinget, og her er det vejafstanden, der skal lægges til grund ved viderefordeling af ansøgerne.

- Vi forvalter de regler, der er, men vi oplever dem som rigide og ikke særlig menneskelige. De unge fra Stevns og den østlige del af Faxe Kommune har ikke transportmuligheder, der kan bringe dem nemt til eksempelvis Haslev Gymnasium, så de får en meget lang rejsevej, siger Peter Schiødt.

quote Vi finder det helt uacceptabelt, at unge fra Stevns forskelsbehandles ved at blive nægtet optagelse på nærmeste gymnasie til fordel for unge fra andre kommuner

Anton Svendsen, Centerchef i Stevns Kommune

- Hvis vi havde frie hænder kunne vi vælge de unge fra Solrød, Ishøj og Greve fra, for de har jo selv gymnasier i nærheden. Og vi har forsøgt at forklare politikerne, at de unge sydfra har store trafikale udfordringer, siger han.

Far til afvist elev: Vi er meget skuffede

Nicolai Bertram Kristensen, der bor i Rødvig på Stevns, er far til en af de unge, der har fået afslag på at komme ind på Køge Gymnasium. Sønnen, Mikkel Bertram Kristensen, er i øjeblikket ved at færdiggøre sin 9. klasse på Rødvig Friskole.

unge_mangler_bus.jpg
Læs også
Unge raser mod nye køreplaner i Stevns Kommune
unge_mangler_bus.jpg
Læs også
Unge raser mod nye køreplaner i Stevns Kommune

- Vi er selvfølgelig meget skuffede, og vi håber, at der er nogle, der vil hjælpe os med at ændre reglerne. Om ikke nu, så i hvert fald for dem, der gerne vil på Køge Gymnasium til næste år, siger han.

- Hvis man ønsker, at der skal flytte flere mennesker til Stevns, så er det jo ikke særlig god reklame, at de unge har en meget lang rejsevej, hvis de ønsker at komme i gymnasiet. Når man læser statistikker om at færre unge fra Stevns får en uddannelse end andre steder i Danmark, så kan jeg godt forstå det, hvis man udelukker dem fra at overhovedet at komme i gang, siger Nicolai Bertram Kristensen.


Nyhedsoverblik