Tre ud af fire danskere oplever, at tonen på sociale medier er blevet hårdere det seneste år. Under overskriften 'Stop hadbeskeder' sætter TV2 ØST i dag, torsdag, fokus på tonen på de sociale medier sammen med TV2 og de øvrige regioner.
- Jeg er blevet kaldt for korrupt og for en idiot. Det gider jeg ikke. Man kan ikke være enige med alle. Sådan er det at være borgmester, og jeg debatterer gerne med folk, men det skal være ud fra ordentlige argumenter.
Nogle af dem, der ofte bliver kommenteret på de sociale medier, er landets politikere, og flere borgmestre i TV2 ØSTs sendeområde har oplevet at blive kaldt grimme ting på eksempelvis Facebook.
- Jeg synes, at tonen er blevet grovere det seneste år. Jeg er blevet kaldt ting som skinke og en idiot, og i starten var der mange, der kommenterede på min alder. Det er fair nok, men det skal ske i en ordentligt tone, fortæller Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk Kommune.
Fra alder til køn
Hun var 24 år, da hun i 2017 blev borgmester, og hendes alder affødte blandt andet kommentarer om, hvorvidt hun ikke burde blive færdig med børnehaven, før hun skulle bestemme over borgerne i Holbæk.
Hun har også fået kommentarer, der handlede om, at det måtte være en mand og ikke hende som kvinde, der stod bag et politisk forslag.
- Der er desværre bare nogle, der går for langt, og jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at det ikke påvirkede mig. Selvfølgelig gør det det. Men jeg vil også sige, at jeg ser en tendens til, at folk selv griber ind overfor grove kommentarer og lukker dem ned. Det, synes jeg, er rigtigt positivt, siger Christina Krzyrosiak Hansen.
'Korrupt' og 'idiot'
En ny megafonmåling viser, at tre ud af fire danskere mener, at tonen er blevet hårdere på de sociale medier det seneste år.
I Odsherred Kommune har borgmester Thomas Adelskov (S) politianmeldt en bruger, der gik over stregen på de sociale medier, og det samme har Christina Krzyrosiak Hansen gjort med en person, der blandt andet chikanerede hende på de sociale medier.
I Stevns Kommune har borgmester Anette Mortensen (V) anmeldt en person for en telefonsvarerbesked, som, hun mente, var for grov.
Artiklen fortsætter under billedet.
Så vidt er det ikke kommet for Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune.
Men han har også mærket den grove tone på Facebook.
- Jeg er blevet kaldt for korrupt og for en idiot. Det gider jeg ikke. Man kan ikke være enige med alle. Sådan er det at være borgmester, og jeg debatterer gerne med folk, men det skal være ud fra ordentlige argumenter. Jeg har blokeret nogle stykker, fordi jeg tænkte, de skulle have fred for mig, når nu jeg tilsyneladende gjorde dem så sure, fortæller Holger Schou Rasmussen.
Kone og børn læser kommentarerne
Han fortæller, at det sjældent er på hans egen Facebookprofil, at de grove kommentarer kommer, men at de som regel bliver lagt op på bysider, hvor mange folk debatterer lokale emner.
- Jeg kan undre mig over, om folk ikke tænker over, at alle kan se, hvem de er, og hvad de skriver. Jeg læser sjældent selv kommentarerne, men det sker, at min kone og børn fortæller, at der står et eller andet om mig, og det rammer mig, når mine børn læser dem, siger Holger Schou Rasmussen.
Selv om Facebook kan være kilden til mange negative kommentarer, er borgmestrene dog enige om, at det er en del af gamet at være på de sociale medier og en nem måde at nå ud til borgerne på.
- I politisk øjemed giver sociale medier adgang til mange mennesker, og i privat øjemed er det med til at fastholde relationer. På Instagram bestræber jeg mig på at lave et opslag om dagen om min dag som borgmester. På Facebook og LinkedIn viser jeg tiltag i kommunen, og på Twitter deler jeg engang imellem holdninger, lyder det fra Henrik Hvidesten (V), der er borgmester i Ringsted Kommune.
Der mangler det filter, som de fleste har, når de taler med andre ansigt til ansigt. Meget af det, der bliver skrevet, tror jeg aldrig ville blive sagt, hvis man stod overfor hinanden.
Poster færre opslag
Han oplever sjældent, at negative kommentarer er møntet på ham som person, og han synes ikke, at tonen det seneste år er blevet mere hård. Det er Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) uenig i.
- Jeg synes absolut, at tonen er blevet hårdere det seneste år. Jeg poster langt færre opslag end tidligere, da mange fuldstændig ukritisk ofte er meget grove i tonen, skriver han i et svar til TV2 ØST, og han erkender også, at han kan blive påvirket af den negative tone.
- Absolut. Ingen bryder sig vel om at blive kaldt ved de værste gloser.
Det synspunkt kan Anette Mortensen i Stevns Kommune også følge.
- Jeg bruger nok længere tid på at overveje, om jeg nu også vil skrive, det jeg gør, da det kan give ubehagelige kommentarer, og dem er jeg ikke sikker på, at jeg vil stå model til, lyder det fra Stevnsborgmesteren, der tilføjer:
- Der mangler det filter, som de fleste har, når de taler med andre ansigt til ansigt. Meget af det, der bliver skrevet, tror jeg aldrig ville blive sagt, hvis man stod overfor hinanden.
Hadefulde beskeder til folketingspolitikere
På Christiansborg har TV2 foretaget en rundspørge blandt politikerne. 47 af de i alt 179 folketingsmedlemmer har svaret.
I rundspørgen svarer ni ud af ti politikere, at de har modtaget hadefulde beskeder, og en overvejende del af dem oplever, at tonen er blevet hårdere det seneste år.
Godt halvdelen mener, at de selv og deres kollegaer i nogen grad bidrager til en hård tone på sociale medier.