I Sorø har Jakob Schmidt ofte før i tiden siddet med hovedet i skærmen og skrevet ved tastaturet. Han kan godt lide at diskutere og give sin mening til kende i de mange debattråde på den lokale Facebookgruppe '4180 Sorø'.
Det er en gruppe, hvor folk, der bor i Sorø, diskuterer store og små ting fra hverdagen. Men ind i mellem kan bølgerne gå højt derinde, og her har Jakob Schmidt selv modtaget grimme kommentarer.
- Det er jo alt fra, at jeg skal holde min kæft, fordi jeg ved ikke en ting om sagen. Andre har skrevet, at de vil komme og give mig bank, siger han.
Han mener, at tonen generelt på de sociale medier er løbet helt af sporet.
- Jeg synes, tonen på sociale medier er grov. Jeg synes til tider, den er grov og unødvendig.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hver syvende kommentar er fuld af had
Faktisk viser en rapport fra 2017, at hver syvende kommentar i Faceboook-trådene er fuld af had.
Sådan lyder konklusionen i rapporten 'Hadefulde ytringer på Facebook', som Institut for Menneskerettigheder står bag. Undersøgelsen har undersøgt tonen i den offentlige debat.
De har analyseret knap 3.000 kommentarer på DR's og TV2 Nyhedernes Facebooksider. De har dog først analyseret kommentarerne 12 timer efter, de er skrevet. På den måde har nyhedsmedierne haft mulighed for at sortere de groveste kommentarer fra.
En af dem, der har været med til at gennemføre analysen, er Lumi Zuleta. Hun er specialkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder og fortæller, at den hårde tone på de sociale medier skader den offentlige debat.
- Udfordringen ved de sociale medier er, at vi ikke sidder ansigt til ansigt med den person, vi taler overfor, siger hun og fortsætter:
- På den måde kan man sige, at den ufiltrerede debat, der finder sted, finder sted uden omtanke for, hvordan kommentarerne rammer den enkelte, det går ud over, men jo som helhed også den offentlige debat.
Ifølge Lumi Zuleta er det især emner som religion, flygtninge og ligestilling, der får kommentarsporene til at gløde. Desuden viser undersøgelsen også, at der er større risiko for at modtage en hadefuld kommentar, når man debatterer med en mand i forhold til en kvinde.
Grov tone blandt TV ØST's brugere
På TV ØST's Facebookside kan man også se, at tonen blandt brugerne er hård og til tider grov.
Her er et par eksempler, som er skrevet af brugere i debattrådene til opslag om forskellige nyhedshistorier - og som er blevet skjult, fordi de er grove overtrædelser af TV ØST's retningslinjer for debat.
- Svinet skulle klynges op i nærmeste lygtepæl til spot og spe. Så kunne han hænge der, til han visnede og faldt ned, skriver en bruger for eksempel.
- Lorten skal ikke i fængsel, men tværes ud som det overflødige skadedyr han er, skriver en anden bruger.
- Det hjælper ikke at smide dem i fængsel. De skulle have et ordentligt lag tæsk. Der er INGEN respekt i lille Danmark, skriver en tredje bruger på TV ØST's Facebookside.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hård tone får mange til at droppe den offentlige debat
Jakob Schmidt har selv modtaget flere grimme og hadefulde kommentarer. Og han indrømmer, at han har svaret igen i samme hårde tone.
- Jeg skal ikke sige mig for god til, at jeg ikke er kommet med nogle kommentarer i samme stil, men den der med at "name call", svine folk til og sige "Du er en idiot". Der, synes jeg ikke, man skal hen, siger han.
Den hårde tone har nu fået ham til at ændre sin digitale tilstedeværelse i de mange debattråde.
- Om jeg har trukket mig lidt? Jo det har nok. Det handler ikke om, at jeg er ømskindet, eller jeg ikke vil være med. Men det er bare den med, at jeg ikke har behov for at blive svinet til, siger han.
Mange danskere har det som Jakob Schmidt. I en spørgeskemaundersøgelse, lavet af Danmarks Statistik i 2016, svarer halvdelen af de adspurgte, at de afholder sig fra at deltage i debatten på grund af den hårde tone på sociale medier.
Og det får konsekvenser for den offentlige og demokratiske debat, mener specialkonsulent Lumi Zuleta.
- Den offentlige debat finder i høj grad sted på de sociale medier i dag, så der er tale om en demokratisk udfordring, når folk holder sig væk fra de her debatter, siger hun og fortsætter:
- En sund, demokratisk debat har jo brug for en mangfoldighed af stemmer, så i sidste ende er det den deomkratiske samtale, der taber, siger hun.
Du kan læse mere om den hadefulde tone på Facebook i rapporten 'Hadefulde ytringer på Facebook' ved at klikke på linket her.