Borgmester kritiserer regeringens bredbåndspulje

Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (Nyt Guldborgsund), kritiserer bredbåndspuljen og regeringens behandlingstid af bredbåndsproblemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag blev der i folketinget gennemført en aftale om en bredbåndspulje på 200 millioner kroner. Puljen har til formål at sikre bedre dækning og hurtigere internetforbindelse i de såkaldte sorte områder.

Der er i særdeleshed udkantskommunerne, der er ramt af dårlig bredbåndsdækning, og længe har man efterlyst en løsning.

Det er ifølge John Brædder (Nyt Guldborgsund), borgmester i Guldborgsund Kommune,  gået for langsomt.

Han forklarer desuden, at 200 millioner kroner svarer til, at Guldborgsund Kommune får omkring to millioner kroner, hvis de følger fordelingsnøglen, hvor man deler ud efter størrelsen på kommunen.

- Hvis du deler beløbet ud på alle 98 kommuner, så rykker det jo ingen ting. Desuden burde det jo være lige så naturligt med bredbånd og telefoni, som der kommer el ud af stikkontakten. Det kan vi jo ikke vente på, så vi har valgt at sætte midler af til at løse problemet selv, siger borgmesteren.

Og finansordføren for Dansk Folkeparti, René Christensen (DF), kan godt forstå kritikken. 

-Jeg er enig i, at det er en national dagsorden, også fordi man her på Christiansborg har besluttet, at man skal være online med det offentlige. Så er det heller ikke i orden, at man ikke kan være online med det offentlige. Derfor er det vigtigt, at denne her pulje er kommet, siger René Christensen (DF).

Ekspert bakker op

Og borgmesteren bakkes op af Torben Rune, der er grundlægger af Netplan, som bistår Guldborgsund Kommune i bredbåndsdækningen, men han er også en af de førende eksperter på området.

- Det er bestemt ikke tilstrækkeligt med den nuværende pulje. Energistyrelsen kalkulerer med, at puljen vil bidrage til bedre bredbåndsdækning for mellem 4.000 og 25.000 hustande i hele Danmark. Mit skøn er – uden at lægge hovedet på blokken - at der er langt over 100.000, som ikke har 10 Mbit/s download hastighed, hvilket er grænsen for tilskudsberettigelse, siger teleeksperten Torben Rune.

 

Bredbåndspuljen

  • Den 26. april 2016 blev en bredbåndspulje vedtaget i folketinget.
     
  • Bredbåndspuljen er på 200 millioner kroner og har til formål at yde tilskud til etableringen af bedre bredbånd i såkaldt ’sorte’ områder.
     
  • De sorte områder er områder, hovedsageligt i lavt befolkede dele af landet, hvor bredbånd- og mobildækningen er meget dårlig eller ikke-eksisterende.
     
  • Puljen vil kunne søges af lokale sammenslutninger og kommuner.
     
  • Bredbåndspuljen vil være målrettet sammenhængende områder af boliger, virksomheder og/eller sommerhuse med dårlig dækning, hvor det ikke er rentabelt for kommercielle virksomheder at udrulle hurtigt bredbånd i de kommende år.

Selvom Torben Rune ikke finder det tilstrækkeligt, så mener finansordfører René Christensen (DF), at det er et skridt i den rigtige retning.

- Det batter rigtig godt, for det er et skridt i den rigtige retning. Så kan man så sige, hvornår er nok, nok? Det er det jo, når alle har en god forbindelse. Det er dét, som er det vigtige, siger René Christensen (DF). 

Han mener desuden, at pengene vil formere sig.

- Der er ingen tvivl om, at de her 200 millioner kroner, det er nogle penge, som bliver gearet mange gange, så der kommer rigtig meget bredbånd ud af det, slutter finansordføren fra Dansk Folkeparti.

Vil skabe over 90 procent dækning

Kommunen har nu selv taget initiativ til anlæggelsen af bedre forbindelse.

De er startet med at lave et kort med data om bredbåndsdækningen for at finde ud af, hvor der er behov for bedre dækning. Dernæst vil kommunen finde ud af, hvad der skal til af masteløsninger for at dække de huller, der er i øjeblikket.

Det næste skridt ligger ifølge John Brædder lige for, man har nemlig allerede det data, man skal bruge.

- Dermed forventer vi ultimo 2016 - primo 2017 at have en dækning på over 90 procent. Det sker i tæt samarbejde med teleselskaberne, siger han.

Kommune investerer 26 millioner kroner

Kritikken af puljens størrelse er stor, men ifølge IT- og telekommunikationsordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen (V), så er det også op til kommunerne selv at investere.

-Jeg synes, det er en rigtig god bredbåndspulje på 200 millioner kroner, som vi har fået forhandlet på plads. Det er 200 millioner kroner, som bliver større, fordi man selv skal lægge penge i for at vise interesse. Kommunerne har selv mulighed for at smide ekstra penge oveni, siger Torsten Schack Pedersen (V).

Selvom infrastrukturen i kommunerne er en statslig opgave, og at staten derfor i teorien skulle dække alle udgifter i forbindelse med udbredelsen af bredbånd, har Guldborgsund Kommune altså selv valgt at investere 26 millioner kroner i projektet.

Og selvom 200 millioner kroner ikke er meget på landsplan, så ser borgmesteren da pengene som kærkommen.

- Vi vil selvfølgelig søge alle de statsmidler, vi kan. Men der er 98 kommuner til at søge de 200 millioner, og alle 98 kommuner har udfordringer med det her. Én procent af 200 millioner er jo to millioner, hvilket selvfølgelig er med til at hjælpe til, men det dækker langt fra vores ambitioner. Så det er på tide, at der bliver afsat noget, men det er ikke tilnærmelsesvis nok til at hjælpe kommunerne med den udfordring, vi står overfor, siger John Brædder.

 


Nyhedsoverblik