Retslægeråd sår tvivl om medicindoser i sygeplejerskesag

Retslægerådet såede tirsdag i Østre Landsret tvivl om tidligere udregninger af de medicindoser, de afdøde patienter har fået.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sagen om den 32-årige drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster tog i dag en drejning.

Retslægerådet kom nemlig med en længe ventet udtalelse.

Her fremgår det, at rådet ikke er enig i de udregninger af hvor meget medicin, de døde patienter har fået, som sagen er baseret på. 

Retslægeråd sår tvivl om forgiftning

Ifølge de udregninger fra Retskemisk Institut, som anklagemyndigheden baserer sagen på, har patienterne fået omkring 40 til 50 mg morfin injiceret sammen med Stesolid.

Men Retslægerådet vurderer, at patienterne kan have fået så lidt som en femtedel af denne mængde - nemlig helt ned til 10 mg morfin.

Retslægerådet kan heller ikke fastslå, at patienterne har fået en dødelig dosis medicin, og det er også i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er tale om en forgiftning af patienterne. 

quote Man forsøgte at finde årsagen, der var ingen anden forklaring end en overdosis af morfin.

Karen Vistisen, anklager, om patienten Arne Herskov

Anklager: Retslægeråd er for forsigtige

Efter udtalelsen fra Retslægerådet begyndte anklager Karen Vistisen sin procedure, hvor hun skulle forsøge at overbevise nævninge og dommere om, at den 32-årige kvinde skal kendes skyldig i blandt andet drab og drabsforsøg.

Her kom Vistisen også ind på udtalelsen fra Retslægerådet.

Anklageren mener, at rådets svar bærer præg af, at lægerne har forsøgt at beregne en eksakt værdi af den medicin, patienterne fik.

- Det er ikke nødvendigt i denne sag, og derfor behøver man ikke at udvise så stor forsigtighed som Retslægerådet gør, sagde anklageren. 

Tegning fra sygeplejerskesag
Læs også
Anklager om dødsfald: Der er tale om fuldbyrdet drab
Tegning fra sygeplejerskesag
Læs også
Anklager om dødsfald: Der er tale om fuldbyrdet drab

Hun mente også, at selv de små mængder, Retslægerådet har udregnet, har haft fatale følger.

En af patienterne, Arne Herskov fik hjertestop og vågnede aldrig op.

- Man forsøgte at finde årsagen. Der var ingen anden forklaring end en overdosis af morfin, siger anklageren

- Ville han kunne klare at få den dosis medicin, han ifølge Retslægerådet har fået? Han vejede 53 kilo. Og kunne han tåle 10 mg. morfin, når han også havde fået Stesolid? Kunne det ikke være dødeligt, spørger anklageren.

Forsvarer: Anklager lægger ikke vægt på Retslægerådets udtalelse

Efter retsmødet udtalte forsvarer, Michael Juul Eriksen sig om anklagerens udlægning af Retslægerådets udtalelse om patienternes medicindoser:

- Anklagemyndigheden har jo ment, at man ikke skal lægge vægt på Retslægerådets besvarelse af det i sin procedure, men at man mere skal lægge vægt på nogle af de udsagn, der er kommet fra anklagemyndighedens side, særligt én ekspert i sagen. Det har jeg selvfølgelig en holdning til, som jeg kommer ind på i min procedure i morgen.

Det forventes, at der falder dom i sagen om to uger.

oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Rekonstruktion om at hente to kopper kaffe rejser vigtigt spørgsmål
oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Rekonstruktion om at hente to kopper kaffe rejser vigtigt spørgsmål

Sygeplejerskesagen

  • Den 32-årige kvinde er tiltalt for i alt otte forhold - herunder tre drab og et drabsforsøg på patienter på Nykøbing F. Sygehus.
  • 24. juni 2016 kendte byretten hende skyldig. Hun blev idømt fængsel på livstid. Sygeplejersken har sagen igennem nægtet sig skyldig. Hun ankede derfor dommen til frifindelse i landsretten.
  • Østre Landsret skal nu afgøre, hvorvidt sygeplejersken er skyldig i de otte forhold, hun er tiltalt for.      

 

Sygeplejersken er tiltalt for:

  • Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 9.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.
     
  • Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.
     
  • Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.
     
  • Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.
     
  • Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er det den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge tiltalen blev dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.
     
  • Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 72-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 5.35 med en dødelig overdosis medicin. Kolleger nåede at give patienten modgift.
     
  • Forhold 7 handler om, at den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre påståede drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.
     
  • Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte med Stesolid.

Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København / Ritzau

 


Nyhedsoverblik