Ukvemsord og vold er blevet en del af hverdagen på sygehusene

37 procent af alle sygeplejersker oplever, at de bliver truet og chikaneret på deres job. På Akutafdelingen i Slagelse er de særligt udsatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Møgluder, møgso, møgfisse, dumme kælling, inkompetente kost, du er grim, du er tyk, du er så dum.

Afdelingssygeplejerske Tenna Børnig Mortensen på Akutafdelingen på Slagelse Sygehus remser nogle af de gloser op, som hun selv og hendes personale må lægge ører til fra patienter og pårørende.

overhaling_uden_transport.jpg
Læs også
Køreskoler lider under stigende vejvrede - elever bliver påkørt bagfra
overhaling_uden_transport.jpg
Læs også
Køreskoler lider under stigende vejvrede - elever bliver påkørt bagfra

På afdelingen bliver de ansatte verbalt overfuset op til flere gange om ugen.

- Det er desværre en del af hverdagen, og det er blevet værre de senere år, da jeg oplever en tendens i samfundet, der går på, at vi er blevet mere opsatte på at brokke os, siger Tenna Børnig Mortensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tonen er hård på akutafdelingen på Slagelse Sygehus.
Tonen er hård på akutafdelingen på Slagelse Sygehus. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Udsat for vold og trusler

Men problemet er ikke kun isoleret til Akutafdelingen i Slagelse. Det vidner en undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd og Megafon om, for den viser, at 37 procent af alle sygeplejersker inden for et år er blevet udsat for vold eller trusler.

quote I sidste uge var der en der var så gal, at han kylede et glas igennem værelset og ud af døren

Steen Sejrsbøl Nielsen, sygeplejerske, Slagelse

Sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen arbejder på Akutafdelingen i Slagelse og oplever, at patienter og pårørende har svært ved at affinde sig med den ventetid, der kan være på en afdeling, hvor personalet hele tiden skal prioritere de patienter, der er mest akutte.

- Så kan de komme helt op i ansigtet på én og sige: ”Nu vil jeg krafteddermame se en læge, og det skal være nu”, fortæller Steen Sejrsbøl Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen har patienter svært ved at affinde sig med den lange ventetid på akutafdelingen på Slagelse Sygehus.
Ifølge sygeplejerske Steen Sejrsbøl Nielsen har patienter svært ved at affinde sig med den lange ventetid på akutafdelingen på Slagelse Sygehus. Foto: Line Strand - TV ØST

Kylede et glas gennem værelset

Han oplever, at patienter og pårørende holder igen med de grove gloser overfor ham, fordi han er en mand, men han er stadig ikke helt forskånet for patienter eller pårørende, der går over stregen.

- I sidste uge var der en der var så gal, at han kylede et glas igennem værelset og ud af døren, så det smadrede ind i væggen på den anden side af gangen, siger Steen Sejrsbøl Nielsen.

Chauffør i særtransport
Læs også
Træt af tilråb og fuck-fingre: Vi passer jo bare vores arbejde
Chauffør i særtransport
Læs også
Træt af tilråb og fuck-fingre: Vi passer jo bare vores arbejde

Og selvom afdelingssygeplejerske Tenna Børnig Mortensen ikke fører systematisk logbog over alle de verbale og fysiske angreb, peger hun på, at mange opgiver faget, fordi tonen er blevet for hård.

- Jeg har flere gode kollegaer, der har sagt op, fordi de ikke kan stå model til det mere, fortæller Tenna Børnig Mortensen.


Nyhedsoverblik