Det er ikke usædvanligt at finde dyr fanget i øldåser, plastikbeholdere eller net.
Faktisk har Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral modtaget 280 opkald siden 1. maj i år om dyr, der sad fast i efterladt affald.
Ofte lykkedes det Dyrenes Beskyttelse at redde dyrene, men de oplever også hyppigt, at det ender fatalt for de mange danske, vilde dyr, som det går ud over.
Dyrene kan også komme til skade, hvis de indtager affaldet. Bare små stykker plastik kan være ødelæggende for dyrs mave- og tarmsystem, oplyser Dyrenes Beskyttelse til TV 2 Kosmopol.
Derfor kommer Dyrenes Beskyttelse nu med et opråb:
Vis hensyn til dyrene og smid dit affald ud, lyder det fra organisationen.
- Vi opfordrer alle til at tage sit affald med hjem, hvis man er i naturen. Det er utrolig vigtigt, siger Maria Vang Johansen, der er dyrereder hos Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Kosmopol.
For nyligt rykkede hun selv ud til en svaneunge, der var blevet fanget i et fiskegarn.
- Den var meget trist og kunne ikke bevæge sig, fortæller dyreredderen.
Hun fik dog svanen befriet igen.
Snus og cigaretskod
Maria Vang Johansen fortæller, at det er et stort problem, at dyr bliver fanget i affald. Særligt hunde er i fare for at spise snus og cigaretskod, der er blevet smidt på vejene, siger hun.
- De kan simpelthen ikke tåle de her nikotinprodukter. De kan dø af det, siger Maria Vang Johansen.
Selv hvis en snuspose ligger i en vandpyt kan det være farligt for en hund at drikke af vandpytten, forklarer hun.
En lang og smertefuld død
Det kan også gå grueligt galt, hvis dyr bliver fanget i affald, fortæller biolog ved Dyrenes Beskyttelse, Peter Gravlund Nielsen.
- Når dyrene bliver viklet ind i affald, kan de både blive forhindret i at indtage føde eller komme til at hænge fast i andre ting på grund af det affald, de er viklet ind i. Fasthængende dyr får ofte en langsom og smertefuld død, siger han.
Særligt om sommeren oplever han, at der ligger affald i naturen.
- Selvom der ingen skraldespand er i nærheden, er det alligevel aldrig et argument for at smide affald på jorden. Når man står ved tilvejebringelsen af skraldet, så er man også ansvarlig for, at det ender sikkert i en skraldespand, fastslår Peter Gravlund Nielsen.
Ræv fik hovedet fastklemt i plastikbøtte
Forleden blev en ræv set med hovedet fastklemt i en plastikbøtte. Dyrenes Beskyttelse fik dog reddet ræven, efter en borger havde tippet dem om ulykken.
- Det er jo ikke sværere end, at man skal lade være med at efterlade affald i naturen. Det affald, man selv producerer, det tager man med sig igen eller smider i en skraldespand, så det ikke ligger og flyder i naturen, hvor det kan koste dyreliv, afslutter Peter Gravlund Nielsen.